Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Mossiga jobbannonser kan stöta bort talanger

Språket i jobbannonser kan stöta bort kompetenta kandidater. Det säger Jenifer Clausell-Tormos som utvecklat en mjukvara för mer fördomsfria platsannonser.
– Jag vill använda teknologi för att minska gapet i arbetslivet.
Elisabeth Brising Publicerad 10 juni 2022, kl 14:00
Jenifer Clausell Tormos (till vänster), Man vid laptop pratar i mobil (till höger).
"Det få rekryterare vet är att företagens annonser ofta stöter bort kvalificerade personer med sitt värdeladdade och stereotypa språk", säger Jenifer Clausell-Tormos, grundare av mjukvaran Develop Diverse. Foto: Develop Diverse, Shutterstock

”Vi söker en ambitiös, logisk och snabblärd stjärna som är högfungerande i ett högt tempo”.

Det här är ett exempel på en påhittad mening som kan avskräcka många från att söka ett jobb – trots meriter. Det är också bakgrunden till Jenifer Clausell-Tormos techprodukt för jämlik rekrytering. 

Ett vanligt argument när chefer förklarar varför deras organisation är så homogen är att de inte får tillräckliga många kompetenta sökande.

– Det få rekryterare vet är att företagens annonser ofta stöter bort kvalificerade personer med sitt värdeladdade och stereotypa språk, säger Jenifer Clausell-Tormos, grundare av mjukvaran Develop Diverse som lanseras i Sverige. 

Funkar som rättstavningsprogram

Systemet fungerar som ett rättstavningsprogram som letar språkfel och föreslår synonymer till värdeladdade uttryck. Användaren kopierar in sin platsannons och får förslag på förändringar och motiveringar till vilka grupper som riskerar att avskräckas med vilka ord.

Man får också en alternativ ord-lista som tas fram av it-företagets anställda forskare inom språk, psykologi och sociologi.

– Vi undersöker den aktuella forskningen om stereotyper om andra. Det blir ett ramverk som vi använder. Sedan har vi en språkalgoritm vi kan skala upp och som vi också validerar med beteendestudier och kundtester, säger Jenifer Clausell-Tormos som själv har en bakgrund inom biotech.

"Motiverad" bättre än "ambitiös"

Om företag söker en ”ambitiös” person kan det vara ett ord som får människor att känna sig obekväma medan ordet ”motiverad” får fler att söka enligt forskare.

Språket i jobbannonser granskas av mjukvaran utifrån alla diskrimeringsgrunder, till exempel ålder. 
Det tilltalar fler oavsett ålder om arbetsgivaren söker en som är ”engagerad” och har "relevant erfarenhet" snarare än en som är ”snabblärd” visar företagets analyser.

Ord som ”enastående” om en kandidat (outstanding, great) kan avskräcka kvinnor och personer från underrepresenterade grupper i samhället. 

– En formulering om en växande, eller expansiv verksamhet eller en arbetsplats i utveckling är mer tilltalande för fler, säger Jenifer Clausell-Tormos.

Enligt henne får de kunder prövat programmet både fler och ett mer representativt urval av jobbsökande. Verktyget mäter också hur inkluderande de som söker jobb själva känner sig. Företagen får ofta bättre betyg efter att ha använt verktyget ett par gånger.

– Det här arbetet tar tid. Fördomar är oftast omedvetna och det är ett stort arbete att förändra sitt synsätt, säger Jenifer Clausell-Tormos.

"Vi har alla fördomar"

Samtidigt vill hon inte skuldbelägga någon individ för hur det ser ut. 

– Vi har alla fördomar, vår hjärna försöker kategorisera. Men vi måste förstå att det kan påverka människor negativt. Jag ser ett behov av att göra folk medvetna om vilka interna föreställningar vi har.

Något hon tycker är positivt är att en mer neutral rekrytering påverkar den vardagliga tonen på företagen eftersom man blir mer medveten om stereotyper. 

– Det sker ett lärande när man visualiserar sina fördomar och vilka grupper som avskräcks från företaget. Våra undersökningar visar att det inte bara påverkar vilka som söker jobben utan att det också gör intervjuprocessen mer inkluderande.

Växte upp i Spanien 

Jenifer Clausell-Tormos bildade det egna företaget ur en frustration över de villkor hon själv sett.

Jag växte upp med traditionella könsroller i Spanien där kvinnor både skulle sköta hushållet och jobba, men män bara jobba. Det väckte frågor: Varför skulle jag göra vissa saker bara på grund av mitt kön?

