
För fyra år sedan, 2015, var det 66 procent av de anställda som ansåg att de hade meningsfulla jobb. Sedan dess har andelen sjunkit något år för år. 2019 är det 59 procent som svarar samma sak.
På motsvarande sätt är det även färre som säger sig se betydelsen av vad de gör på jobbet. Här har andelen sjunkit med tio procentenheter till 56 procent under samma tid. Det visar Jobbhälsoindex årliga undersökning med deltagande av över 10 000 personer.
Vad som är orsakerna till den negativa utvecklingen går att diskutera.
– Vi har inget material som kan förklara det. Däremot finns det ju en del allmänna spekulationer. En är att vi har haft en hyfsad ekonomisk utveckling de senaste åren. Och när man väl har täckt upp de viktigaste behoven blir de mjuka värdena viktigare. Det är då man kan kosta på sig att fundera över om jobbet är meningsfullt, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex.
– Man kan också rent teoretiskt tänka sig att den ekonomiska utvecklingen leder till en specialisering. Man blir en kugge i hjulet på ett stort maskineri och känner sig alienerad. Personligen har jag dock svårt att tro att det här skulle ha tagit ett så stort skutt de senaste åren.
Att frågan om att ha ett meningsfullt eller ett jobb man ser betydelsen av är kopplad till olika hälsoaspekter är tydligt. De som anser sig ha ett meningsfullt jobb sover bättre om nätterna, de som känner psykiskt obehag inför jobbet ser inte betydelsen av vad de gör på jobbet och de som varit sjukfrånvarande ser inte betydelsen av vad man gör på jobbet i samma utsträckning som de utan sjukfrånvaro.
Frågan är om det är känslan av meningslöshet som leder till att man mår dåligt, eller om det är att man mår dåligt som leder till känslan av meningslöshet.
– Vi vet inte vad som är hönan och vad som är ägget. Men rimligtvis borde det gå åt båda hållen, säger Lars Hjalmarsson.
Inte överraskande visar det sig också att det är vanligare att inte se det meningsfulla i jobbet bland dem som gärna vill gå ned i arbetstid. Motsvarande samband finns mellan att inte se betydelsen av vad man gör på jobbet och viljan att gå i tidig pension.
Den som vill ha ett jobb som de ser betydelsen av bör söka sig till vården. Inom vård och omsorg gäller det för 64 procent av de svarande. I mitten på listan hamnar IT-, telekom och datakonsulter, där 56 procent svarar samma sak. I botten återfinns transportsektorn, 46 procent, och handel, partihallar, bilverkstäder, 48 procent.