Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M röstade nej till levnadslöner

H&M:s aktieägare röstade på tisdagens årsstämma ner förslaget om att införa levnadslöner för de underleverantörer runt om i världen som syr modeföretagets kläder. Aktieägaren Clean Clothes Campaign, CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2019, kl 13:35
Arbetare i en textilfabrik i Addis Abeba, ‎Etiopien.
Fabriksarbetare i en textilfabrik utanför Addis Abeba, ‎Etiopien, som tillverkar kläder för H&M. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

För snart sex år sedan gjorde H&M en utfästelse om att införa så kallade levnadslöner (löner som räcker till bostad, mat, sjukvård, kläder och tjänas in under normal arbetstid) för 850 000 textilarbetare, enligt det internationella nätverket CCC . Löftet skulle infrias före årsskiftet 2018-2019, men när organisationen i fjol kollade upp förhållanden för textilarbetare i Bulgarien, Turkiet, Kambodja och Indien var resultatet nedslående.

– Inte en enda av de intervjuade arbetarna hade levnadslön, säger Anne Bienas, koordinator för levnadslöner på den internationella organisationen CCC.

CCC skrev en rapport om sina upptäckter och startade bland annat en namninsamling. Nätverket köpte också fem aktier i H&M för att kunna närvara på årsstämman i Sverige i tisdags, där CCC hade fått in ett förslag på dagordningen. Det om att H&M ställer in årets aktieutdelning och i stället lägger summan – 16 miljarder – i en fond till förmån för textilarbetarna.

– Förslaget röstades ner. Vi visste ju att det skulle bli så, aktieägarna vill ju ha sina pengar, men vi ville uppmärksamma vår sak, säger Anne Bienas, som var med på årsstämman och levererade 180 000 underskrifter till företagets vd Johan Persson.

– Många aktieägare var dock väldigt positiva till oss före mötet och förklarade att de anser att det är viktigt med levnadslöner.

Den ideella svenska föreningen Fair action, som ingår i CCC och arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, äger två aktier i H&M och presenterade aktieägarförslaget på stämman. Fair action samarbetar med Unionen i projektet Schyst resande.

– Eftersom H&M är familjeägt till stor del går inga förslag igenom utan att familjen Persson röstar för det. Men vi hoppas att andra storägare som banker och pensionsfonder lyfter frågan med H&M, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair action.


Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Action pratar med aktieägare utanför H&M:s stämma i tisdags. Foto: Gabriele Francois Casini

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen