Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Så säger du nej till att vara referens

Men hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill att du ska vara referens till ett jobb som han har sökt. Ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Hur tacklar man det utan att förstöra sin egen trovärdighet eller såra kollegan? Här är tre sätt.
Anita Täpp Publicerad
Tänk efter före du rekommenderar en kollega till ett nytt jobb. Att vara referens åt en inkompetent person kan skada din egen trovärdighet. Illustration: Colourbox.

Jag berättar gärna om din förmåga att hantera en budget, men vet för lite om annat du gör

Även om du direkt känner att du inte alls kan berömma din kollegas arbetsinsatser kan du ändå fundera på om du har något gott att säga om en del av hans färdigheter innan du tackar nej. Han kanske har skött vissa uppgifter väldigt bra? Att då bara fokusera på dem kan vara en bra medelväg, så länge kollegan får veta vad du kommer att säga när arbetsgivaren hör av sig. Då kan du exempelvis säga att du gärna berättar om din kollegas förmåga att göra och följa en budget, utan att gå in på detaljer när det gäller andra färdigheter.


Jag har inte sett när du är som bäst

Om din motvilja att ge referenser beror på att du vet att din kollega inte gör ett bra jobb eller att du är osäker på om han gör det, kan du betona det senare när du säger nej till uppdraget. Förklara då att eftersom du inte har tillräcklig kunskap om hur kollegan utför sitt jobb så är du kanske inte heller den bästa referensen. Samtidigt kan du ändå erbjuda din hjälp med att exempelvis granska kollegans cv, skriva ett personligt brev eller förbereda sig för intervjun.


Jag är ledsen, men har för fullt upp

Även om du känner att du inte har något bra att säga om kollegan kan du tacka nej till att vara referens på ett vänligt sätt. För att slippa hamna i ett obekvämt samtal där du måste förklara varför du inte vill ge referenser kan en nödlögn faktiskt vara bäst för er båda. Kanske kan du peka på att du just nu har för mycket att göra, både på jobbet och privat, för att kunna lova att du hinner ta emot samtal från eller ringa upp den potentielle arbetsgivaren. Eftersom du inte vill att kollegan ska förlora chansen att få det nya jobbet på grund av det måste du tyvärr tacka nej till att var referens.

Tpisen är hämtade från Sarah Greesonbach och Glassdoor.com
Illustration: Colourbox

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.