Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Social kompetens - ett maktmedel på jobbet

Har du social kompetens? Frågan ställs i både rekryteringssamtal och annonser men har en problematisk baksida, visar en ny avhandling från Stockholms universitet.  
Lina Björk Publicerad
Anställningsintervju. Två personer ställer frågor och den intervjuade sitter med fötterna på bordet och blåser stor bubbla tuggummi. Nonchalant.
Social kompetens betonas som viktigt för att få eller behålla ett jobb. Men vad innebär begreppet egentligen och hur används det i samtal, rekryteringar och annonser?   Foto: Colourbox.

En god vän till Ann J Sandén återberättade en händelse på jobbet där en arbetskamrat inte hade fått någon löneförhöjning för att chefen ansåg att medarbetaren saknade social kompetens. Det spred sig snabbt i korridorerna och snart var det allmänt känt att det var viktigt med social kompetens för att få bra påslag på lönen.
Men vad innebär begreppet social kompetens egentligen? Och hur används det i samtal, rekryteringar och annonser?  

- Tidigare hade jag sett begreppet som harmlöst och ofarligt, men det blev en ny infallsvinkel för mig att uttrycket kunde ställa till problem på en arbetsplats. Som det här exemplet, genom att negativt särbehandla en anställd, säger Ann J Sandén, socionom och pedagog som nu har skrivit en avhandling om ämnet.

Kan användas för att manipulera

I avhandlingen har hon analyserat annonser, ansökningsbrev och intervjuat personer som jobbar kring hur de uppfattar begreppet. Resultatet visar att social kompetens ligger mycket i betraktarens öga. Ibland används det som egenskaper eller förmågor men lika ofta förväntas vi förstå innebörden utan närmare förklaring.

Ett problem blir det när social kompetens används i kravspecifikationen för ett jobb utan att man förklarar vad man menar när man pratar om social kompetens. Enligt Ann J Sandén kan det till och med användas manipulerande.

- I mina studier såg jag att begreppet var väldigt förknippat med krav på att vara social och anpassa sig. Det kan också användas avsiktligt för att få människor att inordna sig i ledet, säger hon.

Ska arbetsgivare sluta slänga sig med uttrycket social kompetens?

- Jag tänker att man kan se avhandlingen som ett inlägg i en diskussion. Det går visst att använda sig av social kompetens i intervjuer och annonser, men då ska man också definiera tydligt vad det är man menar och vad som krävs av personen som söker jobb.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Vårda din relation med chefen

Kollegor i all ära, men att vara på god fot med chefen är viktigare. Det kan höja arbetsglädjen och öka chansen till stöd, inflytande och avancemang.
Anette Jernström Publicerad 22 november 2024, kl 06:00
Chefen viktigare än kollegorna för trivsel på jobbet. Från vänster: glada medarbetare på kontor, ler och klappar händer.
Vill du trivas på jobbet? Satsa på relationen med chefen. En studie avslöjar att en god relation med chefen är avgörande för arbetsglädje och engagemang. Foto: Colourbox.

En av de mest avgörande trivselfaktorerna är de relationer vi har på arbetsplatsen. Och allra viktigast är relationen till chefen. Den är till och med ännu viktigare än den du har till dina arbetskamrater.

Det visar en studie från Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Göteborgs universitet, som undersökt hur anställda påverkas av olika typer av relationer på arbetsplatsen.

– För att trivas på jobbet är det viktigt att bygga goda relationer med både chefen och kollegorna. Men om vi måste prioritera visar forskningen att relationen med chefen spelar en avgörande roll för vår arbetstillfredsställelse och vårt engagemang, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna bakom rapporten.

Har du en bra relation med din chef känner du dig ofta uppskattad, sedd och bekräftad. Du får vanligen också bättre stöd och kan få mer inflytande över ditt arbete, enligt studien.

– Det leder i sin tur till att du involverar dig mer, förklarar Thomas Andersson.

Forskningen bygger på data som samlats in från drygt 100 chefer och 550 medarbetare inom detaljhandeln. Men Thomas Andersson menar att resultatet sannolikt är detsamma inom andra branscher.

Sociala relationer är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Och för att stå pall när livet är prövande.

– Relationer har ett oerhört stort men osynligt värde. De är särskilt viktiga i tuffa tider med många förändringar. Vi måste också vara varsamma om våra relationer. De tar tid att bygga upp, förklarar han.

Ändå har vi en tendens att underskatta sociala relationer. Och det gäller i synnerhet kvaliteten på relationer mellan anställda och chefer, menar Thomas Andersson.

En bra chef ger tydliga instruktioner, men också stöd och erkännande för det arbete som utförs. Känslan av att vara uppskattad kan också bidra till mer motivation och trivsel.

Har du god kontakt med chefen kan det ge möjligheter till utveckling och avancemang. Chefer som känner sina medarbetare väl är mer benägna att investera i deras utveckling, enligt forskarna i rapporten.

– Chefen har stor påverkan på arbetsmiljön. En chef som är stöttande och rättvis kan skapa en positiv arbetsmiljö där alla känner sig trygga och värderade, säger Thomas Andersson.

Samtidigt poängterar han att en relation mellan två människor är bådas ansvar.

– Det är vanligt att medarbetarna kan ha ett lite passivt förhållningssätt och tycks mena att det är chefens ansvar att skapa relationer. Men det är något ömsesidigt och det är viktigt att båda engagerar sig. Chefen är ingen tankeläsare.

Få en bra relation med chefen - 4 tips

➧ Chefen bör ge tydliga instruktioner, stöd och uppmuntran.

➧ En relation är ett samarbete där båda parter har ett ansvar. Både du och chefen måste alltså engagera er.

➧ Försök att se chefens perspektiv. Hur tänker hen? Andra människor resonerar ofta inte som du – och det gäller även ledare.

➧ Utgå från att både du och din chef är intresserade av att er verksamhet fungerar väl.