Anna Ludvigsson är en av otaliga anställda som förlorade jobbet under coronapandemin. Hon jobbade med butiksutveckling inom handeln och hennes arbetsgivare var en bland många som gick i konkurs när den fysiska butiken ratades till förmån för e-handeln.
Det visade sig omöjligt för Anna Ludvigsson att få nytt jobb, men eftersom hon var med i både a-kassa och fack hade hon ett visst skyddsnät, tänkte hon. Men skyddsnätet drogs efter en tid undan.
– Det blev ett missförstånd mellan mig och Arbetsförmedlingen. Vi var överens om att den bästa åtgärden var att jag skulle starta eget, men jag insåg inte att jag samtidigt var tvungen att fortsätta söka jobb som ett spel för galleriorna, säger Anna Ludvigsson.
Kunde inte betala hyran
Hux flux var hon avstängd från a-kassan och fick inte längre ett öre i ersättning. Dessutom fick hon krav på återbetalning. Skälet var, enligt a-kassan, att Anna Ludvigsson misskött sitt arbetssökande.
– Självkänslan när man söker men inte får några jobb var redan stukad och att utöver det bli misstrodd när man försöker göra allt för att kunna försörja familjen var superjobbigt. Jag mådde pyton och fick låna pengar för att överleva och kunde inte betala hyran.
Hon vände sig till Unionen och fick via LO-TCO Rättsskydd hjälp att ompröva beslutet. Juristen Lina Gertzell på rättsskyddet såg snabbt att allt inte gått rätt till – hon ansåg att Anna Ludvigsson hade varit tillräckligt aktiv och att systemet måste beakta även andra aktiviteter än att söka jobb.
Men framför allt hade beslutet om avstängning fattats alldeles för snabbt.
– Första gången får man en varning och först efter fem missar i den så kallade sanktionstrappan upphör rätten till ersättning helt. Tanken är att man ska ha tid på sig att rätta till sitt beteende, men besluten hade fattats alldeles för tätt, så medlemmen fick ingen chans att ändra sitt agerande, säger Lina Gertzell.
Svårt att får rätt mot a-kassan
Lina Gertzell menar att det är allvarligt om fler a-kassor fattar beslut för tätt – de flesta medlemmar känner nog inte till vad som gäller och det kan vara svårt att få rätt mot a-kassan utan den kunskapen.
Akademikernas a-kassa, som Anna Ludvigsson är med i, ändrade dock snabbt sitt beslut när juristen hävdade att beslutet stod i strid mot såväl bestämmelserna som rättspraxis. Detta innebär att hon slipper gå miste om 170 000 kronor i ersättning och nu fått pengar till att betala sina skulder och de inkassokrav hon fått på halsen eftersom hon legat efter med räkningarna.
– Jag har fått fantastisk hjälp från Unionen och LO-TCO Rättsskydd, säger Anna Ludvigsson.
Läs mer: Så överklagar du beslut från Försäkringskassan och a-kassan