En ny app som håller koll på dina sömnvanor är i antågande. Sömnforskare har fått pengar för att bland annat utveckla en mobilapp som inte bara mäter sömn utan också ger finurliga råd om hur du slipper ofrivillig vaka.
Två unga fjällugglor på Hannover Zoo. Jochen Luebke/AP/TT
Ungefär var tredje person lider av någon form av sömnstörningar, något som ökar risken för en rad obehagliga sjukdomar, bland annat depression, diabetes och alzheimer.
Sömnforskaren Christian Benedict menar att våra mobilvanor kan vara en del av problemet med dålig sömn, bland annat för att ljuset från mobiltelefonen lurar hjärnan att sänka nivån av sömnhormon för att den tror att det är dag.
Men mobilen kan också bli ett vapen i kampen mot sömnbrist. Christian Benedict har beviljats 1 877 000 kronor av AFA försäkring, bland annat för att utveckla en app som ska fungera som ett slags interaktiv hjälp till självhjälp.
Appen kommer att finnas i en första version redan nästa år, skriver tidningen UNT och förutom att hjälpa användaren hålla koll på sömnen, ska den också ge vetenskapligt baserade råd där det behövs.
Forskarna kommer också kunna samla in data anonymt via appen och därigenom få ett bättre underlag för fortsatt forskning.
När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen
Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.
Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.
Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många.
En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.
Press att vara social och glad
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.
–Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.
Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.
För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.
– Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
Inte alla blir pigga på våren
Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.
– Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.
Något mer man kan göra?
– Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.