Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Här tjänar alla lika mycket

Drygt 40 000 i månaden – oavsett ålder och anställningstid. På konsultfirman Itid har alla anställda, inklusive vd, samma lön. Fördelarna är flera, men det finns hot mot modellen.
David Österberg Publicerad
Maria Öqvist, Fredrik Johansson och Ellen Jingskog stående utomhus.
Maria Öqvist, Fredrik Johansson och Ellen Jingskog på konsultfirman Itid, som har en platt organisation utan en massa chefer. Varje vecka diskuterar medarbetarna sin arbetsbelastning, för att minska risken att någon jobbar för mycket. Foto: Fond&Fond

Efter lunchen blir det förstås kaffe. Fredrik Johansson tassar ut i köket i strumplästen och laddar bryggaren och hämtar koppar. Kontorskänslan är rätt svag här. Itid hyr bottenvåningen i en trevåningsvilla med öppen spis, mjuka soffor och utsikt mot en liten trädgård – och strumptassandet förstärker hemkänslan.

Fredrik Johansson, vd och delägare, gillar kontorsmys.

– Vi vill att det ska vara hemtrevligt. Folk ska vilja vara på kontoret när de har möjlighet.

Att majoriteten av Luleåkontorets 15 anställda ändå är någon annanstans är inte konstigt. Itid är ett konsultföretag och konsulter behöver förstås vara hos kunderna.

Totalt har företaget 43 anställda utspridda på fem kontor – samtliga i norra Sverige. Att de finns just där är ingen tillfällighet: Den här delen av landet är industritung och i industrin finns Itids huvudsakliga kundbas. Men bakom beslutet finns också små barn och lokalpatriotism.

– Jag startade Itid tillsammans med tre andra när vi var i 30-årsåldern. Då hade vi småbarn och ville ha balans i livet. På den tiden fanns dessutom uppfattningen att man var tvungen att flytta härifrån för att få jobb. Vi ville skapa en framtid här. Vi ville ha skatteintäkter till kommunen. Vi ville att våra barn skulle gå i bra skolor och att det skulle finnas jobb till dem när de blev vuxna.

Anställningstiden spelar ingen roll

Så småningom anställde grundarna ytterligare en konsult. Han fick samma lön som de hade. Och på den vägen har det fortsatt: Varje anställd får samma lön som alla andra, oavsett ålder, anställningstid och tidigare erfarenheter. Just nu är den drygt 40 000 kronor i månaden.

Företaget har också ett bonussystem som baseras på lönsamheten för bolaget och ett bra år kan en anställd på det viset komma upp i totalt 50 000 kronor i månaden.

Lönemodellen är unik. Samtliga fackförbund för tjänstemän och akademiker förespråkar individuell lön som ska ha en koppling till prestation. Itid går sin egen väg och hävdar att den är rätt för dem.

Bytte jobb och fick lägre lön

Maria Öqvist är civilingenjör med inriktning mot produktionssystem. Hon har varit på Itid i tio år och har lika många års erfarenhet från anställningar på företag som ABB och elektronikföretaget Sanmina.

När hon började på Itid gick hon ner i lön  precis som de flesta av sina nuvarande kollegor. 

Alltså: Samma lön för alla – ofta lägre än vad de tjänat tidigare.

Förklaringen till att företaget ändå lockar finns i kulturen.

Jag har kanske inte den finaste bilen, men hade jag blivit lyckligare av det?

Maria Öqvist plockar fram laptopen och klickar i gång en powerpoint. Den handlar om Itids värdeord och värderingar. Sådana håller sig de flesta företag med numera och kritiseras ofta för att bestå av urvattnade floskler. Mats Alvesson, professor i Lund, har skrivit en hel bok om meningslösa värdegrundsord.

– I de flesta fall blir de lallande positiva, vaga och allmänna. Det är inget bra sätt att jobba med organisationskultur, sa han i en intervju med Kollega tidigare i år.

Kanske kan Itid vara undantaget. Här är – så säger de i alla fall – orden inte bara ord utan fyllda med någonting. Lönemodellen, kulturen och värderingarna är delar i en helhet.

– Skillnaden mellan oss och många andra, tror jag, är att vi inte bara pratar om orden. När vi fattar beslut så gör vi det utifrån värderingarna, säger Ellen Jingskog, civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi.

