Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sales advisor

- Jobbet är underbart på många sätt, jag får träffa massor av människor från olika delar av världen, säger Talia Svensson, sales advisor i taxfreeshopen på Arlanda.
Eva Karlsson Publicerad

Terminal 5 är en internationell och hektisk arbetsplats, precis som hon vill ha det, ett riktigt drömjobb om det inte var för arbetstiderna. Upp klockan 2.30 för att hinna med första tåget 4.35 för att hinna till arbetet som börjar 5.00.  

- Ibland kan det vara svårt att vara pigg och glad och smajla fem på morgonen men det går. Jag jobbar 85 procent. Tre dagar ena veckan, fyra dagar andra och varannan helg. Morgonpasset slutar 14.15 och kvällspasset är från klockan 11.00 till 21.00.

Vad har du för arbetsuppgifter?

- Jag plockar fram, exponerar och säljer våra produkter och tar betalt i kassan. Det kan låta enkelt men det krävs att man kan hantera och hjälpa alla kunder på ett professionellt sätt.

Hur kom det sig att du började jobba på Arlanda?

- Efter 14 år som säljare på Åhléns City i Stockholm, där jag i och för sig trivdes bra och bland annat blev utsedd till månadens bästa säljare, kände jag att jag ville pröva något nytt. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av olika kulturer och miljöer och tyckte att Arlanda flygplats skulle vara en intressant arbetsplats. Jag har jobbat här sedan april förra året.

Vad behöver man för utbildning?

- Arbetet kräver ingen högre utbildning men det är viktigt att man har känsla för service och att man kan bemöta alla sorters kunder på ett bra sätt. Språkkunskaper är naturligtvis viktiga. Jag har stor nytta av att jag kan tala franska, engelska, svenska och hebreiska flytande. Just nu går jag genom företagets (The Nuance Group Sweden AB) försorg en kurs som heter "Best Selling" som är spännande och givande.

Vilka egenskaper är bra att ha?

- Man ska vara flexibel, stresstålig och ha en stark känsla för service. Det krävs också att man är målinriktad och att man har ett gott samarbete med sina kollegor och chefer.

Vilka är kunderna?

- Våra kunder är av alla kategorier och det är en av anledningarna till att jobbet är utmanande och intressant. Man kan kort sagt möta vem som helst. Affärsmännen reser vanligtvis tidigt på morgnarna och köper ofta presenter att ta med sig som till exempel fin choklad, kosmetik eller souvenirer. Semesterfirare handlar alkohol, tobak, snus, godis och kosmetik. Flygplansbesättningarna handlar också en del.

Är du nöjd med din lön?

- Lönen blir man väl aldrig nöjd med. Själv skulle jag kanske hellre se mer betalt för ett bra resultat i stället för lika lön till alla.

Har anställda på Arlanda några specifika förmåner?

- Man har olika rabatter på butikerna och i restaurangerna.

Kan du koppla av jobbet på fritiden?

- Jag har inga problem med det. Både min man och jag är fritidspolitiker (m) och vi ägnar en hel del tid åt detta. Mina uppdrag som förtroendevald är ersättare för ledamot i Sveriges riksdag samt ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige och kompetensnämnden i Solna.

- Min man och jag åker på utlandssemester två gånger om året, vår och höst, och då får vi avkoppling från jobbet och politiken.

Hur tar du dig till Arlanda, det är ju jättedyrt att ta bussen eller tåget.

- Som anställd på Arlanda har man rabatt på både flygbussarna och Arlanda Express. Själv åker jag till och från jobbet med Arlanda Express, vilket är mycket bekvämt och bara tar 20 minuter. Tyvärr går första tåget på morgonen klockan 4.35, jag önskar att det gick ett tidigare. Det blir lite nätt med tiden att hinna till jobbet klockan fem.

Måste ni gå igenom metalldetektorerna varje gång?

- Ja, både vi som jobbar på Arlanda och flygplansbesättningarna måste passera samma kontroll som passagerarna.  

Fakta

Talia Svensson arbetar 85 procent eller 31,88 timmar i veckan.
- Min fasta lön är 14 814 kronor och med ob-tillägg kommer jag upp i cirka 20 000 kronor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.