Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Driftchef

Lotta Nilsson är driftchef för entrén på Kolmården. Hon chefar över arton personer i kassan, sexton värdar och två arbetsledare.
Eva Karlsson Publicerad
Lotta Nilsson är driftchef på Kolmården, och passar på så ofta hon kan att träffa vargarna.

 - Jag började som värd säsongen 2002. Som värd får man rycka ut lite här och där. Det kan gälla borttappade barn eller att någon har gjort sig illa.

En sommar, när Lotta Nilsson vinkade fram bilar i safariparken, hörde hon på komradion att ett par sebror var på rymmen. Två busiga hingstar hade lärt sig att gå över rastret från sitt hägn till det hägn besökarna kommer till först och där de nordiska djuren håller till. Man befarade att de svartvitrandiga djuren skulle springa genom kassan och ut till den spännande världen utanför. Plötsligt kom en sebra i hennes riktning. Lotta Nilsson viftade och hojtade men sebran skenade vidare - mot henne. Bara när någon meter återstod fick hon hejd på den.

- Jag var livrädd och älgarna var lika rädda, säger Lotta Nilsson.

I år flög en papegoja ner till hotellet. Kanske ville den vila sig lite från alla besökare... för sådana har det varit ovanligt många i år. Målet var 500 000, men 565 000 har hittills besökt parken.

Lotta Nilsson jobbade som värd i två somrar. 2004 blev hon projektanställd inför tre stora konferenser och säsongen därefter började hon som driftchef. Tjänsten har hela tiden byggts ut. På vintern ska personal rekryteras, under våren och hösten kommer företag med kunder eller sina anställda. Ibland abonnerar de hela parken.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt jobb?

- Jag har jobbat som dagisfröken och reseledare tidigare, jag brukar skoja och säga att det är ungefär samma sak fast det i ena fallet handlar om vuxna, och de erfarenheterna tycker jag är en bra grund. Vi har många yngre medarbetare och ibland måste man ha lite tålamod och förklara vikten av att till exempel passa tider. Jag gillar att finnas ute i verksamheten och coacha och hjälpa personalen. Man är lite spindeln i nätet, man måste kunna se helheten och vara trygg i rollen som ledare.

- Att vara serviceinriktad är förstås ett måste. Man ska också ha öppet sinne och inte vara rädd för förändringar. Till exempel så ändrade vi öppettiderna när vi upptäckte att det inte kom så många vid nio när vi öppnade. Det är ju för våra gästers skull vi är här.

Vad är bäst med ditt jobb?

- Jag älskar mitt jobb! Det finns så mycket jag vill göra. Man har stor frihet under ansvar. När jag presenterar en idé så känner jag att den tas på allvar. I år har vi särat på kassa och entré. Alla som redan har biljett, de kan ha årskort eller har köpt biljetten på Internet, behöver inte gå till kassan utan kan gå direkt till entrén. Det gör att alla kommer fortare in. Jag tycker om att vara ute och ha direktkontakt med besökare. När någon säger "Gud vad bra att ni har gjort om kassan" så kan jag leva på det i många dagar.

Vad kan gå snett?

- Vi är beroende av datorerna. Om systemet skulle gå ner skulle det bli väldigt struligt i kassorna.

- Vi sparar besöksstatistik men ibland kan vi missbedöma och ha för lite folk i kassorna. Eller så blir många sjuka samtidigt, då kan det bli lite tufft.

Vad är sämst?

- Periodvis jobbar man många helger. Visserligen arbetar hela min familj här under sommaren men det kan vara svårt att ta semester under den perioden. Jag kan sakna att kunna packa bilen och åka väg och hälsa på släkt och vänner. Men vi brukar åka i väg någonstans under jul och nyår i stället.

Blir det safari då?

- En riktig safari ligger högt på önskelistan men det har inte blivit av ännu. Vi brukar åka till Thailand eller något annat varmt ställe. Våra döttrar blir lite trötta på oss för vi är lite yrkesskadade och vill gärna passa på att besöka någon närliggande djurpark.

Vilka är dina favoritdjur?

- Vargarna. Jag tycker om hundar och vargar är som tio gånger hund. Jag tar alla chanser att gå in till dem. Min favorit hette Zeke men han blev sjuk och fick tas bort för några år sedan.

- Jag fascineras av alla djur. När man betraktar dem förstår man att det finns en tanke bakom, att de är formade för att passa in just där de lever.

Är du nöjd med din lön?

- Alla vill ha en miljon i månaden? Jo, jag är nöjd.

Har ni några förmåner?

- Vi får ett antal fribiljetter som vi kan ge till vänner och bekanta. Vi får också tre smakprovskuponger som vi kan använda i de olika restaurangerna.

Fakta

Kolmården anställer ungefär 400 säsongsarbetare varje år, till restaurangenheterna, som djurskötare, till linbanan, som värdar etc. I år sökte 6 000 personer. Tjänsterna annonseras efter årsskiftet på bland annat http://www.kolmarden.se/. För att få anställning som värd måste du ha körkort och ha avslutat gymnasiestudierna. Det är en merit om du går eller har gått service- eller turistlinjen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.