Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Det här irriterar oss mest med våra kollegor

Att inte ta ansvar, bli inbjuden till irrelevanta möten och dålig samarbetsförmåga är några. Här är de egenskaper och beteenden från kollegor som vi irriterar oss mest på.
Oscar Broström Publicerad 9 mars 2022, kl 06:00
Kvinna visar papper för gestikulerande man på kontor.
Att inte ta ansvar, vara dålig på att samarbeta och inte vilja hjälpa till är några av de egenskaper och beteenden som tjänstemän stör sig mest på med sina kollegor. Foto: Shutterstock

Det är Kantar Sifo som gjort en undersökning, beställd av Blocket Jobb, där de frågat tjänstemän vilka beteenden från kollegor som flest upplever som störiga.

Och på första plats, med 41 procent som irriterar sig på, kommer kollegan som kanske tar en genväg då och då.

De flesta har nog stött på en kollega som inte gör sitt jobb fullt ut, som fuskar eller glömmer bort vissa arbetsuppgifter vilket sedan spiller över på en själv eller någon annan. Att inte ta ansvar är alltså i topp i undersökningen.

På andra plats kom dålig samarbetsförmåga – 32 procent av de tillfrågade tycker att det är störigt. Att inte vara hjälpsam tog bronspengen med 26 procent som irriterar sig på det.

Topp tio-listan över störigt beteende

I undersökningen genomfördes tusen intervjuer med tjänstemän, som fick svara på frågan: Vilket/vilka beteenden irriterar du dig mest på bland dina kollegor? De tillfrågade kunde välja ett eller flera alternativ.

 1. Att man inte tar ansvar, 41 procent
 2. Dålig samarbetsförmåga, 32 procent
 3. Att man inte är hjälpsam, 26 procent
 4. För långa möten, 21 procent
 5. Bli inbjuden till möten som inte är relevanta, 19 procent
 6. Högljudda telefonsamtal, 13 procent
 7. Avbryter/låter inte andra komma till tals, 12 procent
 8. Annat, 11 procent
 9. Att personen inte kommer i tid, 11 procent
 10. Inte hålla deadlines, 10 procent
Jobbrelationer

Julfesterna som spårade ur

Årstiden är här för en av årets jobbhöjdpunkter: Julfesten. Men tänk på att festa ansvarsfullt – det finns fler än ett tillfälle när det gått över styr.
Oscar Broström Publicerad 9 december 2022, kl 06:00
Till vänster: Fotbollsspelaren Dietmar Hamann. Till höger: Personer skålar vid julfest.
Fotbollsspelaren Dietmar Hamann deltog i en omskriven julfest där han fick Adolf Hitlers "Mein Kampf" i julklapp. Foto: Paul Ellis/AP och Shutterstock.

Chefen som gjorde ”ligglista” över anställda

Ett stort callcenter i Sverige laddade för julfest. Då gjorde en av cheferna på företaget en lista över vad som skulle hända, vilka som skulle hångla och vilka som skulle ligga.

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, kommenterade chefen listan, när den blev känd.

Listan blev inte särskilt populär bland de anställda.

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, sa en medarbetare till Aftonbladet.

Premiärministern hade julfest under lockdown

Huruvida själva julfesten var något över det vanliga lämnar vi därhän, men få julfester har fått så mycket uppmärksamhet som den som ägde rum på 10 Downing Street i London i december 2020.

Samtidigt som Storbritannien var i så kallad ”lockdown” – nedstängning – på grund av pandemin, var det julfest i premiärminister Boris Johnsons boning. När ”partygate” uppdagades blev det en stor skandal som bidrog till att Boris Johnson tvingades avgå som det konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Stripshow på äldreboende

Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show, skriver Hallands-Posten, i en beskrivning av vad som skedde på julfesten för anställda på ett äldreboende.

När bilder från stripshowen på äldreboendet spreds i sociala medier, tog de flesta inblandade avstånd från händelsen.

– Jag tycker inte det är något som hör hemma på en julfest, speciellt inte när man jobbar med vård och omsorg, säger en anställd.

”Någon bajsade i en vask”

Det hör inte till ovanligheterna att polisens julfester blir stökiga, om man ska lita på antalet artiklar som handlar om just det.

Ett exempel är Stockholmspolisens julfest 2016 som ägde rum på personalrestaurangen Plommonträdet.

– Några var uppe i ledningskorridoren och suddade ut direktiv som var skrivna på tavlan. Någon bajsade i en vask inne på damtoaletten och använda kondomer hittades vid ett skrivbord där alla saker var undankastade, säger en anställd.

Fotbollsfesterna

Några av de mest infamösa julfesterna har Premier Leagues välbetalda fotbollsspelare stått för. Under 90- och 00-talet var det nästan regel att de brittiska tabloiderna skrev spaltmeter i december om fylla, slagsmål och tveksamt beteende efter att lagen tagit på sig tomteluvor och härjat runt. Här är några exempel från fotbollstidskriften Four Four Two:

 • Chelsea, 1994: Laget lekte kast med kortväxt person: ”Tanken var att plocka upp en dvärg och kasta iväg honom så långt du kunde”, berättade spelaren Tony Cascarino.
 • Newcastle, 1998: Spelarna gav varandra julklappar. Den tyska spelaren Dietmar Hamann fick Hitlers ”Mein Kampf”. En annan spelare fick ett fårhjärta.
 • West Ham 2001: Den australiensiske spelaren Hayden Foxe klättrar upp på baren, drar ner byxorna och urinerar på alla nedanför.

Spex med automatkarbin

Det kan vara kul med att skämta med varandra och varför inte gå all-in på julfesten?

Det verkar i alla fall ha varit inställningen hos en anställd på en skola i en kranskommun till Malmö. Mannens skämt med en kvinnlig kollega gick ut på att han gömde en automatkarbin-attrapp i hennes bil, hävdade att hon svävade i livsfara och fick henne att följa med till Malmöstadsdelen Rosengård för att göra en vapenaffär med ”juggemaffian”.

Mannen åtalades därefter för bland annat grovt olaga hot mot kvinnan.