Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Servicetekniker

Malin Einarsson på Isoworks i Kista, norr om Stockholm, lagar trasiga bankomater. Från felanmälan till dess att automaten är hel och fungerande igen får det inte gå mer än fyra timmar.
Eva Karlsson Publicerad

- Det mest stressande är när man sitter fast i trafiken eller att felanmälaren ställer sig bakom ryggen på en när man ska jobba, säger Malin som är enda tjejen på tio tekniker.

Support, som får alla samtal, försöker lista ut felet och föreslår vad som behöver åtgärdas och vilka delar som teknikern ska ta med sig. En väktare måste alltid närvara när bankomaten öppnas.

Står ni ute på gatan eller öppnar ni automaten inifrån?

- Det beror på vad som har gått sönder. Om fronten är skadad står vi utanför och jobbar.

Händer det ofta att någon försöker lura åt sig pengar genom att montera dit en kamera och en falsk kortläsare?

- Jag har varit på två skimningar sedan i somras men då var sakerna redan borttagna. De brukar sitta någon timme. Ofta går något sönder på fronten som vi får byta ut.

Vilka fel är vanligast?

- Det är oftast kortläsaren som går sönder. Ibland är det fel på mjukvaran. Bankomaten har en pc som styr allting. Andra fel kan bero på vandalisering, att papperet krånglar eller sedelkvadd.

Betyder det sista att sedlarna kan spruta ut helt okontrollerat?

- Nej, de kan inte spruta ut. Det finns säkerhetsspärrar mot sådant.

Finns det måndagsexemplar som nästan alltid är trasiga?

- Ja, till slut har man bytt ut alla delar på dem. När det är riktigt kallt ute går automaterna sönder lättare. Vid löneutbetalningar, jul och andra högtider är det också fler felanmälningar.

Hur kom det sig att du blev servicetekniker?

- Jag läste tvåårig el-teknisk linje och därefter ett extra år med datainriktning. På den tiden ville jag bli ljudtekniker men det är inget som jag tänker på längre. Jag började arbeta på en storbank som valde att avsluta min anställning när jag blev föräldraledig. Eftersom jag hade lärt mig en del om bankens pc-miljö fick jag senare jobb hos företaget som skötte deras support. Det är samma företag som jag jobbar på i dag, fast vi har bytt namn några gånger.

- Jag arbetade med kassasystem på bensinmackar och i matvaruaffärer tills jag fick barn igen. När jag sedan kom tillbaka från föräldraledigheten upptäckte jag att tekniken hade gått framåt så mycket att jag var tvungen att lära mig allt på nytt om jag skulle hänga med. Då valde jag att byta avdelning och jobba med bankomater i stället. Det var 2005.

Vilka egenskaper är bra att ha för att passa yrket?

- Man ska vara stresstålig och ha ett allmänt logiskt och tekniskt tänkande. Man måste kunna köra bil i stan och man ska ha en stark rygg. Våra arbetsställningar är ofta obekväma.

- Jag har inga problem med ryggen. Jag är bra på att använda pirra och att säga nej till de tyngsta jobben. Killarna tar i mer.

Hur är det att jobba med enbart killar?

- Det är bara positivt. Jag trivs jättebra och tror att det är svårare att jobba med tjejer. Men jag vet inte, vi har bara bra killar så det kan ha att göra med det. Man kan ringa vem som helst och få hjälp.

Är du nöjd med din lön?

- Nej, det är jag inte. Jag har 23 700 kronor. Jag ligger efter killarna och det beror på att jag har varit föräldraledig. Fackklubben förhandlar åt oss. Jag har aldrig haft lönesamtal med min chef. Senast fick jag en bra del av en extrapott men jag ligger fortfarande efter.

Har ni några förmåner?

- Jag har tjänstebil som jag även kan använda privat.   

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.