Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Så säger du nej till att vara referens

Men hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill att du ska vara referens till ett jobb som han har sökt. Ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Hur tacklar man det utan att förstöra sin egen trovärdighet eller såra kollegan? Här är tre sätt.
Anita Täpp Publicerad
Tänk efter före du rekommenderar en kollega till ett nytt jobb. Att vara referens åt en inkompetent person kan skada din egen trovärdighet. Illustration: Colourbox.

Jag berättar gärna om din förmåga att hantera en budget, men vet för lite om annat du gör

Även om du direkt känner att du inte alls kan berömma din kollegas arbetsinsatser kan du ändå fundera på om du har något gott att säga om en del av hans färdigheter innan du tackar nej. Han kanske har skött vissa uppgifter väldigt bra? Att då bara fokusera på dem kan vara en bra medelväg, så länge kollegan får veta vad du kommer att säga när arbetsgivaren hör av sig. Då kan du exempelvis säga att du gärna berättar om din kollegas förmåga att göra och följa en budget, utan att gå in på detaljer när det gäller andra färdigheter.


Jag har inte sett när du är som bäst

Om din motvilja att ge referenser beror på att du vet att din kollega inte gör ett bra jobb eller att du är osäker på om han gör det, kan du betona det senare när du säger nej till uppdraget. Förklara då att eftersom du inte har tillräcklig kunskap om hur kollegan utför sitt jobb så är du kanske inte heller den bästa referensen. Samtidigt kan du ändå erbjuda din hjälp med att exempelvis granska kollegans cv, skriva ett personligt brev eller förbereda sig för intervjun.


Jag är ledsen, men har för fullt upp

Även om du känner att du inte har något bra att säga om kollegan kan du tacka nej till att vara referens på ett vänligt sätt. För att slippa hamna i ett obekvämt samtal där du måste förklara varför du inte vill ge referenser kan en nödlögn faktiskt vara bäst för er båda. Kanske kan du peka på att du just nu har för mycket att göra, både på jobbet och privat, för att kunna lova att du hinner ta emot samtal från eller ringa upp den potentielle arbetsgivaren. Eftersom du inte vill att kollegan ska förlora chansen att få det nya jobbet på grund av det måste du tyvärr tacka nej till att var referens.

Tpisen är hämtade från Sarah Greesonbach och Glassdoor.com
Illustration: Colourbox

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.