Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Krockar SD:s värderingar med fackets?

Under våren har flera fackförbund gått ut med tydliga ställningstaganden mot Sverigedemokraterna. Andra förbund, som Unionen, har valt att framhålla principen om partipolitisk obundenhet. Kollega har pratat med ett tiotal förbund och frågat hur de ställer sig till att medlemmar och förtroendevalda är aktiva inom Sverigedemokraterna.
Gabriella Westberg Publicerad
Henrik Montgomery/TT
Är det okej att vara aktiv sverigedemokrat och samtidigt inneha ett förtroendeuppdrag i förbundet? Ja, enligt vissa förbund. Nej, enligt andra. På bilden, SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Henrik Montgomery/TT

Flera förbund har gjort offentliga uttalanden på senare tid, där man tar avstånd från Sverigedemokraterna. Många anser att det inte är förenligt med förbundets värderingar att vara förtroendevald och representera medlemmar samtidigt som man är aktiv inom Sverigedemokraterna. Men det gäller långt ifrån alla.

Däremot tar alla förbunden avstånd från rasism och främlingsfientlighet. I princip alla vi talat med understryker också att man inte sysslar med åsiktsregistrering - vad enskilda medlemmar tycker eller röstar på lägger man sig överhuvud taget inte i.

Men Sverigedemokraterna är ett demokratiskt valt riksdagsparti, och flera förbund resonerar också som Unionen, att man låter principerna om partipolitisk obundenhet och fri föreningsrätt styra.

Vi har tidigare rapporterat om att en ledamot i regionstyrelsen för Unionen i Dalarna också är aktiv Sverigedemokrat, och även har kopplingar till nazistsajter från sin Facebook-sida, vilket Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård kommenterat så här:

"Som medlem ska du stå bakom våra grundläggande värderingar om allas lika värde. Om en medlem agerar på ett sätt som står i strid med dessa värderingar i Unionens namn kommer vi att agera och resultatet kan bli att medlemmen blir utesluten."

Unionens inställning i frågan har skapat debatt bland både medlemmar och anställda. I går höll Unionen Stockholm sitt årliga regionråd, där frågan diskuterades, vilket resulterade i ett gemensamt uttalande.

Inom förbundet Kommunal ställer man högre krav på förtroendevalda än på medlemmar, men inte heller där har någon förtroendevald fråntagits sitt uppdrag, även fast det funnits liknande fall.

- Då har vi tagit upp det till diskussion, hur vår värdegrund krockar med Sverigedemokraternas. Då har man ofta självmant sagt att man inte kan vara förtroendevald inom två förbund med motsatta värderingsgrunder samtidigt, och antingen lämnat förtroendeposten inom Kommunal eller inom partiet. Det är ju inte personen vi har något emot, utan politiken, säger Lena Andersson, enhetschef för administrativa avdelningen på Kommunal.

Även inom Polisförbundet förs den typen av diskussioner.
- Om en förtroendevald hos Polisförbundet samtidigt är aktiv i SD kommer vi att uppmana denna att avsäga sig sitt uppdrag. Gör han eller hon inte det kommer ärendet att hanteras i styrelsen. Vi anser att uppdragen inte är kompatibla, säger Emma Nilsson, tf kommunikationschef på Polisförbundet.

Efter samtalet med Kollega publicerades detta uttalande på polisförbundets hemsida.

Försvarsförbundets styrelse kommer att ta upp hur de ställer sig till Sverigedemokraterna vid förbundsstyrelsemötet den 7-8 maj, och först därefter avgörs om förbundet kommer att ta avstånd från Sverigedemokraterna eller inte.

FörbundTar ni avstånd från SD?Går det att vara förtroendevald inom förbundet samtidigt som man är aktiv inom SD?
UnionenNejJa
Sveriges IngenjörerNejJa
IF MetallJaNej
ByggnadsJaNej
Ledarna-Nej
VisionJaNej
KommunalNejNej
PolisförbundetJaNej
VårdförbundetJaNej
LärarförbundetEj formelltJa
STEj formelltNej
SLFNejVet inte
FinansförbundetEj formelltJa*
FTFNejJa
JournalistförbundetNejJa



 *"Förtroendevald som aktivt uttalar sig mot Finansförbundets uttalade värderingar utesluts."


Kollega
brev@kollega.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.