Kände du dig ovanligt trött när du gick till jobbet i morse? Det finns en mängd orsaker till att vi ibland sover dåligt. Kanske är vi stressade, har ont någonstans eller har bälgat i oss för mycket kaffe på kvällen. Men nu visar forskning att även månens faser kan påverka hur bra vi sover.
I en studie från Uppsala universitet undersökte forskarna sömnkvaliteten hos 852 försökspersoner med hjälp av EEG. De personer som undersöktes under månens tillväxtfas (från halvmåne till fullmåne) sov sämre än de som undersöktes under månens avtagande fas. De sov kortare tid, ytligare och var vakna längre efter ett nattligt uppvak. Allra sämst sov männen.
"Mäns hjärnor är känsligare för ljus"
Studien leddes av Christian Benedict, sömnforskare och författare. Han säger att det kan finnas flera förklaringar till varför månen påverkar vår sömn. En är att mängden solljus som reflekteras från månen ökar under månens tillväxtfas. Det beror dels på att vi ser mer av månen, dels på att den är mer synlig under kvällstimmarna.
– Ljuset påverkar vår dygnsrytm. Det är därför man brukar rekommendera människor att inte använda mobiltelefonen precis innan de ska sova. Vi vet också från tidigare studier att mäns hjärnor är känsligare för ljus än kvinnors.
Om den försämrade sömnkvaliteten beror på månljuset kan man delvis motverka effekten genom att se till att ha det mörkt i sovrummet.
– Man kan också se till att få mycket dagsljus under dagen. Då blir kontrasten mot kvällen större och då förstår hjärnan att det är dags att sova.
Månen påverkar elektromagnetiska fält
En annan förklaring kan vara månens påverkan på jordens elektromagnetiska fält.
– Under månens växande fas påverkar månen de elektromagnetiska fälten mer, framför allt under kvällstimmarna. Och män påverkas möjligen mer av elektromagnetiska fält än kvinnor.
En tredje, dock mindre trolig, förklaring är att månens gravitationskraft påverkar sömnen. Människor består till stor del av vatten och av den anledningen skulle gravitationen kunna ha en påverkan.
– Jag tycker att den förklaringen verkar osannolik eftersom en enskild människa är så liten i förhållande till månen.
Christian Benedict betonar också att studien inte visar på klara orsakssamband mellan månfaser och sömn. Däremot fanns en tydlig koppling.
– Men i relation till annat som påverkar vår sömn är månens betydelse liten. Det finns också en risk att man förväntar sig att man ska sova dåligt när det är fullmåne och därför sover sämre.