Ingen tvingas sova borta

Maria Öqvist öppnar en slide med rubriken ”Balans i livet”. Omsatt i praktiken innebär det till exempel att ingen tvingas till heltidsuppdrag eller till att sova borta. Behöver någon gå tidigare en dag är det inga problem. Stämpelklocka finns inte. Semestern godkänner man själv.

– Här behöver vi inte be om tillåtelse att ta två dagars semester. Om jag ser att jag kan få ihop min vecka även om jag tar två dagars semester så kan jag göra det. Och vill jag jobba hemifrån kan jag göra det, säger Ellen Jingskog.

För henne är just det där med balans i livet helt avgörande. Som mamma till små barn måste fokus ibland ligga på annat än jobbet.

Maria Öqvist klickar vidare: ”Frihet och ansvar”, ”Kul på jobbet”, ”Vi, inte jag”.

– Att alla har samma lön bidrar till känslan av att vi är ett lag. Det gör också att vi lätt kan byta uppgifter, täcka upp för varandra och hjälpa varandra.

För en konsultfirma finns ytterligare en fördel med att ha samma lön för alla. När lönen inte är beroende av hur många timmar man fakturerar en viss månad blir det inte huggsexa om jobben. I stället kan uppdragen fördelas utifrån kompetens och arbetsbelastning.

Men ni har ju fina utbildningar och fina cv:n och skulle kanske kunna tjäna flera tusen mer som vanliga anställda. Lockar inte det?

– De flesta av oss har redan gjort karriär och haft välbetalda arbeten. För min del räcker det att ha pengar till försörjningen och lite pengar över. Viktigast är att ha roliga uppdrag och det har jag här. Här får jag jobba med företag som vill ha förändring och det kan jag hjälpa dem med. Jag har kanske inte den finaste bilen, men hade jag blivit lyckligare av det? säger Maria Öqvist.

Lönen inte viktig för motivationen

En vanlig anledning till att ha olika löner är att lönen då kan användas för att höja motivationen. Den som presterat bäst under året får störst påslag och alla uppmuntras därmed att göra bra ifrån sig. Fredrik Johansson (som för övrigt har samma lön som alla andra – vd-titeln till trots) tror inte på det.

– Lönen är motivationsfaktor upp till en viss nivå. Om man lever i ett land där man inte överlever utan ett jobb betyder lönen förstås allt. Men all forskning visar att lönen har liten betydelse för motivationen över en viss nivå. Här får alla samma påslag efter nivån i kollektivavtalet.

Att alla har samma lön bidrar till känslan av att vi är ett lag

Så. Finns det då inget negativt med att alla har samma lön? Att medarbetarna själva ansvarar för arbetsbelastning och semesterplanering? Jo, helt okomplicerat är det visst inte.

– Alla vill att det ska vara så bra som möjligt för kollegorna och för företaget. Det gör att det finns en risk att folk jobbar för mycket, säger Fredrik Johansson, som tycker att lönemodellen har fungerat bra, men att det blir svårare och svårare att hålla fast vid den.

– En anledning är att vi har kontor på olika ställen där levnadskostnaden varierar. En annan att den kan uppfattas som orättvis. Vi anställer visserligen bara personer med erfarenhet, men risken är ändå att den som har varit hos oss i 20 år tycker att det är fel att en nyanställd tjänar lika mycket.

Hård konkurrens om kompetensen

Delar av norra Sverige genomgår dessutom en industriboom. Den har gjort att konkurrensen om kompetensen hårdnar och att företag måste betala för att få specialistkunskap.

– Det har hänt att kandidater har tackat nej till en anställning på grund av vår lönemodell. Och jag kan delvis förstå att det kan vara svårt att acceptera en lägre lön bara för att vi säger att vi är ett bra gäng. Å andra sidan har vi alltid lyckats tillsätta lediga tjänster och har låg personalomsättning.

Klockan närmar sig halv tre. Ellen Jingskog reser sig för att lämna kaffekoppen i köket. I dag tar hennes arbetsdag slut lite tidigare än vanligt.

– Jag måste snart gå. Dottern kunde inte sova i natt för att pyjamasbyxorna var för korta. Jag har lovat att fixa det så att vi får sova, säger hon och skrattar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Hela listan: Så mycket tjänar facktopparna

122 877 kronor. Så mycket tjänar Peter Hellberg, ordförande för Unionen, i månaden. Högst lön har Andreas Miller, Ledarnas ordförande, som drar in över 160 000 kronor i månaden. Ulrika Boëthius, Finansförbundet, har de största sidoinkomsterna.
David Österberg Publicerad 22 oktober 2024, kl 09:02
Facktopparnas löner avslöjade. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO.
Facktopparnas löner avslöjade. Andreas Miller tjänar mest, Johan Lindgren minst. Ulrika Boëthius toppar med extrainkomster. Detta visar en kartläggning som Arbetsvärlden gjort. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO. Foto: Claudio Bresciani/TT/Magnus Hjalmarsson Neideman/TT.

Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.

Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.

Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.

Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.

Lön fackordförande - hela listan

Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.

  1. Ulrika Boëthius, Finansförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 116 976 kr/mån
    Taxerad: 470 783 kr/mån
  2. Sineva Ribeiro, Vårdförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 110 540 kr/mån
    Taxerad: 187 933 kr/mån
  3. Therese Svanström, TCO – heltid
    Uppgiven: 142 000 kr/mån
    Taxerad: 172 442 kr/mån
  4. Göran Arrius, SACO – heltid
    Uppgiven: 146 000 kr/mån
    Taxerad: 172 017 kr/mån
  5. Andreas Miller, Ledarna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 160 500 kr/mån
    Taxerad: 170 342 kr/mån
  6. Lars Fresker, Officersförbundet (SACO) – 50% (Stefan Morin dec 2023-)
    Uppgiven: 92 875 kr/mån
    Taxerad: 168 667 kr/mån
  7. Sofia Rydgren Stale, Sveriges läkarförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 000 kr/mån
    Taxerad: 162 150 kr/mån
  8. Jenny Kallerman, Akavia (SACO) – ca 20%
    Uppgiven: 27 375 kr/mån
    Taxerad: 150 617 kr/mån
  9. Anders Johansson, Forena (TCO) – ca 80%
    Uppgiven: 37 150 kr/mån
    Taxerad: 148 833 kr/mån
  10. Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer (SACO) – ca 60%
    Uppgiven: 45 378 kr/mån
    Taxerad: 141 950 kr/mån
  11. Matz Nilsson, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 126 039 kr/mån
    Taxerad: 141 550 kr/mån
  12. Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 295 kr/mån
    Taxerad: 137 600 kr/mån
  13. Britta Lejon, Fackförbundet ST (TCO) – ej uppgiven
    Uppgiven: 106 500 kr/mån
    Taxerad: 133 125 kr/mån
  14. Bror Holm, KyrkA (SACO) – uppger ej
    Uppgiven: uppger ej
    Taxerad: 131 217 kr/mån
  15. Johan Lindholm, Byggnads (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 019 kr/mån
    Taxerad: 129 683 kr/mån
  16. Åsa Fahlén, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 106 576 kr/mån
    Taxerad: 128 783 kr/mån
  17. Johanna Jaara Åstrand, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 121 500 kr/mån
    Taxerad: 126 975 kr/mån
  18. Susanna Gideonsson, LO – heltid
    Uppgiven: 116 410 kr/mån
    Taxerad: 120 000 kr/mån
  19. Veronica Magnusson, Vision (TCO) – heltid
    Uppgiven: 112 800 kr/mån
    Taxerad: 118 492 kr/mån
  20. Peter Hellberg, Unionen (TCO) – heltid (ordförande sedan oktober 2023)
    Uppgiven: 122 877 kr/mån
    Taxerad: 114 050 kr/mån
  21. Kristina Taylor, Sveriges Psykologförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 103 880 kr/mån
    Taxerad: 111 225 kr/mån
  22. Malin Ragnegård, Kommunal (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 192 kr/mån
    Taxerad: 110 917 kr/mån
  23. Chaim Zlotnik, Sveriges Tandläkareförbund (SACO) – 50%
    Uppgiven: 58 240 kr/mån
    Taxerad: 107 008 kr/mån
  24. Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket (LO) – heltid
    Uppgiven: 91 084 kr/mån
    Taxerad: 105 983 kr/mån
  25. Gabriella Lavecchia, Seko (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 670 kr/mån
    Taxerad: 104 475 kr/mån
  26. Emina Kovacic, Sveriges Arkitekter (SACO) – deltid
    Uppgiven: 30 626 kr/mån
    Taxerad: 103 350 kr/mån
