Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Förkylningsvirusets tid är här nu

Höst och regn gör att vi är inomhus mera och det brukar ge förkylningsvirus en chans att förökas fortare.
Åsa Frisk Publicerad

Sunda vanor och att ge kroppen en chans att vila ut ordentligt är en bra grund. Men även när förkylningen väl är ett faktum finns det mycket att göra.
I förra numret av Kollega efterfrågade vi era förkylningstips och vi fick massor av bra råd. Dag Lihuvudh, Krokom, Mia Bergfalk, Göteborg och Thomas Lidoff, Skövde vinner köksprylarna i Åsas mat. Stort grattis! 

Här är ett urval av era förkylningstips.

Vitlök och pepparkorn
I förkylningstider tar jag vitlöksklyftor och pepparkorn och mixar. Löser upp detta i ett glas grönt hett te - smakar vedervärdigt men gör susen, som belöning tar man därefter en lite whisky - gör susen.
//Thomas Lindoff

Ingefärsté
6 dl vatten
6 tunna skivor färsk ingefära.

Koka upp och låt sjuda ungefär 15min.
Tillsätt sedan saften av ¼ citron och 1msk flytande honung.  Rör om och låt stå och dra några minuter. Ta bort skivorna av ingefära. Häll upp, drick och njut av den inombords värmen.
//Dag Lihuvudh

Honungsmacka
Bred honung på en brödskiva, finhacka vitlök och strö över. Funkar bra som extra boost och lindring i förkylningstider!
//Mia Bergfalk

Vitlöks bruschetta
En bit rostad bagett penslas med olja och där jag river i 2 vitlöksklyftor. På det läggs finhackade rumsvarma tomater, gratinera med mozzarella i 220 grader i 5 minuter.

"Genom att äta en liten vitlöks- bruschetta,

kommer jag med bacillerna tillrätta.

Och utan för mycket besvär gör detta,

att både jag och maken blir mätta."
//Ann  Andersson

Vitlök och bordsfläkt
I förkylningstider dukar jag redan på morgonen upp 3 st vitlökstabletter (eller vitlökskapslar) till min hustru och till mig, för att sedan "avnjutas" en i taget under dagens lopp! Har hjälpt flera gånger då man har "satt in stöten" på ett tidigt stadium!  C-vitaminer är inte heller så pjåkigt; särskilt i den form som går under namnet FRUKT...! Vid sveda i halsen kan man pillra i sig Echinacea-pastiller och vid hosta är Kan Jang inte helt fel!

Om du har en arbetskamrat som sitter nära dig och hostar envetet, så har jag ett alldeles färskt tips. Tag med en bordsfläkt till jobbet och rikta den mot arbetskompisen, så kanske inte virusmolnen orkar fram till dig!
//Göran Nyhman

Fotbad
Jag äter turkisk yoghurt med honung. Sedan äter jag mycket med vitlök och apelsiner.

Känner jag mig förkyld, häller jag upp ett riktigt varmt fotbad med mycket salt i. Då försvinner förkylningen.
//Siv

Ingefärsté som får stå och dra
Jag dricker ca 1 dl ingefärste (hackad färsk ingefära + hett vatten), varje morgon, året runt. Skall drickas före lunch. Tillagas varje morgon (står och drar) till nästa morgon, då jag värmer det i mikron.

Detta har jag lärt mig av en vän från Kina.

//Lena Andersson

Öl och smör
Ljummen lättöl (33 cl) med smält smör i (ca. 20 g)
//Joakim

Vietnamesisk kur
Vid en av mina resor till Vietnam blev jag förkyld och detta ganska så rejält. Jag blev då rekommenderad en kur bestående av ingefära, vitlök och honung. Kuren hjälpte mig då och har även fortsatt att hjälpa.

En bit finriven ingefära
Tre pressade vitlöksklyftor
Honung efter smak

Blanda allt i en kopp och ta en tesked direkt av blandningen då du känner de första förkylnings symptomen.
Bo-Lennart

Vitlöksröra med fetaost

  • 1 dl fetaost
  • 1 dl keso
  • Vitlök
  • 1 msk färskfryst basilika
  • Salt, peppar och lite olivolja

Mixa fetaost tillsammans med valfri keso till en slät massa, tillsätt vitlök efter behag, tillsammans med färskfryst basilika, salt, peppar och en skvätt olivolja.

Mixa tills allt blandats. Om man vill ha en lite tunnare dipp kan man blanda i ett par msk naturell yoghurt. Den här röran kan göras både med lite högre fetthalt eller som ett smalare alternativ, bara att välja rätt fetaost och keso.

Alla sorters grönsaker passar gott till, men min favorit är morotsstavar och blomkål. Vitlöksröran passar även utmärkt till stekt eller grillat kött.
//Annelie Ydemar

1800-tals recept
När jag tror att jag håller på att bli sjuk blandar jag till tant Karins (född 1918) chockblandning, som hon i sin tur fått från sin mamma (född på 1800-talet):

  • 1 halv pressad citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • ljummet vatten så honungen löses upp

Det är jätteäckligt första gången men det hjälper, i alla fall de gånger man tar drinken i tid, alltså innan förkylningen bryter ut. Det gäller att lära känna sin kropp och att kunna tyda tecknen på annalkande förkylning.
//Helena Riihiaho

Vinbärsbomber
Kör rensade rödvinbär genom passertillsatsen i hushållsassistenten.

Tillsätt 15 procent socker och frys ner i halva portionsbitar, ca 1  dl.

