Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Nyfiken på Magnus Wislander

Han har blivit utnämnd till århundradets bästa handbollspelare. Men att gå hemma och skrota efter proffskarriären blev svårare än väntat. Nu kombinerar Magnus Wislander kvällsträningarna med Redbergslid med tidiga morgnar på posten i Göteborg.
Lina Jonsson Publicerad

2005 blev året då Magnus Wislander lade proffskarriären med tyska topplaget Kiel på hyllan. Tanken var att flytta hem med familjen till hemstaden Göteborg och kanske spela lite handboll och njuta av livet som hemmaman. Så blev det inte riktigt. Efter ett år var Magnus färdig med hemmalivet och lugnet i Hisings Kärra.

- Jag klättrade på väggarna. Dagarna bestod av att städa, diska och tvätta och jag blev arg när familjen inte kom hem när middagen stod på bordet. Dagens höjdpunkt var travet. Jag höll på att bli en sur gammal gubbe.

Under åren i Tyskland hade Magnus varit tjänstledig i tolv år från sitt jobb som brevbärare. Nu var det dags att återta gatorna kring Göteborg.

- Många höjde på ögonbrynen när jag började igen. De har någon slags medial bild av hur man är som person efter att de sett en på tv. I själva verket är jag precis som vem som helst, och varför skulle inte jag kunna jobba på Posten?

Sedan 2002 är Magnus Wislander även tränare för Redbergslid IK. Att gå från spelare till tränare var inte något stort kliv. Från sina tidigare tränare tog han med sig både föredömliga beslut och avskräckande exempel.

- Mina tränare har varit så otroligt olika. Bengan Johansson var en sann demokrat som lät alla säga sitt, så det tar jag med mig från honom. Min tränare i Kiel var en despot och en skit vid sidan av plan, så det tar jag med mig som ett avskräckande exempel.

Att motivera sig efter alla framgångar med klubblaget och landslaget har inte varit alltför svårt tycker Magnus Wislander. Som tränare för Redbergslid ser han utveckling varje dag, något han hoppas att han själv har en del i.

- Det var kul när vi vann öppningsmatchen mot Alingsås med 31- 19. Då kände jag att vi gjort ett bra jobb med laget.

Att motivera laget är dock inte alltid lätt. Med träning fyra dagar i veckan, match varje helg och skador som lurar.

- Visst är det frustrerande när man pratat en hel träning om en sak och så går killarna ut i en match och gör tvärtom. Men lika motiverande är det då man läser sönder motståndarnas spel och spelet flyter.

Dagarna blir ofta långa för hela familjen Wislander. Magnus fru är också brevbärare och tränar fys med tjejerna i Redbergslid. Deras gemensamma tid heter middag.

- Vårt break är klockan fyra. Då samlas hela familjen och äter tillsammans. Sedan sprids vi på var sitt håll igen.

Att trappa ned finns dock inte på kartan.

- Vi jobbar båda heltid och tränar på kvällar och helger. Men handbollen är vår vardag. Jag kan inte föreställa mig livet utan.

Snart är det dags för Världsmästerskapen i handboll, som året till ära spelas i Sverige. Magnus Wislander tror på fransk seger, men hoppas även att de forna lagkamraterna Staffan Olsson och Ola Lindgren gör ett bra jobb.

- Ja om den långhåriga gubben skärper till sig kan vi gå långt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.