Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

5 kurser att plugga online

Det är aldrig för sent att lära nytt. På nätet finns tusentals utbildningar, många av dem gratis. Här är fem bra.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
Dags för kompetensutveckling eller ny karriär? Colourbox (montage Magdalena Taubert)

1. AI-SKOLA MED GOOGLE

Webbsajten Learn with Google AI riktar sig till dig som vill lära dig mer om artificiell intelligens och innehåller olika kurser och experiment inom AI. Ett exempel är Machine learning crash course, som 18 000 av Googles egna anställda har fått gå. Utbildningen tar cirka 15 timmar att klara av och innehåller bland annat föreläsningar, övningar och instruktionsvideor.

2. FÅ EN DAGLIG DOS LÄRDOM

Vill du förbättra din skrivarförmåga, starta en egen e-handel eller lära dig tala inför folk? Daily bits of är en svensk kunskapstjänst för dagligt mikrolärande – du lär dig helt enkelt nya saker i små doser. Varje morgon kommer en ny liten lektion direkt till din mejl. I dagsläget finns cirka 300 kurser.

3. LÄR MED LINKEDIN

Linkedin Learning innehåller en uppsjö av matnyttiga kurser till det sociala nätverkets premiummedlemmar. Är du inte premiummedlem kan du testa tjänsten gratis i en månad och till exempel lära dig programmering, ledarskap eller hur man gör en marknadsplan.

4. SNABBKURS OM STRESS

Oavsett om du är chef eller medarbetare är det viktigt att ha kunskap om arbetsmiljö. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns pedagogiska och överskådliga webbkurser som tar upp ergonomi, stress och rehabilitering. Ambitionen är att skapa större förståelse för arbetsmiljöproblem och på sikt kunna förebygga dem.

5. LÄS PÅ HARVARD – GRATIS

Alltid drömt om att läsa på Sorbonne, Harvard eller MIT? Sajten Edx samlar Mooc-kurser, alltså avgiftsfria distanskurser, från de flesta av världens toppuniversitet. Det finns tusentals kurser att välja på inom områden som språk, IT, humaniora och teknik. Det kostar dock en liten summa att få ett certifikat som intygar att du genomfört kursen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.