Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

7 tips på hur du bländar arbetsgivaren

Det finns väl fler råd på hur man gör för att ro i land en anställning än det finns lediga jobb. Här är ytterligare några flygande tips på hur du fixar jobbintervjun genom att tänka som en lockfågel.
Johanna Rovira Publicerad
En tecknad illustration av en person på en anställningsintervju.
Så fångar du drömjobbet: 7 lockbeten för en lyckad intervju. Briljera på jobbet med fågelmetoden. Illustration: Colourbox.

Den arbetssökande som slaviskt följer den uppsjö råd och tips som florerar om hur man beter sig på en anställningsintervju, skulle garanterat sumpa chansen. Hur kloka råden än är skulle det troligtvis leda till hjärnsläpp att lägga dem alla på minnet. Tips som funkar bra på en arbetsplats kan dessutom landa fel på en annan. 

Tänk dig i stället anställningsintervjun som en parningsritual och din framtida arbetsgivare som en presumtiv partner som du till varje pris vill blända. Arbetsgivare är nämligen lite som påfåglar - fåfänga och mottagliga för lock och pock. 

  1. Putsa din fjäderskrud 

    Att uppvakta någon med dammiga stjärtfjädrar och tufsiga dun är dömt att misslyckas. Fåglar faller för den som har tjusigast fjäderdräkt. Att vara ovårdad och slarvigt klädd kommer högt på listan över saker som sabbar chansen till jobb.  Klä dig propert och rent, kolla naglar och lösa trådar, putsa skorna och ha en kam i beredskap i händelse av en akut hårkris. Enligt vissa jobbsökarexperter ska man dessutom ha ”lagom” färggranna kläder och helt undvika rosa. Ett fast handslag samt att titta motparten i ögonen är självklarheter. Men undvik att stirra som en uggla.  

  2. Ta ett tidigare fågelsträck

    Den pippi som kommer till häckningsplatsen för sent får inte häcka. Det finns inga ursäkter för att komma för sent till en anställningsintervju. Det får dig att framstå som oengagerad, just den egenskap som arbetsgivarna tycker sämst om.

  3. Sjung lagom falskt

    Arbetsgivarna förväntar sig ljuva locktoner och smickrande kvitter. Blåljug inte, men var inte totalt ärlig heller. Arbetsgivarna kan inte hantera sanningen: nämligen att du söker jobb hos dem för att du behöver lönen. De vill i stället höra att du är passionerad och brinner för just deras företag. Skaffa dig örnkoll genom att ta reda på så mycket du kan i förväg och ös på med smicker. Ställ klyftiga frågor men undvik den fråga du egentligen vill veta - hur hög lönen är och vilka förmåner som finns.  Tala för all del inte om att du planerar att häcka inom en snar framtid.

  4. Burra upp fjädrarna

    Visa att du är den främsta kandidaten genom att haussa dina egenskaper. Den egenskap som går bäst hem hos arbetsgivarna är att arbetssökande säger sig vara ansvarstagande.  De är också omåttligt förtjusta i orden positiv och flexibel. Kasta in lojal och initiativrik också, så ökar chansen ännu mer. Kråma dig lagom så att du inte framstår som alltför dryg. 

  5. Kacka inte i eget bo

    Att snacka skit om sin nuvarande eller före detta chef är ingen höjdare i jobbsökarbranschen. Även om du faktiskt sa upp dig från ditt tidigare jobb på grund av en narcissistisk asgam till chef, så håll igen näbben om du får frågan. Någon vag floskel i stil med: Det kändes som att det var dags att bryta upp och flyga söderöver, funkar bättre. 

  6. Imitera härmtrasten

    Det är ett faktum att vi föredrar personer som påminner om oss själva. Att diskret härma motparten är därför ett enkelt knep att plocka pluspoäng. Om arbetsgivaren lägger vingarna i kors, gör du likaledes. Om den pickar i sig frön, gör du detsamma och så vidare. Var bara försiktig så att det inte blir uppenbart vad du håller på med.  Har arbetsgivaren eller den som nu intervjuar dig, något tick, så akta dig för att härma just det. 

  7. Undvik strutsmetoden

    Alla fåglar är inte lämpliga att imitera. Att stoppa huvudet i sanden och svara: Jag vet inte på frågan om dina sämsta egenskaper, får exempelvis arbetsgivare att dra öronen åt sig. Ha ett fiffigt svar i beredskap på just den frågan eftersom den är omåttligt populär bland arbetsgivare. Skippa korkade klyschor som: Jag är på tok för ambitiös, jag flyger alldeles för högt, et cetera. Nöj dig med att avslöja en dålig egenskap om arbetsgivaren inte kräver fler. Det är bra att visa att du har självinsikt, men dåligt självförtroende står inte högt i kurs.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Många pluggar under arbetslösheten

Hälften av de arbetslösa tjänstemännen går en utbildning under arbetslösheten. Det ökar möjligheten att få ett nytt jobb, enligt trygghetsrådet TRR. Anneli Widerberg pluggade projektledning – och är nu tillbaka på arbetsmarknaden.
David Österberg Publicerad 25 oktober 2024, kl 09:35
Plugga under arbetslösheten. Från vänster en kvinna i ett bibliotek, en kvinna i ett klassrum
Att plugga under arbetslösheten kan förbättra jobbmöjligheterna. TRR:s stöd och kurser ger uppsagda tjänstemän nya karriärmöjligheter. Foto: Colourbox.

Antalet uppsagda tjänstemän fortsätter att öka. Ett sätt att öka sina chanser att få ett nytt jobb är att plugga under arbetslösheten, enligt trygghetsrådet TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän tillbaka till sysselsättning.

– Jag vågar garantera att studier gynnar jobbsökandet. Det handlar inte bara om de nya kunskaperna man får, utan också om signalerna man skickar. Att läsa en kurs eller utbildning visar på nyfikenhet, driv och en vilja att ständigt utvecklas. Det värderar arbetsgivare högt, säger Anna Fritzson, specialist inom jobbsökning på TRR.

Fick kvitto på kunskapen hon hade

Anneli Widerberg, porträttbild.
Anneli Widerberg.

En som tog chansen att fylla på kunskapsluckorna är Anneli Widerberg. I april förra året blev hon av med jobbet på Mathem, där hon arbetat som projektledare. Efter ett par månaders arbetslöshet och i samråd med TRR gick hon flera korta utbildningar – bland annat en till certifierad projektledare.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något för att fylla på mitt cv. Jag har jobbat som projektledare och med marknadsföring och kommunikation i väldigt många år, men hade inget kvitto på de kunskaper jag hade skaffat mig. Så i maj påbörjade jag utbildningen och höll på med den till början av augusti.

Var det främst kvittot på dina tidigare kunskaper eller ny kunskap du ville ha?

– Både och. Jag fick en fördjupning av mina tidigare kunskaper och en påminnelse om vad jag redan visste. Dessutom fick jag ett kvitto på att jag var certifierad projektledare vilket förbättrade mitt cv. Det gjorde också att jag kände mig lite mer självsäker när jag sökte jobb: jag hade inte bara jobbat som projektledare utan hade även ett kvitto på vad jag kan.

Studier kan öka chansen att få nytt jobb

Anneli Widerberg är inte ensam om att plugga under arbetslösheten. Enligt en undersökning från TRR väljer drygt hälften av alla uppsagda tjänstemän att läsa en kortare kurs eller utbildning som arbetssökande. Ungefär hälften av dem uppger i sin tur att pluggandet ökade möjligheten att få ett nytt jobb.

Privata, avgiftsbelagda utbildningar är vanligast. Därefter kurser via en lärportal som TRR erbjuder. På tredjeplats kommer universitet, följt av yrkeshögskola och avgiftsfria online-kurser.

– Om man som tjänsteman funderar på att studera men inte är säker på behov eller kurs, går det alltid att vända sig till TRR:s rådgivare. Tillsammans kan vi definiera syftet med studierna och navigera bland det stora utbudet av kurser och utbildningar för att hitta det som passar bäst, säger Anna Fritzson.

"Studierna ledde till ökat självförtroende"

För Anneli Widerberg gav jobbsökandet till slut resultat. Sedan en månad arbetar hon som processpecialist på SOS International. Där har hon nytta av kurserna hon gick under arbetslösheten.

– Ja. Jag är projektledare också här, även om rollen kallas processpecialist. Jag ska se över processerna i hur man arbetar i system och med arbetsmetoder, och jobba mycket med rapporter och statistik. Men det är en helt annan bransch än jag har varit i de senaste åren.

Skulle du rekommendera studier till andra som söker jobb?

– Absolut. För mig ledde till ökat självförtroende att kunna skriva in kurserna i mitt CV. Det blev tydligt att jag både hade jobbat som projektledare och hade en utbildning i det.