Om du har ett fysiskt ansträngande jobb, eller om din arbetsmiljö gör att du har svårt att jobba när du är gravid kan du få graviditetspenning som ska täcka upp för en del av lönen.
Tidigare var Försäkringskassan väldigt restriktiv att bevilja ersättningen. Gravidbesvären måste vara utöver det vanliga och de fysiska arbetsuppgifterna väldigt tunga. När IFS för några år sedan tittde på hur Försäkringskassan jobbat med reglerna kom man också fram till att de varit för hårda i bedömningen.
Nu har myndigheten gjort om samma granskning och resultatet är försiktigt positivt. Fler kvinnor beviljas graviditetspenning, men fortfarande är det många som blir utan.
När man bedömer vad som är ett fysiskt ansträngande jobb, går kassan efter en checklista trots att listan endast är exempel på vad som kan anses ansträngande. Att lyfta tungt talar för att ersättning beviljas, medan att gå mycket i jobbet, eller sitta i en obekväm ställning inte anses ansträngande.
Samma arbetsuppgifter kan dock vara olika tunga beroende på om du har foglossning eller mår bra i din graviditet, vilket kassan inte tycks ta hänsyn till.
ISF ifrågasätter om kvinnor som inte kan jobba under sin graviditet får tillräckligt med stöd genom ersättningen från Försäkringskassan och föreslår att man ska se över lagen.