Vi är många som tänker nystart vid årets början: "Nu ska jag äntligen ta tag i det här med träning.". Men ganska snabbt kommer vardagen ikapp oss och ursäkterna börjar hagla, jag hinner inte, det är konferens med jobbet, det är för kallt, jag är förkyld eller har ont i ryggen, ja, det finns inga gränser för vad vi skyller på.
- Har man inte tränat tidigare och börjar motionera fyra gånger i veckan hinner inte kroppen återhämta sig ordentligt. Man kanske inte heller äter som man borde och då är risken stor att man bryter ned kroppen i stället för att bygga upp den, säger Sofia Grenevall som arbetar som KBT-terapeut, kostrådgivare, personlig tränare, yogainstruktör och hälsokonsult på Elite Rehab.
Då kommer i regel också förkylningen som ett brev på posten. För att behålla träningsglädjen är det enligt Sofia Grenvall bättre att öka successivt. Vet man med sig att man är en sådan person som lätt blir sjuk precis när man börjar träna ska man tänka extra på att inte gå ut för hårt.
Att komma igång med träning är oftast inte så svårt. Det svåra är att fortsätta, att lyckas hålla motivationen uppe fast tiden känns knapp.
- Du måste ha ett tydligt mål med din träning, har du inte det blir det jättesvårt att få kontinuitet, säger Sofia Grenevall.
- Alla vet att det är bra att träna men man måste specificera målet, det måste vara något som känns stimulerande och är viktigt för just dig. Det kan till exempel vara att känna mindre smärta, träna inför något lopp, komma i ett par byxor, bli piggare på jobbet eller att vara en mer närvarande mamma. För de allra flesta håller det inte i längden att träna bara för att man vet att det är bra för en utan det måste kännas viktigt för dig, säger Sofia Grenevall.
Man bör inte bara ha ett slutmål, då blir resan ofta alldeles för lång och risken att man tappar sugen är stor.
- Sätt upp flera delmål och ge dig själv credd på vägen. Varje steg på vägen räknas, säger Sofia Grenevall.
För att hitta rörelseglädje är det bra att se långsiktigt genom att försöka periodisera sin träning. Under vinterhalvåret kanske man kan lägga till skidträning, springa på löpband för att när våren kommer börja jogga ute. Tycker man inte att det är kul att gå till gymmet kanske en danskurs passars bättre.
Tränar man på lunchen är det viktigt med mellanmål. Det är bra att äta frukost och ett förmiddagsmellis innan lunchträningen. Efter lunchpasset äter man sin lunch.
- Spring aldrig på tom mage! Du orkar inte prestera lika effektivt och det ger sämre resultat. Ett bra mellanmål innehåller både protein och kolhydrater. Lite keso med några mandlar eller en banan och en clementin passar bra, säger Sofia Grenevall.