Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Pendling kan motverka Parkinson

Att vardagsmotion är bra för hälsan det vet de allra flesta vid det här laget. Nu visar en ny studie från Karolinska institutet att måttlig fysisk aktivitet, som till exempel att gå till och från pendeltåget, cykla till jobbet eller ta trappan istället för hissen, kan minska risken att drabbas av Parkinsons sjukdom.
Petra Rendik Publicerad
Bertil Enevåg Ericsson/TT
Extrainsatt ersättningsbuss nu igen? Det är bra! Ju mer vardagsmotion, som att slussas hit och dit på väg till och från jobbet, kan hjälpa dig att motverka Parkinson, visar en ny studie. Bertil Enevåg Ericsson/TT

Omkring 2 000 personer insjuknar varje år i Sverige i den neurologiska sjukdomen Parkinsons. Vad som orsakar sjukdomen är inte klarlagt.

Däremot visar en ny studie från Karolinska Institutet hur man möjligen kan minska risken att drabbas av sjukdomen. I studien har forskarna följt 43 000 kvinnor och män under drygt 12 år. Den visar att personer som ägnar sig åt en måttlig mängd fysisk aktivitet har lägre risk att drabbas av Parkinsons än de som rör sig mycket sällan.

I studien jämfördes deltagare som ägnade mindre än två timmar i veckan åt bland annat att utföra hushållssysslor och pendla till och från jobbet med personer som sysslade med samma aktiviteter men i minst sex timmar i veckan. För de som var mer aktiva visade sig risken vara 43 procent lägre att drabbas av sjukdomen.

Att lata sig i vardagen och sen slänga in ett pass eller två på gymmet kan däremot inte kopplas till ökad eller minskad risk för Parkinsons. Det är vardagsmotionen som har störst betydelse för hälsan.

Studien ”Physical activity and risk of Parkinsons disease in the Swedish National March Cohort, publiceras i vetenskaptidskriften Brain. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.