Att låta arbetsgivare slippa sjuklöneansvaret för den andra sjuklöneveckan skulle kosta statskassan ungefär 1,5 miljarder kronor per år, och innebära att staten, inte företagen betalar sjuklön efter en veckas sjukskrivning. Motiveringen är att ett minskat sjuklöneansvar ska få arbetsgivare att våga anställa fler.
Till stöd för sina argument har Löfven en rapport från Företagarna. Enligt undersökningen har 16 procent av företagen en eller flera gånger avstått från att anställa en person på grund sjuklöneansvaret. Vidare framgår att 68 procent av företagen absolut eller kanske skulle bli positiva till att anställa en person med lång sjukhistoria om de slapp att betala sjuklön.
- För att göra en sån här stor reform krävs bättre underlag än en enkätundersökning. Dessutom var slutsatsen i undersökningen att anställningarna skulle öka om sjuklöneansvaret slopades helt, inte krympte med en vecka. Det är därför oklart om hans förslag räcker för att få den effekt han hoppas på, säger Mikael Dubois.
Att ändå ha kvar en vecka, tror Löfven ökar incitamenten för arbetsgivarna att minska sjukfrånvaron, genom förbättringar i till exempel arbetsmiljön.
- Det är oklart om en veckas sjuklöneansvar är tillräckligt för att ge en ekonomisk drivkraft att arbeta med arbetsmiljön. Även här tror jag att det krävs mer på fötterna, säger Mikael Dubois.
Reformen innebär inte någon förändring för den anställde då sjuklönereglerna kvarstår i sin nuvarande form