Hoppa till huvudinnehåll
Lön

7 tips inför lönesamtalet

Sedan fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om lönenivån är det nu dags för övriga branscher. Därefter sätts lönerna lokalt ute på företagen. Men i år kan lönesamtalen bli annorlunda då många av oss jobbat på distans. Här är sju tips på vad du ska tänka på.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 november 2020, kl 16:26
I år kan lönesamtalet med chefen bli på distans. Foto: Shutterstock

Delvis gäller samma råd som vanligt för vad du bör tänka på inför lönesamtal med chefen. Målet är också detsamma.

– Det gäller att motivera varför just du ska en lönehöjning, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Hon påpekar att det är viktigt att ha koll både på det centrala avtalets procentsatser och vad som ska ge utdelning på just ditt företag. Dessutom bör du ha kollat upp vad ni har kommit överens om i de senaste utvecklingssamtalet och gått igenom dina egna prestationer.

Ytterligare en given punkt är att prata med den lokala fackklubben om det finns en sådan. De har koll på lönestrukturen och om det finns några skevheter som borde rättas till.

– Men därtill finns ett antal saker som är speciella för i år, på grund av pandemin och att vi i stor utsträckning arbetar på distans, säger Gunilla Krieg.
 

Ombudsmannens bästa tips inför lönesamtalet:

1. Ta reda på dina kollegors lön

Det är en fördel att veta vad kollegor tjänar, då går det enklare att avgöra om din lön är rimlig. Ta själv initiativet och fråga dina närmaste kollegor om ni inte kan delge varandra era löner. Tänkt då på att om ni vill vara säkra på att arbetsgivaren inte ska kunna ta del av er konversation ska ni undvika att använda företagets mejl. Facetajma i stället med arbetskamraterna efter arbetstid. Det blir som ett digitalt after work.

2. Visa vad du har gjort

På grund av distansarbetet är risken ännu större än vanligt att chefen inte har sett vad du uträttat. Därför är det ännu viktigare än vanligt att visa det. Här finns möjligheter att dra nytta av digitaliseringen, mycket av vad du gjort kan finnas registrerat och det är lättare för dig att plocka fram statistik. Du kan exempelvis se hur många mejl du skickat och hur många videomöten du haft.

3. Gå kurs digitalt

Titta på vilken kompetensutveckling du har kommit överens med chefen om att genomföra. Många kurser har blivit inställda under året, men ibland har det funnits chans att delta i ett webbinarium i stället. Har du fått erbjudande att delta i en webbkurs, se till att göra det före lönesamtalet.

4. Påminn chefen om du gjort något extra

Fundera på om du har gjort någon punktinsats som varit viktig för företaget. I en krissituation tar ibland de som annars är tysta och håller sig bakgrunden en mer aktiv roll för att få allt att fungera. Du kanske räddade affärer och sparade en massa pengar åt firman? Eftersom pandemin slog till tidigt i våras kan det vara svårt för chefen att minnas.

5. Påtala brister

Har du haft problem med IT-system och uppkopplingar när du har arbetat på distans, så är det inget som ska ligga dig till last när det handlar om din löneutveckling. Är det något som inte fungerat så beror det sällan på bristande kompetens hos de anställda utan på brister i systemen.

6. Video, telefon eller promenad

För somliga fungerar videomöten dåligt. I sådant fall finns inget som hindrar att ni tar lönesamtalet via telefon i stället. Eller kanske en promenad på två meters avstånd. Det viktiga är att hitta en modell som passar båda.

7. Ta det lugnt

Ibland kommer man inte överens med chefen. Men försök att inte bli upprörd, det gagnar dig sällan. Blir i stället chefen upprörd föreslå honom eller henne att ni tar en paus och varsin kopp kaffe. Det fungerar även digitalt.

Niklas Hallstedt