Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Försäljare

Aldís Ellertsdóttir jobbar på Systembolaget sedan februari 2008, i en butik i Stockholm som har självbetjäning och är i mellanstorlek. Hon är försäljare samt butikskommunikatör. Som det sistnämnda ser hon till att alla skyltar och kampanjer sätts upp och att butiken upplevs som fräsch.
Eva Karlsson Publicerad

Hur kom det sig att du började jobba på Systembolaget?

- Jag studerade fem år på konsthögskolan i Umeå och flyttade ner till Stockholm strax efter och behövde ett extrajobb vid sidan av mitt konstnärskap. Systembolaget ligger bara fem minuter hemifrån och det verkade som ett trevligt ställe att arbeta extra på. Jag är intresserad av mat och dryck och det får man lära sig mycket om.

Är det lika trevligt som du trodde?

- Ja, jag har trevliga kollegor och arbetsuppgifterna är ganska varierande vilket gör att jobbet känns kul.

Vilken utbildning behövs?

- Det krävs att man har avslutat gymnasiet och att man har intresse av mat och dryck, utbildning får man via Systembolaget.

Hur ofta går ni på interna kurser? 

- Jag har varit på fyra kurser hittills. Introduktionskurserna är på en dag och fortsättningskurserna innebär ofta övernattning på kursgården på Skarpö. Kursinnehållet varierar och kan handla om bemötande, dryckeskunskap och butiksdrift.

Vad har du för arbetstider och är du nöjd med dem?

- Arbetstiderna varierar. Jag är bara deltidsanställd, men inför storhelger jobbar man mer.

- Vissa dagar jobbar man från klockan 8 till 19.20 vilket känns som en lång dag. Men man får komma med önskemål om vilka dagar man vill arbeta och hur länge. Systembolaget håller ganska låga kontrakt i allmänhet på sina butiker, det är väldigt få som är heltidsanställda. På min butik finns det bara två och vi är runt femton personer som arbetar där.

- Jag föredrar långa men färre dagar för att få tid med mitt. Jag har en ateljé i industriområdet i Västberga där jag jobbar med min konst. För tillfället arbetar jag med foton.

På Systembolagets hemsida står det att "möjligheten att utvecklas är stor". Stämmer det?

- Jag har inte varit där så länge men under tiden jag har arbetat har jag fått lära mig oerhört mycket, men det är som på alla jobb, utvecklingen hänger på ditt eget intresse.  Butikschefer och områdeschefer har ofta börjat som försäljare, likaså många som arbetar på huvudkontoret. För egen del har jag blivit fackligt ombud, butikskommunikatör och sitter med i butiksledningen.

Vilka fackliga frågor är viktigast för dig?

- Det är en svår fråga. Jag går igång på orättvisa oavsett fråga. Just nu är det kanske de låga kontrakten på Systembolaget som intresserar mig, det är ju smidigt om man har något annat på sidan om som jag, men har man familj och barn att försörja blir det en helt annan fråga.

Vad innebär låga kontrakt?

- Det finns inte många heltidsanställda i butikerna. När jag anställdes fick jag 12 procent vilket är runt 4 timmar i veckan. Jag har fått en ökning till 30 procent. Det finns de som vill arbeta heltid men om det inte finns utrymme för det i butiken väljer de att arbeta extra i andra butiker som behöver personal för att någon har blivit sjuk. Före midsommar och runt andra storhelger finns det mer arbete oavsett vilket kontrakt man har. Scheman får vi tre veckor i förväg, så känner man att man vill jobba mer kan man kontakta andra butiker i området.

Berätta om kunderna.

- Vi har kunder från alla samhällsgrupper, alltifrån finsmakaren som vill ha det perfekta vinet till middagen till de som besöker oss varje dag. 

Vad behöver man för egenskaper för att passa?

- Att man tycker om människor och att man är stresstålig.

Berätta om en bra respektive dålig dag på jobbet.

- En bra dag är när man känner att man har tid med kunderna och att man hinner med det man ska göra.

- En dålig dag kan vara storhelger som till exempel midsommar då många av kunderna är oerhört stressade och alla ska ha hjälp på en gång. Folk kan stå och slita i en. Det är inte helt ovanligt att kunderna är otrevliga, vissa tycker att man kan vräka ur sig vad som helst till butikspersonal. Det kan också vara svårt att säga nej till berusade eller drogpåverkade människor som ofta blir våldsamma när de blir vägrade att handla. Man kan bli kallad både ett och annat när man nekar.

Är du nöjd med din lön?

- Njae, löneläget fick gärna vara högre.

Vad har ni för löneförmåner?

- Vi får läkarbesök och medicin betalt. Friskvård får vi beroende på hur många timmar vi jobbar.

Inget vin till rabatterat pris?

- Nej, vi får ingen rabatt men en gratis plastpåse när vi handlar.

Fotnot: På http://www.aldisellertsdottir.se/ kan läsa mer om Aldís Ellertsdóttirs konst.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.