Sedan dess har hon utbildat sig inom kemi och arbetat inom bioteknik i Spanien, Frankrike, Storbritannien och Danmark, där hon lever idag. 

– När jag lämnade mitt uppväxtland Spanien kunde jag även börja se fördomar om etnicitet. Jag har arbetat med forskare från hela världen och märkt att ursprungsland och hudfärg tyvärr påverkar möjligheter, säger hon.

Efter att ha skaffat sig ”tillräckliga kunskaper inom tech för att kunna göra skillnad” grundande hon sitt eget företag.

Språk kan ändra fördomar, vi skriver och pratar varje dag och vi kan alla bli mer inkluderande


– Jag vill använda teknologi för att minska gapet i arbetslivet. Språk kan ändra fördomar, vi skriver och pratar varje dag och vi kan alla bli mer inkluderande, säger hon.

Att vilja öka variationen i personalgruppen är inte bara en etisk sak att göra för en bättre värld, tycker Jenifer Clausell-Tormos. Inkludering är en form av kompetens alla företag behöver ha i sitt team idag för att bli framgångsrika.

– Att kunna ta in olika perspektiv, erfarenheter och kunskaper påverkar både hur vi skapar produkter och säljer dem så att inte bara når en liten del av befolkningen, säger Jenifer Clausell-Tormos. 

”AI kan vara fördomsfull”

Teknik kan användas som ett verktyg mot diskriminering. Samtidigt är Jenifer Clausell-Tormos kritisk till vissa AI-drivna projekt som bygger in stereotypa värderingar i sina system, något som Kollega skrivit om tidigare.

AI har visat sig kunna vara fördomsfull. Vi bygger och lär en algoritm att lära sig något själv, men beroende på vad vi ger den för data kommer den bara fatta vissa typer av beslut. Vi måste se hur vi utbildar och tränar algoritmer utifrån bias, säger Jenifer Clausell-Tormos.

Bias

Ordet bias betyder direkt översatt från engelska fördom, snedvriden eller partisk. Begreppet bias används även på svenska och har flera betydelser

Psykologiskt syftar bias på hjärnans ofta omedvetna inlärda föreställningar om andra människor och världen.

Inom vetenskapliga studier betyder ordet bias metodfel eller snedvridning i insamlingen av fakta och är något som kan leda till fel slutsatser. 

Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

  • Försäkringar och pension
  • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
  • Digitala hälso-och träningstjänster
  • Transportförmåner
  • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

  • 30 semesterdagar
  • Extra ersättning vid föräldraledighet
  • Friskvårdsbidrag
  • Pension och försäkringar
  • Kostnadsfria terapitimmar
  • Flexibel arbetstid
  • 3-dagars betalt volontärarbete per år
  • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
  • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

  • Extra ersättning vid föräldraledighet
  • Volontärarbete varje år
  • Lunchförmån
  • Friskvårdsbidrag
  • Aktiesparprogram
  • Ersättning för läkarbesök
  • Terminalglasögon
  • Möjlighet till ett hybridjobb
  • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

  • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
  • Friskvårdsbidrag
  • Personalrabatt på 15 procent
  • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
  • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

  • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
  • Friskvårdsbidrag
  • Studiestöd
  • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
  • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
  • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
  • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
  • Företagshälsovård 
  • Tandvård- och glasögonförmån
  • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
  • Pension och försäkring 
     

Scania

  • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
  • Löneväxling
  • Personalbil
  • Friskvårdsbidrag
  • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
  • Flexibel arbetstid

SJ

  • Friskvårdsbidrag
  • Utökad föräldrapenning
  • Löneväxling
  • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
  • Förmånliga priser på tågresor
  • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
  • Pensionsrådgivning 

TUI

  • Friskvårdsbidrag
  • Gratis gym
  • Internationella möjligheter inom TUI
  • Rabattförmåner via Benify
  • Firandepolicy för jubileer
  • Hybridarbete
  • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
  • Pension och försäkringar
  • Terminalglasögon
  • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
  • 40 timmars möjlighet till utbildning
  • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
  • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

  • Rabatter vid bilköp
  • Möjlighet till förmånsbil
  • Volvo-bonus till alla anställda
  • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
  • Extra tjänstepension
  • Företagshälsovård
  • Flexibla arbetstider
  • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
  • Friskvårdsbidrag
  • Nyanställda erbjuds förskottssemester
  • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify