Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Medling

Tanken med medling är att båda parter ska må bättre efteråt.
- Genom att träffa den enda som var på platsen samtidigt som du kan du försonas med dig själv, ditt öde eller med det du gjort, säger medlaren Pia Törnstrand.
Eva Karlsson Publicerad

En vuxen man hade blivit rånad med pistol. När Pia Törnstrand ringde en månad senare och berättade att gärningspersonen hade erkänt och nu ville träffa honom, reagerade han instinktivt. Hela han ville vägra. Ändå gick han med på att komma på ett förmöte med medlaren.

På mötet berättade mannen att han nästan bearbetat krisen men att han efter att hon hade ringt börjat må dåligt igen. 

- I hans föreställningsvärld hade han släppt rånet, men samtidigt beskrev han att varje gång någon passerade honom med snabba steg tänkte han på det. Han skulle åka ner i källaren om och om igen om han inte gjorde något åt det, säger Pia Törnstrand.

Mannen gick med på en medling och lyssnade på gärningspersonen som var en pojke på femton år. De fick beskriva för varandra vad som hade hänt och vilka konsekvenser de upplevt.

- Han insåg att en liten pojke som förstår sig på vapen har problem. Han sa: "Vi är två offer här i dag. Jag är ett offer, och du är ett offer som har gjort det här." Det blev en mycket bra medling.

All medling är frivillig

Den som är tjugoett år eller yngre och som har erkänt sitt brott blir erbjuden medling. Äldre gärningspersoner kan också få medling men blir inte automatiskt erbjudna.

Pia Törnstrand är anställd av socialtjänsten och har sin arbetsplats på Södermalms polisstation. Först erbjuder hon gärningspersonen att komma och berätta vad som har hänt. Hon tittar inte i några polisutredningar, hon är opartisk och dömer inte.

- Jag pejlar in vad han vill och vad han tar på sig av brottet. Som medlare ska jag säga så lite som möjligt i medlingssamtalet men nu i förmötet har jag chansen att säga "det där håller inte, du sparkade på en person som låg ner. Tänk dig honom sitta här och höra dig säga att det inte var så mycket mer". Jag säger att om han någon gång i livet ska prata så är det nu.

Det krävs att gärningspersonen är mogen, ärlig och vågar titta på sina tillkortakommanden.

- Man resonerar som så att det som sägs i förmötet ska personen kunna stå för i medlingen.

Om gärningspersonen vill gå vidare ringer Pia Törnstrand upp den brottsutsatte och erbjuder henne eller honom att komma på ett informationsmöte. 

- Var tredje säger nej. Det är oftast de som behöver det bäst. Om man bär på ett hat eller är frustrerad kommer man att leva ett sämre liv.

Medlingssamtalet består av tre delar

- Först beskriver parterna hur det var, utan så mycket känslor, och det är för att de ska hinna med att se personen som sitter mitt emot. De blir hörda och sedda, kanske nickar de till varandra, och hinner hämtar andan till fas två som handlar om vilka konsekvenser man har haft. Det är en känslomässig del i samtalet. Tredje delen som är lösningsfokuserad kallar vi framtid. Hur gör vi nu? Vad vill vi ska hända? 

För parterna är det viktigt att det finns en person med som inte är dramatisk och som ser till att de följer strukturen oavsett vad det handlar om.

- Längre in i medlingen börjar parterna använda sitt språk på ett mer öppet sätt, axlarna åker ner, man försöker inte längre pilla sönder plastglaset. Man kanske säger "vad tycker du" och skrattar tillsammans. 

Gemensam sorg

Gärningspersonen och den brottsutsatta bär på en gemensam sorg som tar sig olika uttryck. Pia Törnstrand försöker hitta det parterna har tillsammans.

"Jag kan inte sova", kanske den utsatta säger när parterna kommit fram till vilka konsekvenser brottet har inneburit för dem. "Inte jag heller", svarar gärningspersonen. "Kan vi prata lite mer om det", frågar Pia Törnstrand.

