Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så här gör du hjärt-lungräddning

Linnea Andersson Publicerad

1. Kontrollera om personen är vaken genom att prata och skaka lätt i axlarna. Inget svar? Utgå från att personen är medvetslös. Lägg personen på rygg, gärna på golvet.

2. Öppna luftvägarna genom att lyfta hakan med två fingrar och böja huvudet bakåt. Lägg örat intill personens mun och lyssna efter andningsljud samtidigt som du ser om bröstkorgen höjer sig. Är andningen normal - lägg personen i framstupa sidoläge, annars – påbörja HLR.

(Finns hjärtstartare i närheten – be någon att springa och hämta den. Starta och följ instruktionerna. SOS Alarm kan hjälpa dig att lokalisera registrerade hjärtstartare i din närhet.)

3. Ring 112 – eller låt någon annan göra det – om inte personen har tydliga livstecken och starta omedelbart hjärt-lungräddning.

 

4. Placera händerna mitt på bröstet och tryck med raka armar ner bröstkorgen fem centimeter. Tryck snabbt och bestämt 30 gånger med ett tempo på 100-120 gånger per minut.

5. Gör två inblåsningar efter varandra med mun mot munmetoden. Ta ett vanligt andetag och låt din mun täcka den medvetslösas mun samtidigt som du klämmer ihop hans eller hennes näsa. Blås långsamt och försiktigt tills du ser att bröstkorgen rör sig.

6. Växla mellan 30 brösttryck och två inblåsningar tills sjukvårdpersonal är på plats. Byt gärna av varandra om ni är flera.

ILLUSTRATION: MATTIAS KÄLL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.