
Varje år slår den till utan undantag, pollensäsongen. Först ut blommar al och hassel. Sedan björk och ganska snart gräs och gråbo. Det finns många skäl att önska den efterlängtade våren väck, i alla fall för de 30 procent av Sveriges befolkning som är pollenallergiker.
Vattnig snuva, hosta, nysningar, röda ögon, huvudvärk, astma och trötthet som är omöjlig att sova bort. Är det en envis förkylning som hänger kvar eller är det pollen? Det är inte lätt att veta för symptomen kan vara förvillande lika. Men medan en förkylning ofta går över efter någon vecka håller pollenbesvär i sig. Att du aldrig tidigare varit känslig mot pollen betyder inte att du är immun, allergi kan drabba dig när som helst i livet.
Som tur är finns det lindring att få, i första hand av receptfria antihistamintabletter och kortisonspray. På apoteket kan personalen lotsa dig rätt i medicindjungeln. Men för att behandlingen ska ge maximal effekt är det viktigt att ta medicinen i tid, helst redan ett par veckor innan pollensäsongen drar igång. Det är något som många missar.
Att låta bli att vädra, byta kläder efter en dag ute och duscha av håret innan läggdags är andra knep att ta till.
Allergier leder också till stora samhällsekonomiska konsekvenser. Enligt forskare vid Göteborgs universitet kostar pollenallergikerna årligen samhället 10 miljarder kronor i läkarvård, mediciner och produktionsbortfall. Många mår så pass dåligt att de har svårt att klara av jobbet när pollensäsongen är som värst.
Kollega gjorde för några år sedan en undersökning som visade att fyra av tio Unionenmedlemmar lider av någon slags allergi. Hälften var känsliga mot pollen. 62 procent som svarade på undersökningen uppgav att deras arbetsprestation blev sämre under pollensäsongen eftersom de kände sig trötta, tunga i huvudet eller var allmänt sura.
Som allergiker ska du kunna vara på jobbet utan att din allergi förvärras. Du som chef kan till exempel prata med medarbetarna om att undvika att ha fönster och dörrar öppna på jobbet under pollensäsongen. En kollega som redan är påverkad av pollen kan må ännu sämre av starka dofter, så undvik parfymer, starka rengöringsmedel och blommor på kontoret. Har ni en kontorsvovve så kan det vara läge att lämna hunden hemma. Pälsdjur kan vara en annan trigger hos en pollenallergiker.
Arbetsgivaren har det yttersta arbetsmiljöansvaret så berätta på jobbet att det är en tuff tid som stundar för dig när pollen blommar.
Så lindrar du besvären
- Ta dina mediciner i god tid innan pollenhalterna blivit för höga.
- Vädra så lite som mjöligt, hemma och på jobbet.
- Undvik tuff ansträngning när det är mycket pollen. Vill du träna utomhus, gör det tidigt på morgonen när det är mindre pollen.
- Håll dig inomhus när pollenhalterna är som högst. Kanske kan du jobba hemifrån?
- Byt kläder när du kommit hem efter jobbet. Tvätta håret, pollen fastnar i stråna.
- Påskris är fint men ingen hit för en pollenallergiker. Undvik blommor på jobbet.
- Torka inte tvätt utomhus.
Fler tips hittar du på Astma- och allergiförbundet och Arbetsmiljöupplysningen.
Håll koll på pollenprognoserna på Pollenrapporten och Pollenkoll.
Pollenallergi
I Sverige är 30 procent av befolkningen pollenallergiker. Vanligaste är att vara allergisk mot pollen som kommer från lövträd som björk, al och hassel. Just nu känner många av björkpollen. Mot sommaren är det gräs och gråbo som orsakar allergiska besvär.
Allergin behandlas oftast med receptfria läkemedel. Hjälper inte dessa ska du uppsöka läkare för rådgivning.