Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sluta oroa dig och sov bättre

Oron över att man sover dåligt gör att du sover ännu sämre. Ju mer du oroar dig, desto mer långvariga riskerar sömnproblemen att bli. Det visar en ny doktorsavhandling.
Petra Rendik Publicerad
Nina Varumo/TT
Sluta kämpa för att somna! Studien "I think therefore I am sleepless" visar att den som oroar sig över att inte kunna somna - häpp! - har svårare att somna. Nina Varumo/TT

Att ligga vaken fram på småtimmarna trots att man räknat en miljon får och samtidigt veta att väckarklockan strax kommer att ringa in för en ny dag gör det inte lättare att somna. Tvärtom, insikten kan stressa vettet ur en.

Nu visar en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet att själva oron för att sova dåligt riskerar göra sömnproblemen värre och långvariga.

Annika Norell Clarke som ligger bakom avhandlingen  ”Cogito ergo insomnis; I think, therefore I am sleepless”  menar att tidigare forskning har sett negativa tankar och oro kring sömnbesvär som ett symptom och försökt hitta orsakerna till problemen med beteendemässiga faktorer som kaffedrickande eller att man använder sovrummet till annat än just sömn.

- Jag har vänt på det och studerat dessa kognitiva, tankemässiga, faktorer kring sömnproblem som orsak, säger hon i ett pressmedelande.

Studien, där personer som sovit dåligt en längre tid har jämförts med varandra, visar att de som är starkt oroliga för sin dåliga sömn och ägnar oron mycket uppmärksamhet riskerar i större utsträckning fortsatta och långvariga sömnproblem.

Att ägna sin dåliga sömn mindre uppmärksamhet ökar möjligheterna till bättre sömn.  Annika Norell Clarke anser också att personer som tidigt söker hjälp för att de sover dåligt borde få frågor om oro då det är en riskfaktor för långvariga sömnproblem.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.