
Ett år efter att ha drabbats av stroke har låginkomsttagare närmare fem procents sämre chans att överleva än höginkomsttagare. Statistikern Anita Lindmark har i sin färska doktorsavhandling mätt överlevnaden efter stroke efter en vecka, en månad respektive ett år.
– Redan den första månaden så dök det upp skillnader. Sedan blev siffran högre, säger Anita Lindmark.
Hennes forskning baseras på uppgifter från registret Riksstroke och bygger på 62 000 personer som mellan 2001 och 2009 drabbades av stroke för första gången. Den minskade överlevnaden på grund av låg inkomst är jämförbar med den effekt som rökning har.
Anita Lindmark är inte förvånad över undersökningens resultat.
– Det finns forskning om andra sjukdomar med liknande resultat. Men det är viktigt att belysa sådana här skillnader. Bland annat för att kunna ge mer riktade insatser, både förebyggande samt under och efter stroken, för de grupper som tycks vara mer utsatta.
Enligt Anita Lindmark finns det olika förklaringar till detta, både på individ- och på strukturnivå. Kvinnor har till exempel bättre överlevnad, troligen för att de söker vård tidigare än män. Andra studier på Riksstroke visar att patienter med låg utbildning får sämre tillgång till akutbehandling och mindre utsträckning vård på strokeavdelning.
Cajsa Högberg
cajsa.hogberg@kollega.se