Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor med toppjobb riskerar skilsmässa

Att bli befordrar till ett toppjobb innebär stor risk för skilsmässa för kvinnor. Det visar en ny studie där det också framgår att åldern har betydelse. Kvinnor som har jämnåriga – och mer jämställda – relationer skiljer sig mer sällan även om de gör karriär.
Publicerad 27 mars 2017, kl 20:15
Colourbox
Medan familjen blir ett stöd i mäns karriär är den i stället källa till stress för kvinnor, enligt Johanna Rickne. Colourbox

– Vår forskning visar att valet av partner spelar roll för karriären. En ojämställd relation riskerar att spricka om kvinnan gör karriär. Samma sak gäller inte omvänt, det vill säga om mannen har ett toppjobb, säger nationalekonomen och docenten Johanna Rickne som tillsammans med forskarkollegan Olle Folke skrivit rapporten All the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män.  

De har undersökt skilsmässofrekvensen bland män och kvinnor som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller VD (för företag med fler än hundra anställda) under åren 1990–2014. Studien omfattar nära 2 000 personer .

Bland kvinnorna som blev befordrade var hela tio procent skilda inom tre år efter ha fått ett toppjobb, vilket är mer än dubbelt så många som bland de kvinnor som inte blev befordrade.

– Vår studie visade att 80 procent av kvinnorna är yngre än sin make medan 60 procent av männen är äldre än sin fru. Kvinnor har generellt sett en tendens att gifta sig med äldre män som tjänar mer och kvinnorna tar ut mer än 80 procent av föräldraförsäkringen. Om sedan kvinnan gör karriär rubbas jämvikten när det gäller arbetsfördelningen i hemmet vilket är en sannolik orsak till skilsmässa, framhåller Johanna Rickne.

Forskarna konstaterar också att kvinnor med toppjobb som lever jämställt och delar på föräldraförsäkringen mer jämlikt har en väsentligt mindre risk att skiljas. Ett äktentenskap med en karriärkvinna och en jämnårig man har också större utsikter att hålla.

Läs mer: Män ogillar karriärkvinnor

Johanna Rickne framhåller att bristen på jämställdhet kan få stora och negativa konsekvenser för samhället.

– Familjen blir ett stöd i mäns karriär men en källa till stress för kvinnor. Det gör att samhället misslyckas med att fördela de bästa talangerna till samhällets toppjobb. Det är på tiden att vi börjar diskutera normer, status, partnerval och hur det kan förändras. En kvinna som vill göra karriär kanske inte ska söka status hos en äldre framgångsrik man utan hellre satsa på en partner som vill leva jämställt, säger Johanna Rickne.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström