Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Landslagskoordinatorn: "Misslyckas jag påverkar det hela laget"

I kväll kör fotbolls-EM igång på riktigt för svensk del när landslaget gör sin första match mot Spanien. På plats i Sevilla finns en förväntansfull Cecilia Sandell, herrlandslagets koordinator, en av alla nyckelpersoner i laget bakom laget.
Petra Rendik Publicerad 14 juni 2021, kl 08:27
Svenska Fotbollförbundet
"Alla, inte bara de som gör målen, är delaktiga," säger Cecilia Sandell, herrlandslagets koordinator, om jobbet under fotbolls-EM. Svenska Fotbollförbundet

Nu är det inte många timmar kvar till avspark. Hur stressad är du?
– Inte så stressad på det där viset som man kan tro, jag har ju hållit på med just det här mästerskapet sen 2019 då vi blev klara för EM. Men det är omständigheter som covid som påverkat mina arbetstider. Vi har på kort varsel fått byta spelorter, det innebär att jag måste avboka och boka om hotell och annat. Det har blivit långa dagar.

Hur långa?
– Nu när vi är samlade är det 24/7 som gäller. Jag börjar vid 8 på morgonen, hinner med 30 minuter lunch och har som mål att ligga i säng 23. Det är inte alltid det funkar, men antal timmar spelar ingen roll när jag får jobba med mitt största intresse.  

Vad innebär rollen som koordinator inför och under EM?
– Jag jobbar under team manager och förbundskapten, vi är en avdelning. Min roll är operativ. Jag ska utför den planering som vi gör tillsammans, det är att fylla i Excelfiler till förbannelse. Det är allt från hur vi är seatade när vi reser, till hur vi bor och antal rum för oss 50 personer som är med på EM-resan. Boendet är min huvudsakliga uppgift men som sagt, det är ju väldigt mycket mer än så, och vi hjälps alla åt.

Vilken har varit din största utmaning inför EM?
– Det har varit att se till att hotellen är exakt som vi vill ha dem. Normalt brukar jag besöka hotell innan matcher och mästerskap ska spelas, men det har ju inte gått i och med pandemin. Jag vet inte hur det blir förrän vi är på plats, så det är pirrigt men allting brukar lösa sig.

Vad ser du mest fram emot när EM nu har kört igång?
– Matcherna! Jag kommer att jobba på plats och se Sverige spela. Nu handlar allting om resultat på högsta nivå. Jag är själv gammal landslagsspelare och älskar fotboll. Jag är lyckligt lottad som får jobba med det jag älskar, vilket jag unnar fler människor.

Att spelarna laddar mentalt och fysiskt fattar man. Men hur laddar du så du orkar hålla det här tempot?
– Vi har en fotbollspsykolog med oss som hjälper spelarna och lagledningen. Han kollar av med oss med hur vi mår och påminner framför allt om återhämtning – det mest grundläggande som att äta, sova och försöka träna på gymmet eller ta en promenad.

Hur delaktig känner du dig i lagets med- och motgångar?
– Lika mycket som spelarna, förbundskapten och alla andra i teamet. Vi måste alla prestera på elitnivå. Om jag misslyckas så kommer det att påverka laget. Alla, inte bara de som gör målen, är delaktiga. 

Hur trött kommer du vara när EM är slut?
– Det som är bra när mästerskap spelas den här tidpunkten på året är att det är semestertider när man kommit hem. Hela vår avdelning är lediga fram till 9 augusti.

Vilka är dina största ögonblick hittills i jobbet?
– Med damerna är det VM 2003 i USA då Sverige vann silver. Det var helt galet och det mest utmanande jag upplevt i hela mitt liv. Med herrarna är det när vi slog Italien i VM-kvalet hösten 2017. Det skulle ju inte kunna hända – Italien är utslagna, vi ska på VM i Ryssland. Jag minns att jag stod på läktaren och inte kunde ta in vad som just hänt.

Och nu kanske det stundar nya magiska ögonblick för Sverige som du kommer bära med dig.
– Man kan ju alltid få drömma, vi är bra på fotboll i Europa och allt kan hända. Det handlar om att vi måste hålla oss friska och om vilka vi får möta. Men jag hoppas i alla fall på en kvartsfinal för oss.

Hur går det i kväll mellan Sverige och Spanien?
– Jag gissar på oavgjort, 1-1.

Koordinator i landslaget

Namn: Cecilia Sandell, 53 år.

Jobbar: på Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som Team Coordinator för herrlandslaget sedan 2010.

Bakgrund: har spelat i landslaget i många år. Efter spelarkarriären jobbade hon från 2001 som koordinator för damlandslaget. Sedan 2010 har hon samma roll för svenska herrlandslaget.