Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fackets roll i arbetet mot extremism

Den tidigare S-partiledaren Mona Sahlin var på fredagsmorgonen inbjuden till Unionen Region Stockholm för att tala om sitt arbete som nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Då passade hon på att uppmana facken att ta sitt ansvar.
Gabriella Westberg Publicerad
Till vänster Mona Sahlin, till höger Karin Skånberg.
Mona Sahlin, tv och regionchef Karin Skånberg, th. Foto: Kollega

Det var regionchefen Karin Skånberg som bjudit in Mona Sahlin, som ett steg i att fortsätta driva frågor om allas lika rätt i arbetslivet.

Region Stockholm har ett stort fokus på likabehandlingsfrågor och har tidigare även bjudit in Birgitta Ohlsson och företrädare för stiftelsen Expo till samtal i ett led att höja kunskapen på området och bättre kunna coacha de förtroendevalda att våga ta svåra samtal ute på arbetsplatserna.

- Jag är lite av en vandrande myndighet. Mitt uppdrag är inte att utreda utan att göra, förklarade Mona Sahlin för Region Stockholm.

Det Mona Sahlin gör, sedan hon den 10 juli utsågs av just Birgitta Ohlsson till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är att ta fram metoder och aktionsplaner för hur att bemöta extremism i samhället.

- När vi ser att en skola klottrats ned med hakkors, inser vi att det är en rekryteringskampanj som pågår? Vet vi då direkt hur vi ska agera? Nej.

För närvarande befinner sig minst 80 svenskar, kanske upp till ett par hundra, i Syrien och Irak för att kriga med ISIS. Mona Sahlin gav flera exempel på unga svenskar som lockats iväg för att i bästa fall komma tillbaka svårt traumatiserade. Många unga har tappat tron på samhället, konstaterade hon, vilket gör det lätt för dem som rekryterar till våldsbejakande grupperingar både i och utanför Sverige.

- Alla pratar om ISIS nu. Men vi får inte glömma bort det som pågår i Ukraina, där svenska, kriminellt belastade nazister krigar. Vad händer när de kommer tillbaka?

Antalet högerextremister i det europeiska parlamentet är i dag större än det var före andra världskriget, påminde Mona Sahlin. Och här hemma fick nazistiska Svenskarnas Parti 4000 röster i valet för några veckor sedan, att jämföra med 600 i förra valet. Nazistiska Svenska Motståndsrörelsens frontfigur Per Öberg tog plats i kommunfullmäktige i Ludvika, på ett SD-mandat, och har talat om att starta ett eget parti. De extrema gruppernas inflytande växer också här.

- Vad kan vi göra i facket? Vad förväntar du dig av oss, frågade Anne Thelander, som är sammankallande för likabehandlingsgruppen i Unionen Region Stockholm.

- Samverka! Var med i samverkansgrupper och hjälp till att återbygga förtroendet för samhället. Vi producerar webbaserat utbildningsmaterial om hur det går till när de här grupperna rekryterar. Använd det ute på arbetsplatserna! Håll koll på de här grupperna, se hur de kommunicerar via sina sajter och filmer på nätet. Ta reda på hur det ser ut.

Tidigare har människor tenderat att vända sig till fackrörelsen under dåliga tider med hög arbetslöshet. I dag ser det inte ut så. Många som känner sig svikna av samhället uttrycker i dag sitt missnöje genom att röra sig långt högerut på den politiska skalan.

Även om Unionen växer gäller det inte organisationsgraden generellt. Men med tillgången till arbetsplatser runt om i landet har facken en viktig roll att spela för att främja värderingar som allas lika rätt. Och Unionen är med sina nära 600 000 medlemmar större än det socialdemokratiska partiet, som Mona Sahlin konstaterade.

- Vi har allt för länge inte tillåtit oss att se allvaret i de högerextremas inflytande, konstaterade hon, som till våren 2016 hoppas att ha funnit en metod eller en modell för hur olika delar av samhället ska våga ta och dela på ansvaret, ”utan revirpinkeri”.

Unionen Stockholm för allas lika rätt

Unionen Region Stockholm har tidigare tagit fram en checklista för en inkluderande arbetsmiljö.

Vid regionrådet i våras antogs också ett gemensamt uttalande mot rasism och för allas lika värde.

Därutöver arrangeras seminarier, nästa den 7 oktober, med rubriken "Rasism i arbetslivet och fackets roll för förändring".

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.