Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kassornas regler stjälper unga

Arbetslöshetsförsäkringen håller inte måttet. Det konstaterar Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, och riktar kritik mot att reglerna missgynnar personer under 25 år.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

I dag står nästan var fjärde person på arbetsmarknaden utanför a-kassan. Många av dem är ungdomar, som inte uppfyller arbetsvillkoret, eller tycker att reglerna för att söka ersättning är så krångliga att de hellre låter bli.

- Av de 35 000 ungdomar som är öppet arbetslösa, får endast 6 000 ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det innebär alltså att 85 procent står utanför. Det är en skrämmande siffra, säger Anders Wickander, utredare på SO under ett seminarium på Almedalen.

Orsakerna är flera. Men den tydligaste tror Anders Wickander går att finna i arbetslöshetsförsäkringens krångliga regler. För att kunna söka ersättning måste du under en 12-månaders period, arbetat minst 80 timmar varje månad. Uppfyller du inte detta, krävs att du arbetat minst 480 timmar under ett sammanhängande halvår.
- Många ungdomar kommer inte upp i den volymen. Och då är det tack och hej redan här. Det går inte heller att söka ersättning under studieuppehåll, vilket gör att många unga står helt utan pengar mellan studieperioder, säger Anders Wickander.

Men även för dem som får ersättning är reglerna ofördelaktiga för personer under 25 år. Försäkringen betalas ut i högst 300 dagar, men trappas ned gradvis. För en person med inkomstrelaterad ersättning gäller 80 procent av lönen i 200 ersättningsdagar och sedan 70 procent av lönen i 100 dagar. Men en person som är under 25 år får endast 80 procent av lönen i 100 dagar, 70 procent i 100 dagar och slutligen 65 procent i 100 dagar.

- Det är obegripligt att man ska få mindre pengar för att man är yngre. Jag vet inte om det är meningen att man ska kunna låna från föräldrarna under den här tiden, eller om det ska ses som en spark i baken?

Stora skillnader i a-kasseavgifter
Att göra a-kassan obligatorisk tror dock Anders Wickander inte är någon bra idé. Alla kommer visserligen omfattas, men alla kommer fortfarande inte ha rätt till ersättning om de gamla reglerna finns kvar.
- Nej, det kommer bara att innebära att de unga kommer få vara med och betala, men fortfarande inte få ut någonting av försäkringen.

En bättre idé vore istället att minska skillnaderna mellan a-kassornas avgifter. I dag kostar ett medlemskap allt från 85 till 444 kronor per månad.
- De som betalar de högsta medlemsavgifterna befinner sig ofta på en osäker arbetsmarknad och kan tänkas ha en oregelbunden inkomst. Genom att sänka avgifterna har fler råd att vara med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.