Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Har du rätt lön?

Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Colourbox

En av de viktigaste faktorerna för din löneutveckling är ditt värde för arbetsgivaren. Hur du presterar på jobbet bör också avspegla sig i lönekuvertet. Därför är det självklart viktigt att lyfta fram vad du åstadkommit på lönesamtalet.

Det är också en fördel att veta vad andra tjänar. På unionen.se går det att se marknadslönerna för ett stort antal yrken. Lönerna redovisas i ett spann som i många fall är ganska brett. Var just du bör hamna hänger bland annat samman med din erfarenhet, om det är brist på din kompetens i din del av landet och dina prestationer på jobbet.

Marknadslöner 2017:

Annonssäljare: 29 000-32 500 kronor.

Besiktningstekniker: (fordon) 26 500 - 33 200 kronor.

Drifttekniker: 35 000 - 42 500 kronor.

Ekonomer: 29 000 - 37 000 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 38 000 kronor och uppåt.

HR-specialister: 34 000 - 41 700 kronor.

Informatör (kommunikatör): 30 500 - 42 500 kronor.

Inköpare: 32 000 - 39 000 kronor.

IT-arkitekter: 43 000 - 52 000 kronor.

Konstruktör (ingenjör): 38 000 - 53 000 kronor.

Kundtjänst och support: 24 500 - 31 500 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 31 500 - 39 000 kronor.

Marknadsförare: 38 000 kronor och uppåt.

Projektledare IT: 35 000 - 51 000 kronor vid mindre IT-projekt eller delprojekt. Vid multipla IT-projekt och huvudansvar för utvecklings- och förvaltningsprojekt 40 000 - 65 000.

Tandsköterska: 24 500 - 29 000 kronor.

Telefonister: 22 500 - 28 000 kronor.

Webbredaktörer: 27 000 - 33 000.

Borde du tjäna mer? Gör så här:

  • Undersök hur du ligger till jämfört med andra. Använd dig av de hjälpmedel som finns på unionen.se, som redovisning av marknadslöner och den så kallade löneratorn (loneratorn.se). Som medlem går det också att boka personlig lönecoach inför lönesamtalet.
  • Ta reda på vilka faktorer som påverkar din lön mest. De flesta företag har lönekriterier. De flesta chefer vet mindre om vad medarbetarna har genomfört under året än vad medarbetarna tror.
  • Fundera på om din låga lön kan bero på osakliga löneskillnader på grund av kön. Du kan ställa frågan om det gjorts en lönekartläggning på företaget och om du kan få del av den. Arbetsgivaren är skyldig att göra en lönekartläggning varje år. Hittas osakliga löneskillnader ska de rättas till.
  • Har du kommit in på för låg lön? Unionen anser att den eftersläpningen bör åtgärdas genom att arbetsgivaren skjuter till extra pengar utöver lönepotten.
  • Gå samman med dina arbetskamrater och starta en öppen löneklubb där alla kan se varandras löner. Då blir det svårare för arbetsgivaren att spela ut er mot varandra.
  • Om ni inte redan har en – starta fackklubb. Då tvingas arbetsgivaren motivera varför vissa löner höjs mer än andra.
  • Och kanske viktigast av allt: lönerna regleras i avtal. Utan kollektivavtal finns exempelvis ingen rätt till årlig lönehöjning och inga lägstalöner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Se upp för ”hybridlön”

Fler anställda inom konsultbranschen lockas av så kallad bruttolöneavtal, med följd att jobbet beskrivs som en slags hybrid mellan att vara anställd och egen. Fallgroparna är många och anställda riskerar att hamna i skuld om det vill sig illa.
Johanna Rovira Publicerad 2 juni 2025, kl 06:01
Bruttolön i form av en stor hög pengar kan verka lockande, men pengarna ska täcka mycket man som anställd med vanlig lön inte behöver betala själv. Foto: colourbox

Vill du ha vanlig liten lön eller en stor hög med pengar som du kan förfoga över helt själv? Bruttolönemodellen kan låta väldigt lockande, i synnerhet som den presenteras som det ”smartare alternativet”. Unionenmedlemmen Madeleine valde pengahögen, när hon tackade ja till ett jobb inom it-branschen för tre år sedan. 

– Jag fick höra att det var lite intelligentare människor som valde bruttolönemodellen och tänkte: varför inte, det är väl så här man gör i Stockholm?

Men det är inte bara i Stockholm bruttolönemodeller används och alla kan inte heller välja, ibland är bruttolön det enda alternativet som erbjuds. Modellen kan se olika ut på olika företag. På Madeleines förra arbetsplats handlade det om att konsulterna fick runt 70 procent i en klump av den summa som kunden betalade till företaget, men hon känner till andra företag där konsulter får drygt 80 procent av notan från kunden. 

Det låter mycket, men av sin andel ska konsulten sedan bekosta i princip allt från sin egen pension, semester och sjuklön till arbetsverktyg, licenser och sociala avgifter. 

Bättre starta eget

– Jag ser det som en hybrid mellan att vara anställd och egen, men där man förlorar mycket i båda ändarna. Varför inte bara starta eget i så fall, säger Madeleine, som egentligen heter något annat. 

Även konferenser och kompetensutbildningar skulle bekostas ur potten på Madeleines jobb. Arbetsgivaren kunde ibland delvis bekosta konferensresor och bjuda på föreläsningar, men i princip allt annat skulle dras från kontot. 

– Fördelarna med modellen är inte jättestora om jag ska vara helt ärlig. Målet är ju att fakturera så mycket som möjligt och bygger på att du har uppdrag hela tiden. Man kan ju skatteplanera mer. Man har möjlighet att köpa prylar för oskattade pengar och dra av moms. Har man intresse av häftiga prylar, så visst, jag vet en kollega som köpte ett moderkort för 26 tusen, säger Madeleine. 

Nackdelarna visar sig snabbt när du blir sjuk eller råkar ut för oförutsedda utgifter. Ett arbetstagarvänligt år med många röda dagar kan till exempel svida ordentligt för den som har lön enligt bruttolönemodellen, enligt Madeleine.

Hamnar i skuld

 Om företaget inte kan hyra ut dig förväntas du säga upp dig och har själv ansvaret för att avsluta mobilabonnemang exempelvis. 

Enligt Ia Hamn, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtalen inom it och telecom, tillämpar vissa företag egenkonstruerade bruttolönemodeller där anställda som slutar kan bli skyldiga sin arbetsgivare pengar.  

– Unionen tycker inte att någon ska hamna i skuld på grund av arbetsgivarens lönemodell, så om medlemmar råkar ut för detta hoppas jag att de kontaktar förbundet, säger Ia Hamn.


Inte förenligt med kollektivavtalsmodellen

Enligt Ia Hamn är Unionen och arbetsgivarparten TechSverige överens om att bruttolönemodeller inte är förenliga med kollektivavtalsmodellen. Hon rekommenderar den som kan välja, att det är bättre att bli egen företagare i stället för att skriva avtal om bruttolön. 

– De modeller jag har sett är utformade så att arbetsgivaren bara håvar in pengar och står helt utan risk, säger Ia Hamn. 

– Jag tror det här är en lönemodell vi kommer att se mer av framöver, åtminstone inom IT-svängen.  Jag har kontaktats av flera andra företag som också har den här modellen, säger Madeleine som dock inte är intresserad av att jobba på företag med bruttolönemodell igen. 

Exempel på vad som ska bekostas av anställda

  • Sociala avgifter/arbetstagaravgifter (31,42 procent)
  • Pension 
  • Sjukförsäkring 
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Semesterlön inkl semestertillägg
  • Personalbil 
  • Friskvårdsbidrag 
  • Mobiltelefon, abonnemang
  • Litteratur
  • Dator och datautrustning
  • Självrisk för försäkring
  • Utbildning
  • Terminalglasögon
  • Lön