Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Morgondagens lunchlåda

Om några årtionden har jordens befolkning ökat från sju till nio miljarder. Ska proteinet räcka krävs nytänk. Återstår att se om vi framöver kommer att tugga maneter och labbodlat kött eller få energi och näring via plåster.
Joachim Stokstad Publicerad
Illustration: Mattias Käll
Ännu så länge världens dyraste burgare, men kanske kommer vi snart att kunna odla kött i större skala. Illustration: Mattias Käll

Just nu snackas det mycket om insekterna – gräshoppor, syrsor, baggar, maskar med mera. Två miljarder människor käkar det dagligen och gladeligen, medan i-världen i bästa fall rynkar på näsan.

Det som gör de två tusen sorterna av ätbara småkryp intressanta är att exempelvis gräshoppor behöver sex gånger mindre foder än nötkreatur för att producera samma mängd protein. De kan odlas under kontrollerade former och matas med organiskt avfall. Snacka winwin.

Frågan är bara: Kommer vi här i norr förbi den mentala spärren? Det faktum att det tog potatisen runt hundra år att bli allmänt accepterad som föda talar mot att nordbor knaprar småkryp inom några årtionden.

Å andra sidan har intresset för gastronomi aldrig varit större och när experimentella stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn serverar mousse gjord på larver och myrkräm är det inga gäster som skickar ut desserten.

Dessutom: Insekterna måste inte inmundigas i sin fysiska form, utan kan frystorkas och hackas, eller malas till mjöl.

Ett annat spår är odlat kött. För fyra år sedan kunde holländska forskare visa upp världens första hamburgare gjord på odlat kött. Provsmakarna var positiva. Och dessa forskare är i dag inte ensamma om att hävda att de redan inom fyra-fem år kommer att producera odlat kött i större skala.

Skeptikerna menar att den där första burgaren kostade några miljoner att få fram och att tekniken även fortsatt kommer att vara för dyr och komplicerad, men det finns fristående biofysiker som tror på idén.

Med hjälp av genmodifiering, GMO, går det att få fram till exempel potatis som inte blir angripen av insekter. Vilket ju låter fantastiskt, men GMO, är – om uttrycket ursäktas – en het potatis. Många är skeptiska till att förändra växters arvsmassa, trots att flera forskningsorganisationer menar att det inte finns några risker.

I Sverige är det inte tillåtet att tillsätta gener, däremot är det sedan en tid okej att ta bort dna. Räkna därför med att vi framöver kommer att få se många grödor med nya egenskaper.

Ett annat intressant område är vad som döljer sig i havet, utöver fisk och skaldjur. I Japan är tång och alger sedan länge basvaror. De är rika på näring och umami, den femte grundsmaken, och har samma djupa smak som kött. Det skånska bolaget Simris Alg tillverkar kosttillskott av odlade alger. Med tanke på att vi har 240 mil kust skulle algodling i Sverige kunna bli en storindustri.

I Norge forskas det till och med på att omvandla maneter till mat. Här är det inte smaken man vill åt, utan den broskliknande konsistensen som efter bearbetning sägs påminna om kött.

Redan i dag byggs kombinerade växt- och kontorshus, även i Sverige. Med kontor åt norr och odling åt söder. Här talar vi inte bara närodlat på riktigt. Husets två sidor stöttar varandra: Växterna ger syre åt kontoren, kontoren bidrar med koldioxid och värme till växterna. Höghusodling ger oss också mer odlingsyta utan att ta mark i anspråk.

Att göra mat av restprodukter är smart ur flera aspekter. Av tre kilo rapsfrön får man exempelvis ut ett kilo olja. Spillet på två kilo blir i dag djurfoder, men svenska forskare hoppas att i framtiden kunna omvandla det till människoföda i form av färs.

Det görs också försök med att skapa vegetariska substitut till kött av exempelvis havre, ärtor och hampa. Annars har det svenska familjeföretaget Vegme redan, med hjälp av unika tillverkningsmetoder och smaksättningar, fått fram en sojaburgare som knappast går att skilja från en hamburgare av nötkött. Och den är redan i produktion.

Det sistnämnda gäller även Soylent, en sojabönsdryck som sägs täcka alla näringsbehov. Drick din frukost, lunch och middag!

Nästa steg är kanske att inte ens behöva öppna munnen för att bli mätt. Nutriband säljer plåster som utsöndrar vitaminer. En dag kanske vi har plåster som ger oss energi motsvarande en måltid.

Låter det spejsat? Det är i så fall ingenting mot tanken på att vi ska kunna skriva ut maträtter med 3D-skrivare. Redan nu finns 3D-skrivare som gör dekorationer av choklad eller socker till bakverk. Den dag kommer kanske när vi skriver ut pizzan där hemma. Just nu ser forskarna astronauter som främsta målgrupp för detta.

Möjligheten finns också att vi kommer att odla i rymden. Det som krävs är system där koldioxid, värme, ljus och syre cirkulerar i slutna system. Men mindre närodlat än så kan det väl knappast bli.

