Vision
Klargör dina drivkrafter till varför du vill köra eget företag. Vad vill du uppnå med ditt företagande; för dig själv och din målgrupp? Ska du tänka stort eller litet? På vilken arena vill du finnas; vill du till exempel tjäna pengar eller jobba för en ”större sak” med socialt/ideellt företagande?
Våga ta steget med risk för att misslyckas.
Hur mycket vill jag det här egentligen? Om du är tveksam; vad handlar det om? Vad har du att förlora? Riskerna kan i uppstartsskedet minimeras genom att kombinera anställning med eget företagande. Många arbetsgivare är faktiskt öppna för detta. Tänk på att du som egenföretagare faktiskt också har rätt till a-kassa. Det finns dock speciella regler för det, så kontakta din a-kassa för information om vad som gäller.
Affärsplan
Skapa tydlighet kring vad din affärsidé levererar för nytta. Paketera genom att definiera målgrupp, behov, lösningar och resultat. Vilken är din affärsmodell? Sätt tydliga mål som är både nåbara och mätbara på såväl lång som kort sikt.
Ha fokus på rätt saker
Det är många som fastnar i tankeverksamhet och planerande och inte kommer igång med utförandet. Framgång kommer oftast genom att man från början är fokuserad på utåtriktade aktioner, som att sälja, marknadsföra, leverera samt bygga nätverk och relationer.
Ta ett steg i taget
Var beredd på att saker och ting kan ta längre tid än du planerat. Ha tålamod och ge inte upp för lätt. Bryt ned dina mål till delmål och fira dig själv för varje ”delmålsseger”.
Skriftliga avtal
Muntliga avtal gäller, men det är stor risk att hamna i ett läge där ord står mot ord. Ta därför för vana att skriva korrekta avtal på alla dina affärsöverenskommelser. Och det utan undantag.
Kartlägg hinder på vägen
Om du redan från början är förberedd på eventuella hinder som kan sätta käppar i hjulet, kommer du stå väl rustad om något går fel. Hur kan du dra nytta av det du är bra på? På vilket sätt kan du kompensera för dina mindre starka sidor. Inventera ditt kontaktnät och var inte rädd för att be om hjälp.
Lägg inte alla ägg i samma korg
Visst kan det vara bra att ha en stor uppdragsgivare som kan ge trygghet i ditt företagande. Men ett konsultavtal kan sägas upp när som helst och det kan ta lång tid att hitta en ny uppdragsgivare. För att inte bli beroende av någon är det avgörande att du har flera uppdragsgivare och att du kontinuerligt fyller på potentiella kunder i din ”pipeline”.
Håll dig up-to-date
Som egenföretagare är det lätt att man inte prioriterar den egna kompetensutvecklingen. För att framtidssäkra din kompetens behöver du se till att kontinuerligt gå kurser och seminarier. Att investera i dig själv är en viktig nyckel till framgångsrikt företagande.
Skapa balans mellan arbete och fritid
Dra nytta av att du är din egen chef. Nu kan du äntligen bestämma själv hur mycket du ska jobba, liksom när, var och hur. Som egenföretagare är det dock lätt att arbete och fritid flyter samman. Särskilt när du har kontoret hemma. Det är därför en god idé att du fortsätter att planera in din semester och andra ledigheter.
Var självkritisk kring din personliga effektivitet
Egenföretagare upplever ibland att det är svårt att hålla sig till ”planen”. Prioritera det som är viktigast och säg nej till onödiga möten och aktiviteter. Fråga dig: behöver jag göra detta nu eller kan det vänta?
5 snabba för dig som vill starta eget
- Gör en genomtänkt affärsplan.
- Sätt tydliga mål och bryt ner till delmål.
- Ha alltid skriftliga avtal vid affärsöverenskommelser.
- Minska din sårbarhet genom att ha fler uppdragsgivare.
- Se till att ha balans mellan arbete och fritid.
Hit kan du vända dig för att få hjälp med att starta eget:
Nyföretagarcentrum