I femton år har Mia Johansson jobbat som tv-avgiftskontrollant och sedan 2000 är hon fast anställd. Hon är samordnare och arbetsledare för 40-45 kontrollanter i sydvästra distriktet, från Torsby i Värmland ner till Trelleborg i Skåne.
- De är inte på samma våningsplan precis, men jag tycker att det fungerar bra. Jag coachar via telefon och åker runt och träffar dem. Jag rekryterar också nya och håller utbildning då vi går igenom lagar och paragrafer och hur man tar folk. Vi jobbar också med besök.
Andra arbetsuppgifter är planering av skärpta kontroller, i mån av tid är hon också med på dem.
- Jag trivs jättebra med mitt jobb och just mötet med olika människor är fascinerande, säger Mia Johansson.
Vad har du för arbetstider?
- Jag jobbar måndag till torsdag, från klockan tio på förmiddagen till nio på kvällen.
Hur går kontrollerna till?
- Vi har listor på kunder med oss och de som saknas på listorna får besök. Vi knackar på dörren, visar legitimation, förklarar vårt ärende och frågar om tv-innehav. En del säger att de inte har någon och då måste vi tro på det. Vi har ingen rätt att gå in. Inte ens om de bjuder in oss på kaffe får vi gå in. Ser vi en tv-apparat kan vi registrera tv-innehav. Den måste inte vara påslagen. Många säger att de köpte sin tv för en dag sedan och då börjar vi debitera dem från det datumet.
Vad tänker du när en massa människor säger att de har köpt sin tv samma vecka som du är i området?
- Jag tänker att här borde man ha varit tv-handlare...
Står ni aldrig utanför och pejlar med en apparat?
- Vi har en apparatur på varje kontor som vi kan använda om ord står mot ord. I nuläget väljer vi hellre att ha en dialog med den vi besöker.
Hur blir ni bemötta?
- De flesta är väldigt vänliga, och ibland också generade. Sedan har vi några som smäller igen dörren i ansiktet på en. Om det är stökigt vid dörren är det bara att gå och komma tillbaka en annan dag. Vi ska inte stå kvar och riskera något.
- Jag minns en riktigt irriterad man. Jag var ute med en ny kontrollant för att introducera henne. Vi knackade på hos en man som var rund under fötterna och på gränsen till hotfull. Vi skyndade oss att gå. Nästa morgon ringde han och var ångerfull. Han var jättetrevlig och bad att få anmäla tv-innehav.
Hur fungerar det om man inte har tv, men tittar på tv via datorn?
- Om datorn har ett tv-kort kan vi registrera ägaren som tv-innehavare. Om de inte har kort utan tittar på Play handlar det om streaming, man tittar inte i realtid, och då har vi ingen laglig rätt att debitera.
Vilka egenskaper är bra att ha?
- Man ska kunna samtala med folk. Har man jobbat i ett serviceyrke eller har varit säljare har man rätt kompetens. Man ska vara lyhörd, lugn och sansad och ha god hälsa. Det blir mycket gående i trappor. Det är en styrka att inte ta utskällningar personligt.
Förr fick licensskolkarna en snigel på ögat, nu sjunger ni tacksånger i tv till dem som betalar. Är du bra på att sjunga?
- Sådär... En del frågar om jag har kören med mig men då brukar jag svara att vi hittills inte haft någon anledning att tacka dem. Och visst finns det tillfällen när man skulle vilja sätta en snigel på dörren, men det har aldrig blivit mer än en tanke.
Är du nöjd med din lön?
- Man tycker ju alltid att man borde ha mer.
Har du gratis tv-licens?
- Ja, vi har den som en löneförmån och får skatta för den.
Hur många betalar sin tv-licens?
- Vi räknar med att cirka nittio procent betalar. Cirka två procent har inte tv.
Och sedan tar ditt jobb slut, när alla skolkare är infångade?
- Det tar aldrig slut. Ett hushåll blir två, barn flyttar hemifrån och så vidare.