Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Lucia

På lördag är det dags. Då kommer Lucia med sitt följe att sprida ljus i åtminstone vissa hem.
Linda Svensson Publicerad

Lucia är en gammal tradition. Faktum är att vi i Sverige firade ljuset just denna dag, den 13 december, långt innan vi visste nåt om helgonet Lucia.

Före 1753, när vi bytte till den gregorianska kalendern från den julianska, var den 13 december årets längsta natt. Nu infaller vintersolståndet den 21 december. Men gamla vanor bryter man inte så lätt. Den 13 december trodde man förr att allsköns otyg härjade om natten och man gjorde bäst i att hålla sig vaken. Man kunde äta otaliga frukostar med start redan vid två på natten. Mörkret motades med ljus.

Traditionen att gå i Luciatåg spreds från Västsverige till resten av landet på 1800-talet. Det var från början främst de bättre bemedlade som lade sig till med den vanan, att låta en kvinna klä sig i vitt och gå med ljus i håret. En del påstår att traditionen föddes i Tyskland.

Vår luciatradition har väldigt lite med helgonet Sankta Lucia att göra. Hon var en donna som inte hade det helt lätt. Enligt sägnen var det Lucias egen fästman som angav henne som kristen, en tro som inte var tillåten i 300-talets Syracusa (Sicilien). Som hämnd för angiveriet, eller om det bara var för att uttrycka sin besvikelse, stack Lucia ut sina ögon och skickade dem till fästmannen. Som straff för sin tro dömdes Lucia till att brännas på bål. Lågorna lyckades inte ta död på henne, i stället fick hon ett svärd genom halsen. Det röda bandet vår tids lucior bär påstås vara en symbol för det blod som då spilldes.

Källa: Nordiska museet, Wikipedia

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.