  27. Katharina von Sydow, Polisförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 100 000 kr/mån
    Taxerad: 102 675 kr/mån
  28. Eva Guovelin, Livs (LO) – heltid
    Uppgiven: 80 779 kr/mån
    Taxerad: 100 083 kr/mån
  29. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 98 058 kr/mån
    Taxerad: 99 983 kr/mån
  30. Marie Nilsson, IF Metall (LO) – heltid
    Uppgiven: 94 722 kr/mån
    Taxerad: 98 825 kr/mån
  31. Simon Norrthon, Scen & Film (TCO) – ca 70%
    Uppgiven: 68 315 kr/mån
    Taxerad: 96 133 kr/mån
  32. Linda Palmetzhofer, Handels (LO) – heltid
    Uppgiven: 92 250 kr/mån
    Taxerad: 95 150 kr/mån
  33. Ida Kåhlin, Arbetsterapeuterna (SACO) – 80%
    Uppgiven: 75 920 kr/mån
    Taxerad: 92 992 kr/mån
  34. Ulrika Hyllert, Journalistförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 85 057 kr/mån
    Taxerad: 89 408 kr/mån
  35. Urban Pettersson, Elektrikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 714 kr/mån
    Taxerad: 87 617 kr/mån
  36. Pontus Georgsson, Pappers (LO) – heltid
    Uppgiven: 81 288 kr/mån
    Taxerad: 84 633 kr/mån
  37. Magnus Konradsson, Förbundet Reservofficerarna (SACO) – deltid
    Uppgiven: 4 375 kr/mån
    Taxerad: 84 433 kr/mån
  38. Per-Olof Sjöö, GS (LO) – heltid
    Uppgiven: 79 867 kr/mån
    Taxerad: 84 017 kr/mån
  39. Lennart Mauritzon, Fastighets (LO) – heltid
    Uppgiven: 70 200 kr/mån
    Taxerad: 81 217 kr/mån
  40. Eleonor Fredler, Sveriges Veterinärförbund (SACO) – ej uppgiven
    Uppgiven: ej uppgiven
    Taxerad: 80 992 kr/mån
  41. Magnus Nordström, SRAT (SACO) – 50%
    Uppgiven: 48 300 kr/mån
    Taxerad: 79 575 kr/mån
  42. Mats Högblom, Sjöbefälsföreningen (SACO) – deltid
    Uppgiven: 2 333 kr/mån
    Taxerad: 79 492 kr/mån
  43. Karin Inde, Musikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 67 500 kr/mån
    Taxerad: 75 125 kr/mån
  44. Tommy Wreeth, Transport (LO) – heltid
    Uppgiven: 65 750 kr/mån
    Taxerad: 73 933 kr/mån
  45. Anna Troberg, DIK (SACO) – heltid
    Uppgiven: 70 000 kr/mån
    Taxerad: 70 750 kr/mån
  46. Patriq Fagerstedt, Naturvetarna (SACO) – 50%
    Uppgiven: 40 743 kr/mån
    Taxerad: 68 975 kr/mån
  47. Johan Lindgren, TULL-KUST (TCO) – heltid
    Uppgiven: 20 850 kr/mån
    Taxerad: 68 483 kr/mån
  48. Agnieszka Madej, Sveriges Farmaceuter (SACO) – 50%
    Uppgiven: 12 075 kr/mån
    Taxerad: 66 267 kr/mån
  49. Caroline Nilsson, Försvarsförbundet (TCO) – 80%
    Uppgiven: 24 767 kr/mån
    Taxerad: 53 117 kr/mån
  50. Gunnar Jönsson, ordförande/kanslichef Symf (TCO) – ca 60%
    Uppgiven: 32 220 kr/mån
    Taxerad: 43 125 kr/mån
  51. Martin Berg, Hamnarbetarförbundet (oberoende) – 80%
    Uppgiven: 40 098 kr/mån
    Taxerad: 38 883 kr/mån
  52. Gabriel Kuhn, SAC – Syndikalisterna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 29 500 kr/mån
    Taxerad: 17 242 kr/mån
  53. Mikael Johansson, Målarna (LO) – heltid
    Uppgiven: 77 887 kr/mån
    Taxerad: ingen uppgift
  54. Sanna Wolk, SULF (SACO) – 50%
    Uppgiven: 59 950 kr/mån
    Taxerad: ej fastställd (2022: 208 557 kr/mån)

    Källa: Arbetsvärlden. Taxerad inkomst är angiven som genomsnittlig månadsinkomst beräknad utifrån Skatteverkets fastställda förvärvsinkomst för 2023. Den siffran inkluderar förutom samlad lön av arbete, arvoden, förmånsvärde och pensionsavsättningar. Den inkluderar inte inkomst av kapital som försäljningar av ägodelar eller aktier.