Sedan avregleringen av apotekssystemet 2010 har Farmaciförbundet genomfört två undersökningar varje år, en arbetsmiljöbarometer och en kompetensbarometer.
Undersökningarna visar att stress och låg bemanning har lett till att personalen drabbats av hälsoproblem. De upplever också att det inte finns tillräckligt med tid att ge kunder rådgivning om läkemedelsanvändning.
En majoritet av de tillfrågade i den senaste kompetensbarometern säger sig inte hinna med kompetensutveckling för att hålla sig uppdaterade om nyheter på läkemedelsområdet, det gäller både personal som arbetar med receptbelagda mediciner och de som arbetar med egenvårdsprodukter.
För att minska risken för att felexpediering och kunna ge kunderna fullgod rådgivning är det nödvändigt med ständig pågående kompetensutveckling skriver Farmaciförbundets ledare Carina Jansson och Gunilla Andersson i DN.
Om patientsäkerheten ska garanteras vill Farmaciförbundet se en tätare bemanning på apoteken så det finns tid för rådgivning och att det ska finna avtal om kompetensutveckling för personalen hos varje apoteksägare. Tidsbegränsningen vid receptexpediering bör också förbjudas, i dag har apotekskedjor satt ett tak för hur lång tid varje receptkund får ta.