- De beskriver för varandra hur deras nätter ser ut och det är så relevant för den andra personen att höra. En terapeut skulle kanske säga "jaha, kan du försöka tänka på något annat när du börjar tänka så". Här pratar de bara om vilket helvete de har. Nästa gång kan de tänka, nu ligger han också vaken och tänker.

Det finns en oerhörd styrka i att våga träffa den person som kanske har gjort en så illa att man har fått skador för livet.  

- De bästa medlingarna är när den utsatte får en insikt, att oj, det är inte bara jag som är offret här. Då går de härifrån med power. Det är det vi inom medlingen vill åstadkomma.

Kommer alla till försoning?

- Vi pratar försoning på respektive förmöte men det har ingenting med den andra partnern att göra. Målsättningen är att försonas med sig själv och sitt öde eller sin handling. En gärningsman kan säga "Tack för att du ville träffa mig. För om jag hade varit du hade jag aldrig velat träffa mig".

Spårar inte medlingen ur ibland?

- Förr var många som jobbade med brottsofferstöd emot medling och sa att man får inte kränka brottsoffret en gång till. De var övertygade om att människor som gjort ont bara ville göra saker ännu värre. Har man den idén tror man att personen ska säga "du ditt svin, jag ska försöka döda dig en gång till." Så går det inte till. Om båda är riktigt förberedda och vet varför man vill träffa den andra brukar det inte gå fel.

Vilka brott är vanligast att medla kring?

- Misshandel och rån är vanligast. Därefter kommer olaga hot och sexualbrott.

- Ungdomar vill testa alkohol, droger och sex och det är lätt att det går överstyr och brottsligheten handlar ofta om otur, man befinner sig på fel plats. Ibland är det hårfint om vem som blir gärningsperson och vem som blir utsatt.

Vem ska man vända sig till om man vill göra en medling?

- Kommunen, socialtjänsten eller något stödcentrum. Skolorna ska också kunna skicka vidare.

Går medling mellan fack och arbetsgivare till likadant?

- Det är samma principer. Båda parter vill nå framgång, de kommer frivilligt till förhandlingsbordet och de har båda en vilja till en hållbar lösning. Men tillvägagångssättet är mer av en förhandling och de måste stå ut med varandras sätt att se på saken.

- Som konflikthanterare får man försöka få parterna att frångå sina ståndpunkter en stund och titta på problemet. Att jobba med konflikthantering är jättesvårt och att jobba med medling med anledning av brott är jätteenkelt. Det blir en stor skillnad när någon tar på sig skulden för att hitta en lösning.   

Fotnot 1: Medling har funnits lagstadgat sedan 2002 och blev en skyldighet för kommunen att erbjuda 2008.

Fotnot 2: Vill du bli medlare? Läs mer om Pia Törnstrands kurser på hennes hemsida.

Fotnot 3: I Kollega nr 3/2012 berättar vi om medlingen mellan Anders och Lise-Lotte tjugo år efter att han rånade henne.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så överlever du vinterns mörker – expertens bästa tips

Hör du till dem som har svårt att klara av den här årstiden och blir nedstämd, orkeslös och trött? Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden vet hur man överlever vinterns mörker.
Publicerad 20 november 2024, kl 06:01
En leende kvinna på ljust kontor, till vänster. Till höger en mörk landsväg, vinter och kvällstid.
Så fångar du ljuset i vintermörkret. Dagsljus har betydligt bättre effekt på ditt mående än lampor. Även om du får dagsljuset från ett fönster. Foto: Colourbox.

Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.

Arne Lowden.
Arne Lowden. Foto: Privat.

Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.

Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.

Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.

– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas

införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.

Så påverkar mörkret din hälsa

Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.

– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.

Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.

– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.

Tips för att må bättre under vintern

I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.

– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.

Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.

– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.

Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.

– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.

Han förordar det även vintertid. 

– Skaffa bara ett sittunderlag.

Ljusbrist negativt för humöret

Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.

– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.

Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?

– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.

Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.

– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.

Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.

Text: KATARINA MARKIEWICZ

Maxa ditt ljusintag på jobbet

 

1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.

2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.

3. Möten och samtal utomhus.

4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.

5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?

 

Källa: Arne Lowden