- Men jag pratar med kunderna ändå och håller kontakt med vikarien. Man kan inte sluta bry sig. Jag känner ett litet ansvar samtidigt som jag tycker att det tillhör mitt jobb.
Vilka egenskaper är bra att ha när man ska sälja annonser?
- Man ska kunna ta folk, ha fingertoppskänsla och vara bra på att kommunicera. Vi har ju ett krav på oss att visa resultat men man kan inte bara kränga, man måste också sätta sig in i kundernas behov. Vi är fyra säljare här och alla har olika bakgrund och säkert också olika uppfattningar om hur man ska vara men det ger en bra mix.
Vilken utbildning behövs?
- Det handlar mer om vilken typ av människa du är och att du är en riktigt bra säljare. Det finns olika kurser och man måste hela tiden uppdatera sina kunskaper. Säljer du annonser på nätet till exempel måste du kunna den terminologin och förstå det tekniska.
- Jag har varit egenföretagare i femton år, därefter körde jag ut tidningar och sedan började jag här som timanställd säljare och täckte upp vid behov. Förra året fick jag fast anställning.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
- Arbetstiden är från åtta till fem. På förmiddagarna försöker man ringa eller besöka befintliga eller nya kunder och på eftermiddagarna, när affärsidkarna har för mycket att göra för att hinna ta emot besök, sköter man det administrativa som att utforma annonsförslag, paketlösningar och skriva offerter. Vi har en budget som vi strävar efter att uppnå till varje månadsskifte.
- En gång i veckan har vi säljare möte. Då går vi igenom gemensamma aktiviteter och vad som är på gång.
Vilka slags annonser säljer ni?
- Den största gruppen har varit bostad, motor och platsannonser. Men från september 2008, som var bedrövlig, har siffrorna varit vikande. Bostad har kommit tillbaka och den nedåtgående kurvan för de övriga två har planat ut. Men den förblir på låg nivå. Pengar saknas inte men försiktigheten håller i sig. Jag kan förstå att företagen håller mer i spenderar-börsen, speciellt de mindre, och de ser annonsering som en ren kostnad och inte som en investering. Men det är just nu som man behöver visa sig och ta marknadsandelar.
- Vi jobbar också med teman och har annonsbilagor som kan handla om till exempel friskvård, spara energi eller höstmode.
Säljer ni bilagor som går i flera tidningar samtidigt?
- Vi jobbar inte med konkurrerande tidningar men Trelleborgs Allehanda ingår i en koncern tillsammans med Sydsvenskan, Ystads Allehanda, Kristianstadbladet samt gratistidningen City Malmö Lund, och vi kan till exempel ha en lantbruksbilaga som når abonnenter både i Trelleborg och Ystad.
Är du nöjd med din lön?
- Ja. Som säljare har jag en fast del, 23 760 kronor samt en provision, då jag har förtjänat den. Den kan variera en hel del.
Vilka förmåner har du?
- Vi har bland annat frukt, kaffe och friskvårdsbidrag om 2 000 kronor per år. För egen del så ser jag det som en förmån att kunna ägna full tid åt det fackliga arbetet och samtliga medlemmar.
Du jobbar alltså med fackliga frågor på heltid?
- Ja, jag tillträdde i våras och i början av september kunde jag släppa säljet. Tidningarna slogs samman till en koncern i början av året och eftersom Kristianstadbladet hör till Unionen Sydost och övriga till Sydväst fick vi bilda en riksklubb. Jag hjälpte till med det arbetet och fick sedan förfrågan om jag ville bli klubbordförande.
Vilka frågor känns viktigast?
- Vi måste se till att vi har samma spelregler på alla orter. Jag företräder kollegorna men jag är också en länk mellan kollegorna och arbetsgivaren och jag vill att samspelet ska fungera. Det är viktigt att vara synlig och tydlig. Jag får en del besök och nya ärenden och vi reder ut problem ganska snabbt, men att de kommer kan tolkas som en brist på information från vår sida.
Eller så har de förtroende för dig.
- Det hoppas jag. De har i alla fall förtroende för Unionen och det som ingår i medlemskapet. Jag tycker att facket i dag är rackarns modernt med bland annat karriärcoachning och andra möjligheter. Man måste se om sig själv lite mer.