Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Risk för felexpediering på apoteken

Apoteksägarnas krav på höga vinstmarginaler är ett hot mot patientsäkerheten skriver företrädare för Farmaciförbundet i Dagens Nyheter. Undersökningar visar att personalen inte har tid att ge kunder rådgivning om läkemedelsanvändning och att kompetensutvecklingen är eftersatt.
Petra Rendik Publicerad

Sedan avregleringen av apotekssystemet 2010 har Farmaciförbundet genomfört två undersökningar varje år, en arbetsmiljöbarometer och en kompetensbarometer.

Undersökningarna visar att stress och låg bemanning har lett till att personalen drabbats av hälsoproblem.  De upplever också att det inte finns tillräckligt med tid att ge kunder rådgivning om läkemedelsanvändning.

En majoritet av de tillfrågade i den senaste kompetensbarometern säger sig inte hinna med kompetensutveckling för att hålla sig uppdaterade om nyheter på läkemedelsområdet, det gäller både personal som arbetar med receptbelagda mediciner och de som arbetar med egenvårdsprodukter.

För att minska risken för att felexpediering och kunna ge kunderna fullgod rådgivning är det nödvändigt med ständig pågående kompetensutveckling skriver Farmaciförbundets ledare Carina Jansson och Gunilla Andersson i DN.

Om patientsäkerheten ska garanteras vill Farmaciförbundet se en tätare bemanning på apoteken så det finns tid för rådgivning och att det ska finna avtal om kompetensutveckling för personalen hos varje apoteksägare. Tidsbegränsningen vid receptexpediering bör också förbjudas, i dag har apotekskedjor satt ett tak för hur lång tid varje receptkund får ta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.