När du sedan känner dig hängig eller i förebyggande syfte tar du fram en förpackning, tinar i rumstemperatur och späder med hälften vatten. Drick och njut!
//Maria Andersson

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så bromsar du stress på jobbet – träna självmedkänsla

Att ta hand om sig själv är inte mesigt, utan stärker din hälsa. Både du och jobbet har allt att vinna på självmedkänsla, enligt psykologen Sofia Viotti, aktuell med en ny bok om hur man gör.
Elisabeth Brising Publicerad 6 december 2024, kl 06:04
Kvinna mediterar med händerna vid hjärtat.
Pröva att ge dig själv lite medkänsla i arbetsvardagen, istället för att lägga ok på börda med självkritik. Självmedkänsla kan göra att du mår bättre och orkar mer på sikt. Foto: Shutterstock

Känner du dig otillräcklig? Du är inte ensam. Men enligt psykologen Sofia Viotti finns en risk att du reagerar med att pusha och kritisera dig själv, vilket bara förvärrar ditt mående. 

Först när du tar hand om din hjärnas och kropps behov med medkänsla kan du göra kloka förändringar menar hon. 

Sofia Viotti.
Sofia Viotti, leg. psykolog och författare. Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

– Det saknas kunskap om hur människans hjärna och kropp fungerar i relation till arbete, säger Sofia Viotti, aktuell med boken Självmedkänsla på jobbet. 

Självmedkänsla handlar om att ha ett förhållningssätt till sig själv där man kan stanna upp och ta hand om sig, snarare än att kritisera. 

– Det innebär att man är sin egen stöttande, trygga mentor och kan hjälpa sig själv vid svårigheter, förebygga problem och skapa välmående, säger Sofia Viotti.

Hon liknar det vid ett förhållningssätt som en lugn empatisk förälder har till sitt barn. 

Självmedkänsla

Självmedkänsla är en del i compassionfokuserad terapi grundad av den brittiske professorn Paul Gilbert. Den amerikanska psykologiforskaren Kristin Neff har också forskat om förmågan.

Tre system som strävar efter balans

Medkänslans psykologi beskriver lite förenklat hjärnans och kroppens aktivitet som tre olika system som strävar efter att vara i balans: Driv, hot och lugn. 

Drivsystemet ger oss energi att utmanas och utvecklas mot våra mål.

Hotsystemet ska göra oss alerta på faror så att vår kropp reagerar med ilska, flykt eller frysrespons. 

Det tredje, lugn och ro-systemet, reglerar och balanserar de andra två systemen.

Vid stress och känslor av obehag behöver vi aktivera mer av lugn- och ro-systemet i kroppen för att må bättre. 

– Lugn och trygghet gör att vi kan återhämta oss. Men ofta har man alldeles för mycket aktivitet i driv- och hotsystemet på jobbet – man är för uppstressad helt enkelt, säger Sofia Viotti. 

Vi vill ha en blandning av driv och lugn när vi arbetar. Vi har våra mål, men vill också känna oss trygga. 

– Vid stress blir delar av hjärnan delvis blockerade, säger Sofia Viotti. 

Samtidigt är hot-systemet viktigt att ha tillgång till, betonar hon, för det kan signalera: Det här blir inte bra, för mig eller andra, vilket kan ge en energi att sätta gränser och förändra livet. 

Komma i kontakt med sund ilska

Det är lätt att bara stänga av känslor och köra på vid stress. Personer som har svårt att känna trygghet har dessutom ofta som strategi att använda sig av driv-systemet för att försöka reglera ner sitt inre obehag enligt Sofia Viotti. 

Sätt ord på obehaget i stället föreslår psykologen. Vad är det som inte fungerar? 

Ibland behöver du komma i kontakt med en sund ilska. Ofta innebär självmedkänsla att du måste börja gränssätta mot andra, lugnt och sakligt. 

Olika lätt att börja med

För en del är det mer naturligt att uttrycka behov och ta hand om sig själva, för andra betydligt svårare.

– Har man haft känslomässig trygghet i sin uppväxt får man med sig självmedkänsla automatiskt. Men har man inte haft det är det något man behöver utveckla och öva upp, säger Sofia Viotti. 

Arbetsklimat som aktiverar hotkänslor

Många jobb i dag ökar på aktiviteten i hotsystemet i kroppen enligt Sofia Viotti. Det kan bero på för hög belastning, kontrollerande beteenden av chefer, att man blir bestraffad om det blir fel, att det finns en hård stämning eller mycket konkurrens. 

Ett otryggt arbetsklimat ger sämre hälsa enligt studier och en osäker anställning kan till och med leda till för tidig död, vilket Kollega rapporterat om tidigare. 

Du skriver  i din bok att det är ett problem att färre är fackligt aktiva, hur menar du då?

– Saker läggs på individen i samhället, vi blir lämnade ensamma. Du ska sätta gränser och hantera stress, men det är enormt mycket mer effektivt om vi är många som går ihop och vägrar göra mer. 

Stoppa stresstankar med självmedkänsla

1. Stanna upp och bli medveten. Lägg märke till din tanke om otillräcklighet och hur du försöker kompensera för den. 

2. Ta hand om obehaget du känner i situationen. Lägg fokus mot kroppen. Lägg en hand på hjärtat. Säg till dig själv: Jag kan ta hand om det här. 

3. Var förstående mot dig själv och att du lätt fastnar i tankar om otillräcklighet. Säg till dig själv: Inte konstigt att jag reagerar så här med min uppväxt, eller mina tidigare erfarenheter. 

4. Undersök om det finns några andra känslor eller kroppsliga behov att hand om bakom tankarna. Ofta behöver du komma i kontakt både med en önskan att ta hand om dig själv och en ilska som hjälper dig sätta sunda gränser. 

5. Pröva att agera på ett nytt sätt som du tror blir mer hjälpsamt för dig. Obs! Hoppa inte över detta steg.

Här kan du lyssna på Sofia Viottis övningar i självmedkänsla från boken.