Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Viktigt för Unionen att synas på Pride

Många företag och organisationer finns på plats i Prideparken, däribland Unionen. Varför?
För Theres Sysimetsä som är förtroendevald och sitter med i regionstyrelsen är det en självklarhet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad
Varför ska facket jobba med hbtq-frågor?
- För att vi företräder anställda på den svenska arbetsmarknaden och där finns inte bara tjänstemannen i grå kostym. Där finns också den queera säljaren, den bisexuella tandköterskan och revisorn som är transperson. Om samhället innehåller mångfald så måste vi också göra det och ha ett normkritiskt perspektiv.

Varför är Unionen på Pride?
- Det är en viktig  ideologisk ståndpunkt. Facket är till för alla och alla har lika rättigheter och det är ju också vad Pride handlar om. Vi väljer att lägga lite pengar på att synas och för att visa att vi stödjer en bra sak.

Vad får ni för frågor i tältet?
- Många undrar vad vi gör rent konkret för att alla ska ha samma chans i arbetslivet. Sedan får vi en del frågor om diskriminering, vad som gäller vid exempelvis föräldraledighet.

Hur arbetar Unionen med hbtq-frågorna?
- Vi har hbt-nätverket, även om det ligger lite på is nu. Vi delade ut ett pris under onsdagen till Sodexo för deras arbete med mångfald och likabehandling. Arbetet med Pride är en självklarhet, sedan har vi tagit ställning i viktiga frågor, även om jag tycker att vi kunde vara modigare. Man skyller på att det är ett ungt förbund, men ibland tror jag att vi skulle tjäna på att inte vara så rädd att stöta oss med andra.  

Vart vänder man sig om man blir diskriminerad på jobbet?
- Man ska vända sig till facket oavsett av vilken anledning du blir illa behandlad på jobbet. Finns det en lokal klubb så ska du vända dig dit i första hand. Är du klubblös så kan du ringa till ditt regionkontor eller Unionen direkt.  De kommer att hjälpa dig.

Hur ska ett öppet arbetsliv vara?
- Ett helt öppet arbetsliv är en utopi. Men det är viktigt att sträva mot, vilket man gör genom att vara normkritisk, ifrågasätta varför det är på ett visst sätt. Kan man ställa frågan varför, utan att för den skull råka illa ut har man kommit en bit på väg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.