Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Smittspridningen avfolkar arbetsplatser - Apotek har fått stänga

Smittspridningen ökar kraftigt och vabbandet har nått toppnoteringar under årets första veckor. Frånvaron av personal påverkar arbetsplatser i hela landet, men nu lättar FHM på rekommendationerna kring familjekarantän.
Lina Björk Publicerad
Apoteksanställd kvinna plockar upp varor på hylla.
Vissa apotek har fått stänga på grund av personalbrist. Foto: Hasse Holmberg/TT

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter smittspridningen av covid i hela landet och beräknas nå sin kulmen i slutet av januari. Det är framför allt virusvarianten omikron som dominerar och smittar även vaccinerade personer.

Även vabbandet har nått nya nivåer när Försäkringskassan fick in 163 100 ansökningar om föräldrapenning under årets två första veckor, vilket var 67 430 fler än 2021.

Att många anställda både är sjuka och hemma med sjuka barn har gett avtryck i arbetslivet. I veckan fick Skistars vd hoppa in som liftvakt när anställda droppade av en efter en. Apotea hade skyhöga frånvarosiffror i veckan på grund av karantänsregeln, som innebär att alla i familjen ska stanna hemma om en familjemedlem blivit smittad.
 

Behöver låna ut personal

Även på Apoteket AB har man märkt av smittspridningens konsekvenser.

– Det har varit problem att leverera varor i tid från e-handel i spåren av covid, vilket gjort några kunder frustrerade och arga. Sen har vi fått information om att vissa apotek har tvingats stänga när det inte funnits personal och att andra behövt låna in eller låna ut personal under tider med knappa resurser. Vi måste ju alltid ha en farmaceut på plats för våra lokala apotek, säger Per Skoglund, Unionens klubbordförande på Apoteket AB.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under torsdagen en gemensam pressträff där man bland annat lättade på rekommendationerna kring familjekarantän. 
 

Fem dagars karantän

Återgång till arbete kan nu ske efter fem dagar i stället för de tidigare sju. Dessutom görs vissa undantag från rekommendationerna att stanna hemma för dem som vaccinerats med tre doser, de som haft covid-19 under de senaste tre månaderna och för personer som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter. Vilka nyckelpersoner det gäller är upp till arbetsgivaren.  

Till samhällsviktiga funktioner räknas bland annat larmcentraler, trafikledning och nät- och incidentövervakning. För att en person med en nyckelroll ska få gå till jobbet krävs att arbetsgivaren vidtagit ytterligare smittskyddsåtgärder på kontoret.

Även förhållningsregeln om att stanna hemma för den som testat positivt ändras från sju till minst fem dagar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

55 uppsagda tjänstemän – varje dag

Nästan 20 000 privatanställda tjänstemän förlorade jobbet förra året – det motsvarar 55 uppsagda varje dag.
– Utvecklingen fortsätter troligen på samma sätt under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.
Publicerad 15 januari 2025, kl 13:03
Uppsagda tjänstemän. Till vänster ett tomt skrivbord med en dator på, till höger en man som packar sina saker i en flyttlåda.
Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024. Handeln och byggbranschen drabbades hårdast, enligt TRR:s vd Johan Lagerhäll. Utvecklingen väntas fortsätta under första halvåret 2025. Foto: Colourbox.

Handeln och byggbranschen är mest utsatt. Under 2024 sades 19 890 privatanställda tjänstemän upp, en ökning med cirka 4000 personer jämfört med 2023. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet, TRR. 

– Framför allt handeln brukar drabbas i en konjunkturförsämring, säger TRR:s vd Johan Lagerhäll.

Johan Lagerhäll, TRR.
Johan Lagerhäll, TRR.

Det betyder att det totala antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor nu är på den högsta nivån på fem år. 

Efter pandemin hade de privatanställda tjänstemännens arbetsmarknad en positiv utveckling både 2021 och 2022. Men sommaren 2023 vände den nedåt.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Den bästa bedömning vi kan göra är att det kommer fortsätta som under 2024, åtminstone under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll.

Snabb återanställning för uppsagda tjänstemän

Samtidigt framhåller TRR att statistiken även ger en del positiva besked – till exempel att det i genomsnitt endast tar sex månader från uppsägning till nytt jobb. 95 procent av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera.

– Det här är människor med lång yrkeserfarenhet och bra utbildning. De är attraktiva för andra arbetsgivare.

Att starta eget eller studera blir väl ett påtvingat alternativ för många? Målar inte TRR upp en ljusare bild än den verklighet den som förlorat jobbet möter?

– Av de 95 procent av de uppsagda tjänstemännen som fick en positiv lösning under året var det 8 procent som började studera och 7 procent som startade eget. Alla de övriga fick nytt jobb.

Sedan ett drygt år tillbaka har TRR ett utökat uppdrag att erbjuda privatanställda tjänstemän en möjlighet att bygga på sin kompetens under pågående anställning. Johan Lagerhäll understryker att det inte har med omedelbara hot om uppsägning att göra, utan snarare om att stå väl rustad om ett sådan situation skulle uppstå. 

– Vi har en hel del arbete framför oss för att göra den här möjligheten mer känd. Tillsammans med parterna försöker vi skaffa oss en ännu bättre bild av vilka kunskaper tjänstemännen behöver fylla på med.

Han tar AI som exempel. 

– Alla behöver lära sig mer om AI. Men vi behöver bli mer precisa om vad vi menar med begrepp som AI eller hållbarhet. Vilken kompetens är det som behövs i varje enskild yrkesroll, säger Johan Lagerhäll.

Text: Torbjörn Tenfält.

Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024

  • Totalt 19 890 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR under 2024
  • 12 504 tjänstemän har under året fått nytt arbete, börjat studera eller startat eget.
  • Genomsnittstiden för att hitta en ny sysselsättning var 181 dagar
  • 95 procent av tjänstemännen har fått en positiv lösning under året - av dessa gick 67 procent vidare till en tillsvidareanställning. 18 procent fick en tidsbegränsad anställning. 8 procent började studera och 7 procent startade eget
  • Branschen handel & försäljning har sagt upp flest – 17 procent. Därefter kommer bygg/anläggning/fastighet – 10 procent, och därefter teknikkonsulter – 9 procent.

Källa: TRR