Den som lever får se.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så bromsar du stress på jobbet – träna självmedkänsla

Att ta hand om sig själv är inte mesigt, utan stärker din hälsa. Både du och jobbet har allt att vinna på självmedkänsla, enligt psykologen Sofia Viotti, aktuell med en ny bok om hur man gör.
Elisabeth Brising Publicerad 6 december 2024, kl 06:04
Kvinna mediterar med händerna vid hjärtat.
Pröva att ge dig själv lite medkänsla i arbetsvardagen, istället för att lägga ok på börda med självkritik. Självmedkänsla kan göra att du mår bättre och orkar mer på sikt. Foto: Shutterstock

Känner du dig otillräcklig? Du är inte ensam. Men enligt psykologen Sofia Viotti finns en risk att du reagerar med att pusha och kritisera dig själv, vilket bara förvärrar ditt mående. 

Först när du tar hand om din hjärnas och kropps behov med medkänsla kan du göra kloka förändringar menar hon. 

Sofia Viotti.
Sofia Viotti, leg. psykolog och författare. Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

– Det saknas kunskap om hur människans hjärna och kropp fungerar i relation till arbete, säger Sofia Viotti, aktuell med boken Självmedkänsla på jobbet. 

Självmedkänsla handlar om att ha ett förhållningssätt till sig själv där man kan stanna upp och ta hand om sig, snarare än att kritisera. 

– Det innebär att man är sin egen stöttande, trygga mentor och kan hjälpa sig själv vid svårigheter, förebygga problem och skapa välmående, säger Sofia Viotti.

Hon liknar det vid ett förhållningssätt som en lugn empatisk förälder har till sitt barn. 

Självmedkänsla

Självmedkänsla är en del i compassionfokuserad terapi grundad av den brittiske professorn Paul Gilbert. Den amerikanska psykologiforskaren Kristin Neff har också forskat om förmågan.

Tre system som strävar efter balans

Medkänslans psykologi beskriver lite förenklat hjärnans och kroppens aktivitet som tre olika system som strävar efter att vara i balans: Driv, hot och lugn. 

Drivsystemet ger oss energi att utmanas och utvecklas mot våra mål.

Hotsystemet ska göra oss alerta på faror så att vår kropp reagerar med ilska, flykt eller frysrespons. 

Det tredje, lugn och ro-systemet, reglerar och balanserar de andra två systemen.

Vid stress och känslor av obehag behöver vi aktivera mer av lugn- och ro-systemet i kroppen för att må bättre. 

– Lugn och trygghet gör att vi kan återhämta oss. Men ofta har man alldeles för mycket aktivitet i driv- och hotsystemet på jobbet – man är för uppstressad helt enkelt, säger Sofia Viotti. 

Vi vill ha en blandning av driv och lugn när vi arbetar. Vi har våra mål, men vill också känna oss trygga. 

– Vid stress blir delar av hjärnan delvis blockerade, säger Sofia Viotti. 

Samtidigt är hot-systemet viktigt att ha tillgång till, betonar hon, för det kan signalera: Det här blir inte bra, för mig eller andra, vilket kan ge en energi att sätta gränser och förändra livet. 

Komma i kontakt med sund ilska

Det är lätt att bara stänga av känslor och köra på vid stress. Personer som har svårt att känna trygghet har dessutom ofta som strategi att använda sig av driv-systemet för att försöka reglera ner sitt inre obehag enligt Sofia Viotti. 

Sätt ord på obehaget i stället föreslår psykologen. Vad är det som inte fungerar? 

Ibland behöver du komma i kontakt med en sund ilska. Ofta innebär självmedkänsla att du måste börja gränssätta mot andra, lugnt och sakligt. 

Olika lätt att börja med

För en del är det mer naturligt att uttrycka behov och ta hand om sig själva, för andra betydligt svårare.

– Har man haft känslomässig trygghet i sin uppväxt får man med sig självmedkänsla automatiskt. Men har man inte haft det är det något man behöver utveckla och öva upp, säger Sofia Viotti. 

Arbetsklimat som aktiverar hotkänslor

Många jobb i dag ökar på aktiviteten i hotsystemet i kroppen enligt Sofia Viotti. Det kan bero på för hög belastning, kontrollerande beteenden av chefer, att man blir bestraffad om det blir fel, att det finns en hård stämning eller mycket konkurrens. 

Ett otryggt arbetsklimat ger sämre hälsa enligt studier och en osäker anställning kan till och med leda till för tidig död, vilket Kollega rapporterat om tidigare. 

Du skriver  i din bok att det är ett problem att färre är fackligt aktiva, hur menar du då?

– Saker läggs på individen i samhället, vi blir lämnade ensamma. Du ska sätta gränser och hantera stress, men det är enormt mycket mer effektivt om vi är många som går ihop och vägrar göra mer. 

Stoppa stresstankar med självmedkänsla

1. Stanna upp och bli medveten. Lägg märke till din tanke om otillräcklighet och hur du försöker kompensera för den. 

2. Ta hand om obehaget du känner i situationen. Lägg fokus mot kroppen. Lägg en hand på hjärtat. Säg till dig själv: Jag kan ta hand om det här. 

3. Var förstående mot dig själv och att du lätt fastnar i tankar om otillräcklighet. Säg till dig själv: Inte konstigt att jag reagerar så här med min uppväxt, eller mina tidigare erfarenheter. 

4. Undersök om det finns några andra känslor eller kroppsliga behov att hand om bakom tankarna. Ofta behöver du komma i kontakt både med en önskan att ta hand om dig själv och en ilska som hjälper dig sätta sunda gränser. 

5. Pröva att agera på ett nytt sätt som du tror blir mer hjälpsamt för dig. Obs! Hoppa inte över detta steg.

Här kan du lyssna på Sofia Viottis övningar i självmedkänsla från boken.