Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Tidsfördriv för bokhatare

Vilka spel är ett måste för en tågresa som aldrig tycks ta slut?
Erik Costoulas Publicerad

För några år sedan översvämmades dataspelsmarknaden plötsligt av skräpspel i form av Tetris-kopior till mobilen, partyspel till Nintendo Wii och japansk hjärngympa som inte gjorde användaren ett dugg smartare. Vi spelnördar kallade dem för "casual-spel" och klamrade oss envist fast vid deras motpoler; teknologiska underverk om rymdsoldater och fantasy-världar - fullproppade med stora vapen och ännu större explosioner. Dem kallade vi "hardcore-spel". Det betyder, på spelnördiska, "riktiga spel". Samtidigt missade vi att de tidiga casual-spelen var startskottet för spelindustrins förvandling från nischmarknad till massmarknad.

Idag lockar oväntade spelplattformar som Facebook och Iphone miljontals nya användare som aldrig tidigare har kommit på tanken att spela dataspel. De odlar virtuella grödor i Facebook-plågan Farmville, sjunger Singstar på helgerna och laddar ned de senaste spelflugorna till sina mobiler. Genom dem har spelen slutligen tagit steget ut ur pojkrummet.

Och samtidigt som casual-spelandet ökar - under 2010 beräknas den globala mobilspelsmarknaden omsätta omkring 35 miljarder kronor - höjs också kvalitetsnivån. Tack vare den utvecklingen har vi fått bekanta oss med guldkorn som Orbital, Angry Birds och andra småspel som påminner oss alla, spelnördar eller ej, om en gammal sanning: Underhållningsvärdet avgörs av spelidéns genomförande - inte av storleken på explosionerna.

Låt spelen nedan förgylla jobbpendlingen. Ladda ner dem till Iphone eller Android-mobilen genom ett besök på App Store respektive Android Market.

Angry Birds
Arga fåglar och gröna grisar är ingredienserna i den finska spelutvecklaren Rovios något oväntade framgångsrecept. I succéspelet Angry Birds skjuter du slangbella med fåglar som vill ha tillbaka sina ägg från de tjyvaktiga grisarna. För att komma åt svinen måste du riva deras rangliga barrikader. En oemotståndligt charmig presentation och en strålande spelfysik gör Angry Birds till ett måste.

Iphone/Ipod Touch: 7 kr, Ipad: 38 kr, Android: gratis

GTA: Chinatown Wars
Chinatown Wars är den evigt kontroversiella spelserien Grand Theft Autos debut som mobilspel. Som brukligt i GTA-spelen är storstaden huvudrollsinnehavare, i det här fallet den satiriska New York-klonen Liberty City. Gangsterhistorian om pengar, droger och ond bråd död kan avskräcka, men den berättas lyckligtvis med glimten i ögat. Chinatown Wars bjuder på många timmars högklassig underhållning.

Iphone/Ipod Touch: 75 kr, Ipad: 75 kr

Homerun Battle 3D
Ibland är de enklaste spelidéerna också de roligaste. Homerun Battle är ett lättsamt basebollspel där du styr siktet genom att vinkla telefonen och slår till bollen genom att trycka på skärmen. En extra bonus är möjligheten att spela online mot andra virtuella slagmän. Kastarens skruvbollar kan vara knepiga, men med övning, tajming och precision kommer man långt - ibland hela vägen till läktarna.

Iphone/Ipod Touch: 38 kr, Ipad: 38 kr, Android: 33 kr

Ordsvall
Det finns många mobilspel som testar språkkunskaperna, men inte många på svenska. Tur då att Ordsvall inte bara gör det på svenska, utan även gör det riktigt bra. I spelläget Ordfall ramlar bokstäver ner längs skärmen i allt snabbare takt. Av dem ska sedan ord skapas. För att underlätta processen kan man ändra spelplanen genom att vända på telefonen. Ordsvall är ett givet köp för språknördarna.

Android, 20 kr

Orbital
Bollskjutarspelet Orbitals upplägg grundar sig i en logisk kullerbytta. Varje boll du skjuter måste nämligen träffas tre gånger av andra bollar innan den försvinner och ger poäng. Sedan måste också de nya bollarna träffas tre gånger. Det kanske låter som en Sisyfos-uppgift, men med hjälp av vallningar och taktik börjar poängen rulla in. Tveklöst ett av de mest beroendeframkallande mobilspelen.

Iphone/Ipod Touch 22 kr, Ipad 22 kr

  

Reckless Racing
Bilspelet Reckless Racing lyckas sticka ut i den mättade racing-genren genom att vara snyggare, lerigare och slirigare än konkurrenterna. Den här typen av spel brukar fallera på telefonernas oprecisa pekskärmskontroller, men i Reckless Racing är det ett rent nöje att sladda runt tack vare den enastående spelfysiken. Som grädde på moset kan du dessutom koppla upp dig och tävla mot andra spelare.

Iphone/Ipod Touch 22 kr, Ipad 38 kr, Android 15 kr

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så bromsar du stress på jobbet – träna självmedkänsla

Att ta hand om sig själv är inte mesigt, utan stärker din hälsa. Både du och jobbet har allt att vinna på självmedkänsla, enligt psykologen Sofia Viotti, aktuell med en ny bok om hur man gör.
Elisabeth Brising Publicerad 6 december 2024, kl 06:04
Kvinna mediterar med händerna vid hjärtat.
Pröva att ge dig själv lite medkänsla i arbetsvardagen, istället för att lägga ok på börda med självkritik. Självmedkänsla kan göra att du mår bättre och orkar mer på sikt. Foto: Shutterstock

Känner du dig otillräcklig? Du är inte ensam. Men enligt psykologen Sofia Viotti finns en risk att du reagerar med att pusha och kritisera dig själv, vilket bara förvärrar ditt mående. 

Först när du tar hand om din hjärnas och kropps behov med medkänsla kan du göra kloka förändringar menar hon. 

Sofia Viotti.
Sofia Viotti, leg. psykolog och författare. Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

– Det saknas kunskap om hur människans hjärna och kropp fungerar i relation till arbete, säger Sofia Viotti, aktuell med boken Självmedkänsla på jobbet. 

Självmedkänsla handlar om att ha ett förhållningssätt till sig själv där man kan stanna upp och ta hand om sig, snarare än att kritisera. 

– Det innebär att man är sin egen stöttande, trygga mentor och kan hjälpa sig själv vid svårigheter, förebygga problem och skapa välmående, säger Sofia Viotti.

Hon liknar det vid ett förhållningssätt som en lugn empatisk förälder har till sitt barn. 

Självmedkänsla

Självmedkänsla är en del i compassionfokuserad terapi grundad av den brittiske professorn Paul Gilbert. Den amerikanska psykologiforskaren Kristin Neff har också forskat om förmågan.

Tre system som strävar efter balans

Medkänslans psykologi beskriver lite förenklat hjärnans och kroppens aktivitet som tre olika system som strävar efter att vara i balans: Driv, hot och lugn. 

Drivsystemet ger oss energi att utmanas och utvecklas mot våra mål.

Hotsystemet ska göra oss alerta på faror så att vår kropp reagerar med ilska, flykt eller frysrespons. 

Det tredje, lugn och ro-systemet, reglerar och balanserar de andra två systemen.

Vid stress och känslor av obehag behöver vi aktivera mer av lugn- och ro-systemet i kroppen för att må bättre. 

– Lugn och trygghet gör att vi kan återhämta oss. Men ofta har man alldeles för mycket aktivitet i driv- och hotsystemet på jobbet – man är för uppstressad helt enkelt, säger Sofia Viotti. 

Vi vill ha en blandning av driv och lugn när vi arbetar. Vi har våra mål, men vill också känna oss trygga. 

– Vid stress blir delar av hjärnan delvis blockerade, säger Sofia Viotti. 

Samtidigt är hot-systemet viktigt att ha tillgång till, betonar hon, för det kan signalera: Det här blir inte bra, för mig eller andra, vilket kan ge en energi att sätta gränser och förändra livet. 

Komma i kontakt med sund ilska

Det är lätt att bara stänga av känslor och köra på vid stress. Personer som har svårt att känna trygghet har dessutom ofta som strategi att använda sig av driv-systemet för att försöka reglera ner sitt inre obehag enligt Sofia Viotti. 

Sätt ord på obehaget i stället föreslår psykologen. Vad är det som inte fungerar? 

Ibland behöver du komma i kontakt med en sund ilska. Ofta innebär självmedkänsla att du måste börja gränssätta mot andra, lugnt och sakligt. 

Olika lätt att börja med

För en del är det mer naturligt att uttrycka behov och ta hand om sig själva, för andra betydligt svårare.

– Har man haft känslomässig trygghet i sin uppväxt får man med sig självmedkänsla automatiskt. Men har man inte haft det är det något man behöver utveckla och öva upp, säger Sofia Viotti. 

Arbetsklimat som aktiverar hotkänslor

Många jobb i dag ökar på aktiviteten i hotsystemet i kroppen enligt Sofia Viotti. Det kan bero på för hög belastning, kontrollerande beteenden av chefer, att man blir bestraffad om det blir fel, att det finns en hård stämning eller mycket konkurrens. 

Ett otryggt arbetsklimat ger sämre hälsa enligt studier och en osäker anställning kan till och med leda till för tidig död, vilket Kollega rapporterat om tidigare. 

Du skriver  i din bok att det är ett problem att färre är fackligt aktiva, hur menar du då?

– Saker läggs på individen i samhället, vi blir lämnade ensamma. Du ska sätta gränser och hantera stress, men det är enormt mycket mer effektivt om vi är många som går ihop och vägrar göra mer. 

Stoppa stresstankar med självmedkänsla

1. Stanna upp och bli medveten. Lägg märke till din tanke om otillräcklighet och hur du försöker kompensera för den. 

2. Ta hand om obehaget du känner i situationen. Lägg fokus mot kroppen. Lägg en hand på hjärtat. Säg till dig själv: Jag kan ta hand om det här. 

3. Var förstående mot dig själv och att du lätt fastnar i tankar om otillräcklighet. Säg till dig själv: Inte konstigt att jag reagerar så här med min uppväxt, eller mina tidigare erfarenheter. 

4. Undersök om det finns några andra känslor eller kroppsliga behov att hand om bakom tankarna. Ofta behöver du komma i kontakt både med en önskan att ta hand om dig själv och en ilska som hjälper dig sätta sunda gränser. 

5. Pröva att agera på ett nytt sätt som du tror blir mer hjälpsamt för dig. Obs! Hoppa inte över detta steg.

Här kan du lyssna på Sofia Viottis övningar i självmedkänsla från boken.