Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Miljonregn över anställda på Scania när facket avstår arvode

De anställda på Scania har helt oväntat blivit nära tre miljoner kronor rikare. Det sedan de fackliga företrädarna avstått från ett styrelsearvode, till förmån för Scanias personalstiftelse. En inrättning som länge varit vilande, men som nu får nytt liv.
Anita Täpp Publicerad 2 oktober 2020, kl 12:27
Christine Olsson / TT
Från och med nästa år kan anställda på Scania söka stipendier från personalstiftelsen. Christine Olsson / TT

Pengarna, som snart överförs till Scanias personalstiftelse, kommer från det tyska bolaget Traton, som sedan 2019 är dotterbolag till Scanias ägare Volkswagen.

För uppdraget som arbetstagarrepresentant i Tratons styrelse erbjöds de fyra fackliga förtroendevalda på Scania, däribland Mari Carlquist som är ordförande för Unionenklubben i Södertälje, tillsammans 275 000 Euro per år. I dagsläget motsvarande nära 2,9 miljoner kronor.

– Det är ju ett jättestort arvode. Men i Tyskland är det brukligt att alla i styrelsen får samma arvode, säger Mari Carlquist.

Sedan hon och de övriga förtroendevalda snabbt beslutade avstå från hela arvodet skrevs ett avtal så att Traton nu i stället årligen ska skänka en motsvarande summa pengar till Scanias personalstiftelse. På så vis kan nu stiftelsen, som länge varit overksam på grund av penningbrist, få nytt liv.

– Personalstiftelsen startades på 1990-talet då företagsledningen anslog tio miljoner kronor i en grundplåt till stiftelsen för att främja Scanias personal, säger Jan Gustavsson, som är ledamot i stiftelsens styrelse.

Enligt stadgarna skulle pengarna placeras i säkra papper, vars avkastning sedan skulle delas ut i form av stipendier till friskvård, kompetenshöjande utbildningar och studiebesök. Det till sådant som Scania normalt inte står för, men som ändå skulle kunna vara bra både för individen och företaget.

Och så fungerade det också länge.

Men under de senaste åren har man på grund av det låga ränteläget fått låg avkastning på kapitalet och därför inte heller kunnat dela ut några stipendier.

Tack vare det stora penningtillskottet från Traton kan nu personalstiftelsen snart ta upp sin stipendieverksamhet igen. Efter årsskiftet räknar man med att de som har minst tre års anställning bland Scanias runt 18 000 anställda i Sverige ska kunna börja söka stipendier igen.

Nu har styrelsen också ändrat i placeringsreglerna så att man även kan investera i aktiefonder framöver.

– Men då får det bara vara hållbara aktiefonder, säger Jan Gustavsson.

Mari Carlquist är väldigt nöjd med arrangemanget.

– Vi hade aldrig någon tanke på att behålla dessa pengar. Och det är trevligt att vi inte bara avstår dem utan också att de går till någonting bra, säger hon.

Kompetensutveckling

CSN ville ha 50 miljoner extra – fick bara 10

Den som söker omställningsstudiestöd får vänta månader på besked. Därför krävde CSN 50 miljoner extra i år för att kunna korta väntetiden. Nu meddelar regeringen att myndigheten får 10 miljoner kronor extra.
David Österberg Publicerad 5 september 2023, kl 09:36
Ett kuvert från CSN.
För att korta väntetiderna för de som söker omställningsstudiestöd krävde CSN 50 miljoner extra. Nu meddelar regeringen att myndigheten får mer pengar - dock bara 10 miljoner kronor i år. Foto: Jessica Gow/TT.

Kollega har i flera artiklar berättat om de långa väntetiderna för omställningsstudiestöd. Flera fackförbund har kritiserat regeringen för att inte hålla sin del av las-överenskommelsen och krävt mer pengar till CSN, Centrala studiestödsnämnden. Myndigheten har uppgett att den behöver 50 miljoner kronor extra i år för att anställa fler handläggare – och på så sätt kunna korta väntetiderna. Totalt vill CSN ha 250 miljoner kronor extra till 2025.

Nu meddelar regeringen att CSN får 10 miljoner kronor extra i år. Nästa år och 2025 blir tillskottet 50 miljoner kronor per år, totalt 110 miljoner kronor.

Regeringen vill också se regelförändringar och ska inom kort ge CSN i uppdrag att se över reglerna.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, skriver i ett mejlsvar till Kollega att myndigheten gläds åt tillskottet och att det kommer att "göra skillnad för handläggningen". Nästa år räknar CSN dessutom med att ha ett mer automatiserat system för handläggningen.

Martin Linder är ordförande för Unionen. Han tycker att det är bra att regeringen nu tillför en del pengar, men är kritisk till att de dröjt:

"Vi har varit besvikna på hur regeringen hanterat omställningsstödet och var starkt kritiska till att man inte sköt till pengar redan i våras när CSN flaggade för att man inte hade resurserna som krävdes för att hantera ansökningarna. Att en del av pengarna som myndigheten har begärt kommer nu är bra, men det är fortsatt regeringens ansvar att se till att omställningsstödet börjar fungera", skriver han till Kollega.

Martin Linder anser också att det är bra att reglerna förenklas. 

"Sådana förändringar tas fram tillsammans med oss parter för inte äventyra intentionen i den här överenskommelsen", skriver han.

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten fick mindre än hälften av pengarna den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.