Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Fula jultröjans dag – historien bakom

Den tredje fredagen i december är det Ugly Christmas Sweater Day. I år infaller den fredag den 15 december. Dags att ta fram en riktig ful och härlig jultröja att ha på sig på jobbet, i plugget eller under distansmötet. Frågor på det? Här är svaren.
Elisabeth Brising Publicerad 14 december 2023, kl 15:17
Två personer som har jultröjor på sig
Jultröjor är ingen ny företeelse utan har funnits sedan 1800-talet. Foto: Shutterstock

Om du tillhör skaran trötta kontorsslavar som gillar jul kan fredagens tröjutmaning vara något för dig och dina kollegor. En fulsnygg jultröja som bjällrar eller blinkar kan lyfta de sista dagarna till ledigheten och få kollegorna att glittra ikapp. För alla som inte känner till den här hemskt anglosaxiska traditionen kommer här några grundläggande upplysningar.

Vad är en jultröja?

En jultröja är en röd eller grön stickad tröja med jul- och/eller vintermotiv. En ful jultröja, Ugly Sweater, är som det låter – en påkostat ful jultröja. Blinkande Rudolf, en grön dinosaurie med julpaket till fötter eller en fejk-lusekofta med texten Dunder Mifflin Paper Company (fiktiva företaget i amerikanska versionen av The Office) till exempel. Bara fantasin sätter gränser. Det mesta funkar bara det andas jul, 80-90-tal och en gnutta glädje i överpynt. Om tröjan blinkar eller har påsydda detaljer i form av tofsar, fransar, glitter eller annat bjäfs ökar självklart det estetiska värdet. Till tröjan bär du med fördel renhorn, glitter eller tomteluva. 

Så uppstod trenden

Den kommersiella jultröjan är en trend som utvecklats organiskt i den västerländska populärkulturen i England, USA och Kanada under cirka 40 års tid. Jultröjor har funnits sedan 1800-talet minst, först som en hemgjord julklapp stickad av en äldre kvinnlig släkting och sedan 50-talet från modefabrikerna. 

Jultröjor i massproduktion blev populära på 80-talet då de började synas på programledare i tv och filmer. Många tror, enligt Wikipedia, att Chevy Chase bidrog starkt till hajpen med sin jultröja i filmen Ett päron till farsa firar jul år 1989.

Senare under 90-talet dalade intresset för jultröjan och det ansågs töntigt att bära en. Men de började snart komma igen som ett ironiskt kul mode och banade väg för en ny våg med mer och mer fantasifulla och hiskeliga varianter. Snart sagt varje merch kränger en. 

Stora genombrottet Bridget Jones Mr. Darcy

Den fula jultröjan nådde förmodligen, enligt USA Today, sitt stora galna genombrott med romantiska komedin Bridget Jones dagbok 2001. I filmen bär den tillknäppte gentlemannen Colin Firths karaktär Mr. Darcy en grön stickad polo med ett stort renhuvud på under en obekväm jultillställning med Renée Zellwegers huvudperson. 

Fulast på film The Office Christmas

Sedan dess har jultröjan setts i så många julfilmer att USA Today redan år 2016 utnämnde de tio fulaste på vita duken. Vann gjorde då Mary Winetoss (Kate McKinnon) i amerikanska komedin Office Christmas Party

Från hemstickat till välgörenhet

Numera hålls det Fulaste jultröje-tävlingar i USA där de också samlar in pengar till välgörenhet med Ugly Christmas Sweater Partys. Det första kända partyt ordnades 2002 av två kanadensare i Vancouver för att samla in pengar till en cancerbehandling åt en vän.

Brittiska Rädda barnen (Save the Children) har också varje år en jultröjedag i sin decemberkampanj, en dag som i år inföll redan 7 december. Men det är som sagt Ugly Christmas Sweater Day officiellt i USA och för alla andra frivilliga den tredje fredagen i december - i år den 15:e. Vilka som beslutat om datumet och när är oklart – men man kan misstänka kommersiella krafter och festsugna julfanatiker i en ohelig konspiration. 

Klimatsmart? Slit, sy eller köp cirkulärt

Miljöorganisationer har påtalat att jultröjor ofta innehåller plast och bara används några enstaka gånger. De är typexempel på klimatpåverkande snabbmode med oklara produktionsvillkor. Om du vill köpa en ny jultröja – gör det till ett löfte att verkligen använda den i december – typ resten av livet. 

Du kan efter alla år med jultröjetrenden garanterat hitta en fulsnygg tröja second hand. Sitter den lite för tajt eller löst – vad gör det om hundra år? Eller varför inte sy en själv genom att pynta på en röd eller grön tröja därhemma. Garanterat unik, och ju fulare – desto bättre! 

Kollega efterlyser!

Har ni omfamnat jultröjan på er arbetsplats? Firar ni till och med Ugly Sweater Day på fredag? Låt fler få se. Dela era bilder och tagga gärna Kollega i sociala medier.

Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach