Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så tränar du minnet ända till pension

Glömmer du ideligen dina koder och ditt inpasseringskort? För att inte tala om nycklar och inbokade möten? Det är inget onormalt, minnet försämras ju äldre vi blir. Men nu har forskare kommit på hur minnet kan förbättras även hos personer i sextioårsåldern - motion!
Johanna Rovira Publicerad
Jessica Gow
Träna canis lupus familiaris och hippocampus på en gång! (Det vill säga hundarna och den del av hjärnan som styr minnet.) Jessica Gow

Motion tycks vara det ständiga svaret på många problem och nu har forskare kommit på att det hjälper även mot glömska.

Tidigare studier på yngre personer har avslöjat att konditionsträning ökar blodgenomströmningen i ett område i hjärnan som heter hippocampus. Den nya upptäckten är att förändringarna i hippocampus gör att minnet blir bättre, och det även hos personer som fyllt 60.

Forskare vid Magdeburg i Tyskland lät en grupp sextioplussare träna 30 minuter på ett löpband, tre gånger i veckan under tre månader. En kontrollgrupp fick samtidigt köra stretch- och muskelavslappnande övningar. Sen kollade man minnet, blodflödet i hippocampus och volymen på hippocampus hos samtliga och fann att löpbandgruppens minne förbättrats och att deras hippocampusvolym ökat liksom blodflödet till den delen av hjärnan.

Bland deltagarna över 70 år sågs inte samma förbättringar av minnet och forskarna tippar på att det finns en åldersgräns för hur minnet kan förbättras av konditionsträning. Men fram till dess kan det alltså löna sig att ta några extra löprundor när folk börjar klaga på att du återupprepar dig.

Forskarteamet ska nu fortsätta att studera om det går att förbättra minneskapaciteten hos äldre ännu mer genom att kombinera motionsträning med kognitiv träning.

Här är skillnaden mellan vanlig glömska och demens:

  • Om vi glömmer ett namn kommer vi vanligen på det igen senare. Vid Alzheimers sjukdom glömmer man personen vars namn man försöker komma ihåg.
     
  • Om vi glömmer nycklar vet vi hur vi skall finna dem. Personen med Alzheimers sjukdom kan inte minnas när de senast hade sina nycklar eller berättar en ”historia” om hur de förlorat dem.
     
  • Normal glömska innefattar att vi glömmer delar av en händelse medan personer med Alzheimers sjukdom glömmer hela händelsen.
     
  • Normal glömska innefattar att vi glömmer händelser långt tillbaka i tiden oftare än nyligen inträffade händelser. Personer med Alzheimers sjukdom glömmer oftast det som nyligen hänt.
     
  • Vid normalt åldrande kan vi använda anteckningsbok och minneslappar för påminnelse bättre än vid sjukdom. Personer med Alzheimers sjukdom har även svårt att minnas muntliga påminnelser.
     
  • Vid normal glömska förlorar vi inte orienteringen. Om vi till exempel vaknar på en ny plats kan vi vara osäkra på var vi är och hur vi kommit dit, men vi vet hur vi ska se oss omkring för att finna ledtrådar. En person med Alzheimers sjukdom förlorar förmågan att söka efter ledtrådar som skulle kunna hjälpa dem med orienteringen. De kan gå vilse på den egna välkända gatan.
     
  • En person med normal glömska kan berätta en historia för sina vänner som han/hon tidigare berättat. En person med demenssjukdom kan ställa samma frågor många gånger inom en timme till samma person.

Källa: Svenskt demenscentrum

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.