
Under H&M:s årsstämma den sjunde maj kom det fram att företaget hela tiden vetat om att 2 181 arbetare anställda av företagets underleverantörer fick sparken på grund av att de strejkade. Företaget har vid ett flertal tillfällen vägrat lämna ut de uppgifterna. Dessutom har klädkedjan publicerat flera uttalanden om att de sympatiserar med textilarbetarnas frustration och med fackförbunden, skriver Arbetet.
Nu kräver solidaritetsnätverket Clean Clothes Campaign, CCC, som äger aktier i företaget, att H&M och andra klädtillverkare i Bangladesh ska verka för att de sparkade textilarbetarna ska återanställas eller få ekonomisk kompensation. H&M säger, enligt Arbetet, att företaget inte kan kontrollera det eftersom företaget inte är de sparkade textilarbetarnas arbetsgivare.
– Om H&M, som köper från de här fabrikerna inte gör någonting åt repressionen innebär det att de ser mellan fingrarna på den/…/ Det är ett oärligt argument och bara en konsekvens av hur H&M valt att organisera leverantörskedjan, säger CCC:s kampanjstrateg Neva Nachtigal till Arbetet.
Läs också: H&M röstade nej till levnadslöner
Fakta
Tiotusentals textilarbetare strejkade i december och januari för högre minimilöner än de 856 kronor i månaden som minimilönen höjdes till förra året. Mellan 7 500 och 11 600 personer avskedades på grund av strejken och enligt Arbetet vittnar textilarbetarna om att de flesta av dem som strejkade dessutom har svartlistats, vilket gör det omöjligt för dem att hitta andra jobb.
Källa: Arbetet