Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Varannan har misstänkt att en kollega är alkoholist

Varannan person har någon gång misstänkt att en kollega eller chef har alkoholproblem. En bransch som utmärker sig negativt är Industri, teknik och tillverkning. Det visar en ny undersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad 28 november 2019, kl 14:08
Hasse Holmberg/TT
Av de som misstänkt att en kollega har alkoholproblem uppgav 37 procent att de informerat sin chef eller motsvarande. Hasse Holmberg/TT

Runt tio procent av samtliga på en arbetsplats kan antas ha alkoholproblem. Nu har Systembolaget låtit genomföra en undersökning för att se om vi lägger märke till om en kollega har problem och hur vi agerar i dessa fall.

Frågorna har ställts till anställda i 18 olika branscher. Trots att resultatet bör tolkas med försiktighet är det tydligt att vissa branscher sticker ut. I branschen Industri, teknik och tillverkning säger sig 59 procent någon gång ha misstänkt alkoholproblem hos någon på arbetsplatsen. Även inom branschen Bygg och fastighet liksom Transport och logistik är siffrorna höga.

Läs mer: Många störs av andras drickande på julfesten

I undersökningen uppger också fler än var femte att det har hänt att en kollega eller chef har luktat alkohol på arbetstid. 14 procent uppger dessutom att någon uppträtt misstänkt berusad på arbetstid.

Det visade sig att även om många misstänker problem, så är det långtifrån alla som agerat. Bara 37 procent av dem som hade en sådan misstanke uppgav att de informerade sin chef eller någon annan med personalansvar. I två tredjedelar av fallen sägs chefen ha vidtagit någon åtgärd.

I undersökningen, som genomfördes av Kantar Sifo, ingår 1 000 chefer och 2 000 tjänstemän. Av cheferna uppgav 79 procent att de känner sig trygga ifråga om hur de ska hantera situationen om de misstänker att en medarbetare har alkoholproblem. De vanligaste åtgärderna är att prata med medarbetaren. I drygt 40 procent av fallen vände sig chefen till HR-avdelningen, i vart fjärde fall valde man att ta extern hjälp.

Hälsa

Friskvårdsbidrag missas av många

Mindre än hälften av alla som erbjuds friskvårdsbidrag utnyttjar det till fullo, trots att 85 procent av svenskarna erbjuds förmånen via jobbet.
Lina Friberg Publicerad 27 januari 2023, kl 11:11
Kontorsstol och skrivbord som lämnats tomma. En hantel står på skrivbordet.
Mindre än hälften av anställda med rätt till friskvårdsbidrag utnyttjar det fullt ut. Foto: Ingvar Karmhed/ SvD/SCANPIX.

Enligt en ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av friskvårdsappen Epassi, så misslyckas många arbetsgivare med att få sina medarbetare att nyttja hela friskvårdsförmånen.

Undersökningen bygger på 1136 intervjuer med anställda i åldern 18-64 år.

 – Det är förvånande att se att friskvårsbidraget inte används fullt ut, i synnerhet i dessa ekonomiskt pressade tider, säger Åsa Severgårdh, vd på Epassi Sweden.

16 procent av de tillfrågade svarar att de inte avser att använda förmånen, vilket innebär att 720 000 av Sveriges cirka 4 500 000 anställda inte utnyttjar det alls. 41 procent använder en del av bidraget. Svenska arbetstagare får i genomsnitt 2 600 kr per år i friskvårdsbidrag.

Friskvårsbidrag ändå på mångas önskelista

 Ändå är friskvårdsbidrag på jobbet en av de mest populära jobbförmånerna enligt svenskarna. I en Sifoundersökning från förra året beställd av rekryteringsföretaget Randstad, fick 1171 personer svara på frågan om vilka förmåner som ökar attraktiviteten för ett nytt jobb. 38 procent av de tillfrågade svarade friskvårdsbidrag, vilket placerade förmånen på plats sex över de mest populära favörerna.

Exempel på godkända friskvårdsaktiviteter:

  • Alpackavandring
  • Bastubad
  • Fotmassage
  • Nikotin­avvänjning
  • Minigolf       

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter

Exempel på ej godkända friskvårdsaktiviteter:

  • Babysim
  • Biljard
  • E-sport
  • Fiske
  • Skönhetsbehandlingar

Källa: Skatteverkets lista över friskvårdsaktiviteter